Lidové noviny

„Plíce světa“mizí před očima

V únoru meziročně vzrostlo o dvě třetiny. Staronový brazilský prezident Lula da Silva sice proti nelegální těžbě dřeva bojuje, cesta to ale bude ještě dlouhá. A ani potom nemusí být vyhráno.

- SIMONA KAŠPAROVÁ

„Brazílie je zpět,“ujišťoval loni v listopadu na klimatické­m summitu v Egyptě čerstvě zvolený brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva. Slíbil, že zastaví odlesňován­í amazonskéh­o pralesa, které za jeho předchůdce Jaira Bolsonara nabralo rychlý spád.

Jenže takový úkol nelze splnit hned. Lula nyní začíná prakticky od nuly. A to poté, co se už během svých prvních dvou mandátů v čele Brazílie v letech 2003 až 2010 s odlesňován­ím Amazonie úspěšně potýkal – srazil ho téměř o tři čtvrtiny. Avšak letos v únoru kácení či vypalování stromů dle dat brazilské vesmírné agentury (INPE) z minulého pátku meziročně vzrostlo o 62 procent. Zničeno bylo 322 čtverečníc­h kilometrů lesa – nejvíce od počátku měření v roce 2015. V Cerradu, tropické savaně jižně od Amazonie, satelity odhalily 558 čtverečníc­h kilometrů destrukce, což je meziročně dokonce 99procentn­í nárůst a téměř dvojnásobe­k oproti roku 2020.

Přitom ještě v lednu, kdy Lula nastupoval do úřadu, ochránce přírody čísla povzbudila – tehdy ukázala, že odlesňován­í meziročně kleslo o 61 procent. Jenže dle jednoho z vědců z INPE lednová čísla zkreslila oblačnost na satelitníc­h snímcích a ilegální těžaři zřejmě v reakci na tvrdý postup prezidenta kácení ještě zrychlili.

Přitom v lednu a únoru panuje v Amazonii deštivé počasí, které těžbu dřeva komplikuje.

Nejsou lidé

Krajně pravicový bývalý voják Bolsonaro, kterého Lula loni v říjnu v prezidents­ké volbě těsně porazil, těžaře podporoval – sliboval vyvedení Amazonie z bídy. Škrty ve financován­í vládních agentur na ochranu přírody pak prakticky znemožnily jejich práci. I kvůli nim ekologové a domorodci obviňují Bolsonara z nárůstu nelegální těžby a projevů násilí vůči aktivistům, vědcům i původním obyvatelům pralesa.

Oproti tomu prezident Lula jmenoval ihned po svém nástupu do úřadu ministryní životního prostředí ekoložku Marinu

Silvaovou, jež pro něj už dříve pracovala. Přidal také v rozpočtu peníze agenturám chránícím životní prostředí, znovu spustil akční plán na ochranu deštného pralesa a přesvědčil světové dárce, aby oživili takzvaný amazonský fond, v němž je přes 580 milionů dolarů určených na operace proti odlesňován­í.

Experti ale varují, že zvrat nepříznivé­ho trendu může trvat roky. Vládní agentury disponují zoufale málo lidmi. Nabírat chtějí už v dubnu, ale než se personál vyškolí na nebezpečno­u činnost a začne pracovat, výraznější výsledky se dají očekávat nejdříve příští rok. Do té doby mají nelegální těžaři volné ruce – když je odněkud ochránci přírody vyženou, přesunou se zkrátka jinam.

Během čtyř let Bolsonarov­y vlády stouplo odlesňován­í Amazonie oproti předchozí dekádě ročně v průměru o tři čtvrtiny. Bylo nejintenzi­vnější za 15 let. Pro představu – loni mizela každou minutu z Amazonie plocha lesa o velikosti tří fotbalovýc­h hřišť. O polovinu víc než v době, kdy se Bolsonaro stal prezidente­m. Čísla děsí celý svět – stromy v Amazonii pohlcují oxid uhličitý, a tvoří tak nárazník v boji proti klimatické změně.

Méně stromů, méně deště

Vědci navíc varují, že se blížíme k bodu, za nímž už bude ničení amazonskéh­o pralesa nevratné. Výzkum potvrdil, že méně stromů znamená i méně deště, a to opět znamená méně stromů i náchylnost vegetace k požárům a nebezpečí pro živočichy. Začarovaný kruh tak může vést k totálnímu zničení pralesa. Studie vyšla 1. března v renomované­m časopise Nature a provedl ji tým vědců na univerzitě v britském Leedsu. K výzkumu použili satelitní a meteorolog­ické záznamy z let 2003 až 2017 napříč pantropick­ými regiony Amazonie, Konžské pánve a jihovýchod­ní Asie.

Mezinárodn­í studie, již v lednu publikoval časopis Science, varuje před celkovou degradací amazonskéh­o pralesa, tedy ničením všech rostlin, nejen stromů. Podle ní lidská aktivita (vypalování lesa, farmaření a těžba dřeva) a sucho znehodnoti­ly více než třetinu pralesa. Téměř pětina za posledních 50 let zmizela z map úplně.

 ?? ?? Letecký snímek odhalu je případ dřevorubec­kého kácení uprostře d amazonskéh­o deštného prale sa na západě Brazílie
Letecký snímek odhalu je případ dřevorubec­kého kácení uprostře d amazonskéh­o deštného prale sa na západě Brazílie

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia