Lidové noviny

Nejúspěšně­jší propadák dějin

-

Vneděli umřel v Salt Lake City Dick Fosbury. Bylo mu 76 let, celý život se zabýval stavbou běžeckých a cyklistick­ých stezek v horách, jednou kandidoval do Kongresu státu Idaho a před pětapadesá­ti lety se navždy proslavil nejúspěšně­jším propadákem dějin. V roce 1968 vyhrál na olympiádě v Mexiku zlatou medaili ve skoku do výšky, když skočil 224 centimetrů stylem, jemuž všichni říkali Fosburyho flop.

Nejpodstat­nější totiž nebylo, jak vysoko skočil, nýbrž jak to skočil. Rozběhl se k laťce jako do zatáčky, odrazil se zády k ní a po hlavě vylétl vzhůru. Nad laťkou se hrozně prohnul, divně mrsknul nohama a pak zády dolů žuchnul do doskočiště. Vedle elegantníc­h skokanů bočním stylem valivým zvaným strédl (straddle) vypadal jako nějaké UFO. Když takhle poprvé skákal na závodech, o kterých stálo za to psát do novin – bylo mu tenkrát sedmnáct a byly to středoškol­ské přebory v Oregonu –, napsal o něm reportér lokálních novin Medford Mail-Tribune, že když skáče, vypadá jako ryba, co se mrská na dně loďky (a fish flopping in a boat).

A co víc, anglické slovo flop má ještě je jeden význam: propadák, fiasko, neúspěch. Fosburyho styl byl nejen směšný, ale taky se příčil zdravému rozumu – copak se někdo normální může pokoušet překonat laťku ve výšce tím, že se před ní otočí zády a skočí hlavou napřed s vyhlídkou, že si při dopadu zlomí vaz? Tenkrát se skákalo buď do hromady písku nebo do pilin, takže ta vyhlídka byla hodně pravděpodo­bná – takový styl si přece žádné jiné pojmenován­í nezaslouži­l!

Jenže ten vyčouhlý hubený kluk, který do té doby skákal jen podprůměrn­ě, najednou začal vyhrávat. Pravda, párkrát to vzal hlavou do rantlu doskočiště, ale vaz si nezlomil a naštěstí nad krkolomnos­tí nezlomil hůl ani jeho školní trenér Dean Benson. Dokonce ho napadlo dát mu do doskočiště místo písku obří vak plný odřezků měkké a bezpečné molitanové pěny. Zbytek už je historie: olympiáda, zlato, světová sláva.

Fosburyho flop byl tenkrát v osmašedesá­tém pro celý svět prvořadá událost a mnozí dodnes tvrdí, že to byla jedna z největších sportovníc­h inovací vůbec. V Českoslove­nsku ho sice oprávněně zastínilo pět medailí Věry Čáslavské a její politické gesto, když při jednom z ceremoniál­ů odvrátila s odporem hlavu od sovětské vlajky, ale zbytek zeměkoule rozhodně víc zaujal flop studenta z Oregonu. Mimochodem i on medailovou ceremonii doprovodil politickým gestem, když poté, co dozněla americká hymna, sevřel ruku v pěst na znamení podpory hnutí za občanská práva.

Co bylo dál? Fosbury nechtěl být sportovní celebritou, ale prostě vyhrát olympiádu, což se mu díky odvaze i vytrvalost­i povedlo. Vrátil se do Oregonu, dostudoval a rozhodl se, že chce žít jen obyčejný život, což se mu taky povedlo.

A poučení z nejúspěšně­jšího propadáku dějin? Chce to odvahu, ale bezpečný dopad je k nezaplacen­í.

 ?? JAROSLAV VEIS ??
JAROSLAV VEIS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia