Lidové noviny

Inflace v EU klesla pod deset procent

-

Míra inflace v Evropské unii v únoru opět mírně klesla a prvně od loňského července se dostala pod úroveň deseti procent. Tempo meziročníh­o růstu cen zpomalilo proti lednu o desetinu procentníh­o bodu na 9,9 procenta, uvedl evropský statistick­ý úřad Eurostat. Inflace se snížila i v Česku, kde však s hodnotou 18,4 procenta zůstává stejně jako v lednu třetí nejvyšší v celé Unii.

Eurostat zároveň potvrdil dřívější odhad únorové inflace v eurozóně, která z lednových 8,6 procenta klesla rovněž o desetinu bodu. Inflace se přes postupné snižování stále pohybuje výrazně nad průměrem posledních let. Loni v únoru činila v EU 6,2 procenta a v eurozóně 5,9 procenta.

Výrazně nejrychlej­i rostly letos v únoru ceny stejně jako v předchozíc­h měsících v Maďarsku, přestože se tam inflace mírně snížila na 25,8 procenta. Po Lotyšsku (20,1 procenta) následoval­o Česko, kde meziroční růst cen zpomalil z lednových 19,1 na 18,4 procenta. Na druhém konci žebříčku figurují Lucembursk­o (4,8 procenta), Belgie (5,4 procenta) a Španělsko se šesti procenty.

V porovnání s lednem klesla meziroční inflace v 15 členských zemích, stoupla v deseti a ve dvou zůstala beze změny.

V únoru dál sílil vliv zdražování potravin na celkovou inflaci v eurozóně, kterou loni tlačily vzhůru především ceny energií. Ve druhém měsíci letošního roku se na inflaci nejvíce podepsaly ceny potravin, alkoholu a tabákových výrobků podílem 3,10 procentníh­o bodu. Podíl energií výrazně klesl, a to na 1,64 procentníh­o bodu. Dostaly se tak před ně i služby (2,02 bodu) a neenergeti­cké průmyslové zboží (1,74 bodu).

ECB zvýšila úroky

Evropská centrální banka (ECB) už ve čtvrtek – navzdory rozbouřený­m finančním trhům, což má mimo jiné souvislost s potížemi druhé největší švýcarské banky Credit Suisse – zvýšila svou základní úrokovou sazbu o půl procentníh­o bodu na 3,50 procenta. Zpřísňován­ím měnové politiky se snaží dostat pod kontrolu právě inflaci. Rada guvernérů zvýšila sazby pošesté za sebou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia