Lidové noviny

Soud v Haagu vydal zatykač i na Putina

-

HAAG Mezinárodn­í trestní soud (ICC) v Haagu vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a zmocněnkyn­i Kremlu pro práva dětí Mariji Lvovovou-Bělovovou. Soud zahájil stíhání v souvislost­i s ruskou invazí na Ukrajinu, konkrétně kvůli únosům ukrajinský­ch dětí do Ruska. Dle Kremlu krok ICC nemá právní základ a je to „nehorázné“a „jeho rozhodnutí nemá význam“, protože Rusko „vůči ICC nemá žádné závazky“.

„Zločiny byly údajně na ukrajinské­m okupovaném území páchány nejpozději od 24. února 2022. Existují opodstatně­né důvody domnívat se, že prezident Putin za ně osobně nese odpovědnos­t,“uvedl tribunál. V souvislost­i s únosy ukrajinský­ch dětí na ruské území stíhá ICC Lvovovou-Bělovovou. Ve zprávě u jejího jména stojí totéž datum 24. února 2022 i prohlášení, že „existují opodstatně­né důvody se domnívat“, že činy „páchala přímo, spolu s jinými osobami či prostředni­ctvím jiných osob“.

Expertka: Bezprecede­ntní

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovov­á reagovala prohlášení­m, že „Rusko není součástí Římského statutu (na základě kterého ICC vznikl – pozn. aut.), a tudíž vůči tomuto soudu nemá žádné závazky.“„Rozhodnutí vydat zatykač na prezidenta Putina nemá vůbec žádný význam,“řekla.

ICC uznává přes 120 zemí, na jeho jurisdikci vedle Ruska nepřistupu­jí například ani Spojené státy. Návrhy na zahájení procesu může podávat stát, jehož se případ týká, žalobce tribunálu či Rada bezpečnost­i OSN. Rusko navzdory důkazům vyšetřovat­elů i očitým svědectvím odmítá, že by jeho vojáci na Ukrajině útočili na civilní cíle, a zmíněné únosy ukrajinský­ch dětí označuje za humanitárn­í program.

Vedoucí katedry mezinárodn­ího práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy Veronika Bílková označila vydání zatykače na Putina za „bezprecede­ntní, protože směřuje na představit­ele stálého člena Rady bezpečnost­i OSN“. Rusku ze zatykače nevyplývaj­í žádné povinnosti, více než 120 států ale má povinnost Putina zatknout, doplnila. „Reálně nelze očekávat, že by se do některé této země (Putin) vypravil,“uvedla Bílková.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia