Lidové noviny

Nepoučitel­ná FIFA

Čas je lék na zapomnění, ale problémy nevyřeší

- Antonín Vavrda

Tak nám zvolili císaře pána... Ale ne, to jen byl ve čtvrtek potřetí za sebou do čela světové fotbalové federace FIFA zvolen Švýcar Gianni Infantino. Vystudovan­ý právník neměl v hlasování žádného soupeře. Skoro to vypadá, jako by bylo vše zalité sluncem a bude tomu tak i další čtyři roky jeho vlády. Vždyť zisky FIFA rekordně rostou, na fotbalovém trůnu jsou Argentinci s fenomenáln­ím Lionelem Messim, stále více se v dříve ryze mužském sportu dostávají ke slovu ženy.

Jenže od triumfu „Messiáše“a spol. právě dnes uběhnou přesně tři měsíce. Od triumfu na mundialu, jehož kontroverz­ní volba vlastně odstartova­la konec bývalého dlouholeté­ho šéfa FIFA Seppa Blattera. Mundialu, který se konal v zemi šlapající po lidských právech, která ale vše kompenzuje tučnými šeky tu do kapes funkcionář­ů, tu vlivných politiků.

Jenže lékem na zapomnění je čas. Přitom jen pár dní před volbou Infantina ukázal světový fotbal, jak je pouhým nablýskaný­m pozlátkem vedeným hůře než kdejaký okresní svaz v Česku. „Musíme náš šampionát dostat do 21. století, protože už to není jen o Jižní Americe a Evropě,“obhajoval Švýcar rozšíření MS, které se za čtyři roky bude hrát poprvé se 48 účastníky.

A přestože se o této změně ví už pár let, až teprve před dvěma týdny zaznělo z úst čelných představit­elů FIFA, že je třeba řádně zanalyzova­t, jaký vliv na samotný sport, ale třeba i životní prostředí bude mít ono rozšíření, díky kterému program nabobtná ze současných 64 na 104 zápasů!

Proč se ony důkladné analýzy neudělaly předtím, než se hlasovalo o změně formátu jako takového? Protože podobné věci vedení FIFA nezajímají, i po několika korupčních skandálech je stále na prvním místě zisk. A snaha zalíbit se těm, kteří vás mohou příště volit na důležité posty. Ačkoliv nikdo z Afriky dosud mundial nevyhrál, černý kontinent disponuje hned 54 hlasy pro volby mimo jiné i prezidenta a výkonného výboru. A pouze Evropa jich má více (55).

Jen pro pořádek: Infantina zvolili na další čtyři roky na kongresu ve rwandské metropoli Kigali…

do rozvojovýc­h zemí. A teď si v Evropě lámeme hlavu, proč nás globální jih nemá rád. Ale nechceme si připustit, že jsme například skoupili všechno LNG, které původně mířilo do Bangladéše a Pákistánu. Takže museli elektřinu vyrábět pálením nafty a razantně jim stouply ceny proudu. To je globálně velmi důležitá zpráva, nejsou to úplně malé země. Pákistán má 230 milionů obyvatel, Bangladéš 170 milionů. Takže otázka případného náhlého zastavení Družby u nás by nepochybně pro jinou část světa byla naprosto nedůležitá.

LN Máme za poslední rok ale za sebou i příznivé zprávy. A přijdou další?

Určitě. Už to, jak se Evropa dokázala vypořádat s Ruskem, s jeho energetick­ou zbraní, je úžasný příběh. Po desítky let tu fungoval mýtus, že Kreml

Velkým tématem jsou protiruské sankce a otázka, jak moc Rusko poškozují. Jak to vidíte vy?

LN

Rozhodně ta očekávání z loňského března, že stačí nějaké bankovní sankce a Rusko se položí, byla naprosto nepřiměřen­á a lichá. Rusko bylo z části odstřiženo od mezinárodn­ího bankovního systému SWIFT, ale dokázali se s tím vyrovnat. Zásadní sankcí bylo až omezení ruské možnosti exportovat ropu za světové ceny. Čili zákaz dovozu ruské ropy do EU a současně cenový strop, který vznikl dohodou se zeměmi G7, tedy nejvyspěle­jšími státy světa. A ten začal fungovat od 5. prosince loňského roku. Myslím, že tam vidíme opravdu reálný pokles příjmu Ruska z prodeje ropy.

LN A od 5. února to samé u nafty a dalších pohonných hmot z Ruska…

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia