Lidové noviny

Kremlu vadí stíhačky pro Ukrajinu

-

Polské a slovenské stíhací letouny budou na Ukrajině zničeny a průběh konfliktu nijak neovlivní, řekl podle agentury TASS mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Dodávky stíhaček MiG-29, které Varšava a Bratislava oznámily ve čtvrtek a v pátek, jsou podle něj jen dalším důkazem o rostoucím zapojení členských států NATO do konfliktu. „Jak jsme opakovaně uváděli, dodávky tohoto vojenského vybavení nemohou ovlivnit výsledek speciální vojenské operace, ale mohou představov­at další problémy pro samotnou Ukrajinu a Ukrajince,“řekl Peskov s odkazem na oficiální termín, který Moskva pro svou vojenskou agresi na Ukrajině používá.

„Samozřejmě, během speciální vojenské operace bude veškeré toto vybavení zničeno,“dodal mluvčí.

Ve čtvrtek polský prezident Andrzej Duda oznámil, že jeho země v nejbližšíc­h dnech předá Ukrajině čtyři letouny sovětské výroby MiG-29. Dodávku třinácti stíhaček následně v pátek ráno schválila slovenská vláda. Slovensko své migy loni vyřadilo z provozu. Duda uvedl, že polské letouny jsou provozusch­opné.

Bratislava také dodá Ukrajině části raketového systému Kub.

Podle Peskova aktivity Bratislavy a Varšavy dokazují, nakolik je NATO zapojené do války na Ukrajině, a dodávku stíhaček mluvčí označil za „zbavování se starého a nepotřebné­ho vybavení“.

Fico: Dělají ze Slovenska terč

„Tyto migy poskytujem­e k tomu, aby ochránily civilisty před bombami,“řekl premiér Eduard Heger. Rozhodnutí vlády kritizoval­a opozice. Lídr sociální demokracie expremiér Robert Fico je označil za „akt otevřeného nepřátelst­ví vůči Rusku a za přímý vstup země do otevřeného konfliktu“. Tvrdil, že krok dělá ze Slovenska terč.

Podle březnového průzkumu agentury Ipsos jen 26 procent obyvatel Slovenska podporuje předání migů Ukrajině, proti se vyslovily až tři pětiny oslovených.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia