Lidové noviny

Pivní a benzinový paradox

Navzdory citelnému zdražení spotřeba pohonných hmot i piva v Česku loni meziročně stoupla

- MIROSLAV PETR

Mezi Čechy se (nejen) loni nesly stesky na strmý růst cen. Drahota, která ani v těchto týdnech neustupuje a v některých segmentech ještě akceleruje, zasáhla prodeje prakticky všeho. A domácnosti v reakci na to ubraly, co se útrat týče. Tržby v maloobchod­u za loňský rok spadly v drtivé většině oborů, snad s výjimkou nákupu oblečení, obuvi či léků. Jenže ne všude platí úměra, že s rostoucí cenou klesá odbyt. Národ pivařů plus také motoristé, soukromí i firemní, se v minulém roce postarali takříkajíc o ekonomický paradox.

Dáme-li stranou účty za elektřinu a plyn, pivo a pohonné hmoty patřily loni k nejvíc zdražující­m komoditám. Přitom však – jak dokládají čerstvá data statistiků a celníků za celý rok 2022 – pijeme a tankujeme čím dál víc.

V případě piva je tomu tak navzdory faktu, že půllitr čepovaného loni podražil oproti předloňsku o 11 procent na 52 koruny, což vyplývá z údajů společnost­i SharpGrid. V případě plzeňské dvanáctky, vlajkové lodi tuzemského pivního průmyslu, leckde není výjimkou cena přes 60 korun za půllitr. Přesto spotřeba sudového piva v posledních třech měsících roku 2022 meziročně narostla o 39 procent. Aktuálně zveřejněná data Celní správy ČR za celý loňský rok také dokládají, že na trh bylo uvedeno 15,1 milionu hektolitrů – tedy více než tři miliardy půllitrů – veškerého piva, včetně toho baleného v obchodech. To je o 2,6 procenta víc oproti 14,7 milionu hektolitrů v roce 2021.

Omezují se jinde

Věrností pivařů se už pochlubil i lídr trhu Plzeňský Prazdroj, jehož Pilsner Urquell patří k tomu nejdražším­u v tuzemských hospodách. V Česku prodal loni v úhrnu 7,3 milionu hektolitrů všech piv, tedy o takřka 12 procent víc než rok předtím. A prodeje v gastronomi­i loni vzrostly Prazdroji o 13 procent.

„Většině hospod a restaurací, kterým dodáváme pivo, se to podařilo a rok 2022 pro ně opět znamenal oživení. Bohužel však přišla energetick­á krize a s ní spojená vysoká inflace, takže restart gastra a návrat k období před pandemií koronaviru je zatím tak na půli cesty,“uvedl obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz.

Poměřování odbytu piva je pochopitel­ně poznamenán­o nízkou srovnávací základnou covidového roku 2021, ta však byla nízká i pro jiné obory a komodity; přitom jejich čísla prodejů – i vinou extrémního zdražení – nerostla. Na rozdíl od piva a benzinu.

„V první polovině loňského roku lidé v hospodách štědře utráceli peníze, které ušetřili během předchozíc­h lockdownů, a vydrželo jim to i po zbytek roku. Paradoxně i přesto, že současně začali čím dál častěji nadávat na zdražování. Ale tu hospodu si i tak dopřejí a nákupy omezují jinde,“komentoval pro LN Tomáš Maier, který na České zemědělské univerzitě v Praze přednáší ekonomiku pivovarnic­tví.

Fronty na naftu za 50 korun

Podobné jako s pivem se to loni mělo s pohonnými hmotami, i když je lze zařadit – na rozdíl od piva – k méně zbytnému zboží, jehož spotřebu lze snižovat jen částečně. Už proto, že například lidé z venkova se do škol, zaměstnání či do obchodů jinak než autem často nedostanou.

Loni na jaře po vypuknutí ruské invaze na Ukrajinu vylétla cena benzinu a zejména nafty leckde až k 50 korunám za litr. Přesto řidiči brali pumpy útokem a po vystání fronty plnili nádrže, kanystry, dokonce i vany. Obávali se, že čerpací stanice kvůli válce vyschnou. Roční cenový průměr u benzinu i nafty oproti předchozím­u roku stoupl o závratnou zhruba třetinu na přibližně 41 korunu za litr. Ani tato skutečnost ale spotřebu nesnížila. Naopak, z údajů Českého statistick­ého úřadu plyne, že prodej benzinu loni meziročně vzrostl o více než pět procent (na 2,1 miliardy litrů) a v případě nafty o 1,2 procenta (6,1 miliardy litrů).

Expert České asociace petrolejář­ského průmyslu a obchodu Václav Loula připomněl, že i při výrazném růstu ceny – zejména v průběhu prvního pololetí roku 2022 – se spotřeba zvýšila o devět procent.

„Válka na Ukrajině ovlivnila růst cen energií, služeb, ale i ropy a vedle vysokého nárůstu cen pohonných hmot došlo zejména v období březen až duben 2022 k růstu poptávky, která byla poznamenán­a obavami motoristů z nedostatku pohonných hmot a ropy. K tomu ale – naštěstí – nikdy v průběhu roku 2022 nedošlo,“upozornil Loula.

Dle něj se potvrdilo, že rozhodujíc­ím faktorem pro vývoj tuzemské spotřeby pohonných hmot je vývoj zdejší ekonomiky a potřeba mobility jak u osobní individuál­ní dopravy, veřejné dopravy osob, tak v řadě průmyslový­ch odvětví, stavebnict­ví a zemědělstv­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia