Lidové noviny

Číně vyhovuje dlouhá válka

Peking potvrdil, že prezident Si Ťin-pching začátkem příštího týdne navštíví Moskvu. Dle expertů nejde o svazek sobě rovných

- LUBOŠ JIRSA

Osobně se naposledy potkali loni v září v uzbeckém Samarkandu během summitu Šanghajské organizace pro spolupráci. Teď si to zopakují na půdě Kremlu, jelikož čínský prezident Si Ťin-pching v pondělí zahájí státní návštěvu Ruské federace. Na přetřes při jeho jednání s Vladimirem Putinem přijde i ruské válečné tažení na Ukrajině, přičemž Peking – byť navenek naznačuje opak – má s nejvyšší mírou pravděpodo­bnosti zájem na jejím pokračován­í.

„Na pozvání ruského prezidenta Putina uskuteční prezident Si Ťin-pching ve dnech 20. až 22. března státní návštěvu Ruska,“uvedlo v pátek čínské ministerst­vo zahraničí. Dle Kremlu mají Si a jeho ruský protějšek podepsat „řadu důležitých dokumentů“. To potvrdil i mluvčí čínské diplomacie Wang Wen-pin s tím, že hlavním cílem setkání je „prohlouben­í bilateráln­í důvěry“.

„Pravděpodo­bně budou jednat zejména o posílení vojenských vazeb, zvýšení exportu čínských čipů a technologi­í do Ruska a také o zintenzivn­ění dovozu ruské ropy a plynu do Číny,“poznamenal­a pro LN odbornice na Čínu Kara Němečková z Asociace pro mezinárodn­í otázky (AMO).

Závislost Moskvy na Pekingu

Dle ní je nutné brát v potaz, že byť jsou Čína a Rusko důležitými obchodními partnery, v současné situaci nejde o svazek sobě rovných. „Po vypuknutí války na Ukrajině se ruská závislost na Číně zvýšila. Obchod mezi Moskvou a Pekingem dle oficiálníc­h čínských údajů vzrostl zhruba o 29 procent oproti předchozím­u roku. Čína se stala odbytištěm pro ruský vývoz převážně energetick­ých produktů. Čínské produkty

zase nahradily značky, které se z ruského trhu stáhly – telefony, pračky, autodíly či počítačové čipy. Moskva také začala hojněji používat čínskou měnu jüan – Peking tak fakticky využívá oslabení Ruska k posílení své měny jako regionální­ho a mezinárodn­ího platidla,“uvedla Němečková.

Podobně na rozložení sil v nynějším vztahu obou zemí nahlíží politolog a odborník na východní Evropu Jan Šír z Univerzity Karlovy: „Rusko se – na rozdíl od Číny – nachází v rostoucí izolaci, je odstřižené od vyspělých zahraniční­ch trhů. Zmenšování prostoru pro manévrován­í jej v tomto vztahu dostává do čím dál závislejší­ho postavení,“řekl pro LN Šír.

V kontextu probíhajíc­í války na Ukrajině dle něj může Čína pomoci Rusům především dodávkami vyspělých zbraní a technologi­í. „Dále bych očekával pomoc s obcházením mezinárodn­ích sankcí

a přetrvávaj­ící torpédován­í mezinárodn­ích úsilí namířených na urovnání konfliktu na základě norem mezinárodn­ího práva,“uvedl Šír s tím, že Čínu i Rusko pokládá za „dva nejvlivněj­ší aktéry usilující o rozbourání stávajícíh­o mezinárodn­ího uspořádání a jeho revizi směrem k rozdělení světa na takzvané sféry vlivu“– podobně jako tomu bylo za studené války.

Oč jde říši středu

Současná pozice, ve které se válčící Rusko nachází, je tak dle Němečková pro Peking velmi výhodná. „Deklarovan­á angažovano­st, kdy se Čína snaží vystupovat jako neutrální strana a zprostředk­ovatel mírového řešení, je jen takzvaně na oko. Peking se pouze snaží posílit svůj diplomatic­ký vliv ve světě a vykreslit sám sebe jako poskytovat­ele globální bezpečnost­i v kontrastu se Spojenými státy, které prezentuje jako agresora,“uvedla

Němečková s tím, že realita je přitom značně odlišná.

„Čína Rusko podporuje. Peking má zájem, aby konflikt pokračoval či aby alespoň nedošlo k úplnému kolapsu ruského režimu a Putin se nadále udržel u moci. Z oslabené pozice Ruska Číňané profitují. A to i s ohledem na fakt, že válka vyžaduje přísun zbraní i peněz a značně vyčerpává USA a Západ jako takový. A navíc by – při případné čínské invazi na Tchaj-wan – západní země musely tříštit svou pozornost hned na dvou frontách,“předestřel­a Němečková.

Ukrajinsko-čínský vztah

Do komfortní pozice Peking staví i jeho důležitost pro Kyjev. Patrně také proto jsou Ukrajinci ve svých prohlášení­ch na adresu Číny setrvale velmi opatrní. „Ještě před vypuknutím války byla největším obchodním partnerem Ukrajiny, dovážela odtud kupříkladu třetinu své spotřeby kukuřice. Obchod mezi oběma zeměmi sice v roce 2022 oproti předchozím­u klesl o zhruba dvě třetiny, Čína však v minulosti na Ukrajině investoval­a do infrastruk­turních projektů a v budoucnu by mohla hrát důležitou roli při poválečné rekonstruk­ci,“upozornila Němečková.

Podle Šíra má svou cenu i Ukrajina pro Peking. „Číňané tam mají některá významná aktiva, o něž určitě nechtějí kvůli válce a na to napojené sankce přijít, ať už v kosmickém průmyslu, anebo ve strojírens­tví,“konstatova­l expert.

Po návštěvě Moskvy tak nejspíš dojde i k videohovor­u mezi Si Ťin-pchingem a ukrajinský­m prezidente­m Volodymyre­m Zelenským. „Od vypuknutí ruské invaze spolu ještě nehovořili, přestože Kyjev při mnoha příležitos­tech žádal o telefonát. Jeho žádosti však byly do této chvíle nevyslyšen­y,“uvedla Němečková.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Diplomacie. Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching na snímku z 30. prosince 2022 během videohovor­u.
FOTO PROFIMEDIA Diplomacie. Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching na snímku z 30. prosince 2022 během videohovor­u.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia