Lidové noviny

Práce místo dovolené

Po přestupu do Řecka pookřál. je produktivn­í a táhne soluňský Aris do fotbalové Evropy. „Místní liga mi zlepšila náladu,“pochvaluje si.

- Vladimír Darida JAN PALIČKA

Bilance z posledních pěti ligových zápasů: asistence, gól, gól, asistence, gól. „Najednou jsem do fotbalu stejně zažraný jako na začátku kariéry. Fakt mě to baví,“poví Vladimír Darida s upřímností sobě vlastní.

Čísla naběhaných kilometrů, která mu po každém utkání předkládá počítač, se zastavují nad třináctkou. Takže konečně klasika, na niž jsou všichni zvyklí.

Věčná škoda, že české reprezenta­ci už nepomůže. Dvaatřicet­iletý záložník, někdejší kapitán národního týmu už se chce soustředit výhradně na Aris Soluň a na rodinu: „Ve středu jsme v klubu měli společný oběd. Platil útočník Camara. Za trest, že dorazil pozdě na trénink. Vzhledem k tomu, že po víkendu je reprezenta­ční pauza, všichni se mě ptali: A proč nejedeš ty?“

Proč? Protože se tak předloni rozhodl. Národní tým, který příští týden vstoupí do kvalifikac­e o Euro 2024 šlágrem proti Polsku, pozoruje už jen na dálku.

Když vám vypráví, jak se zabydlel v Řecku, nedivíte se mu, na jakou kartu vsadil: „Radši zaklepu na dřevo, že je to zatím paráda.“

Během tří měsíců se zabydlel. Fanoušci ho oceňují za důslednost a pracovitos­t, což jsou vlastnosti, které v řeckém fotbale chybějí. Klubový tlumočník Dimitris, který by měl být nonstop k dispozici, ho chválí za nenáročnos­t. Manželce se líbí, jak rychle si našli dům: „Před týdnem jsme zaplatili zálohu.“

Z horní terasy se kouknete doprava a kocháte se, jak nad mořem

zapadá slunce. Na opačné straně zrovna vychází měsíc. Jen vy, klid a nebe. Co chcete víc?

K moři? Teď už za prací

Právě před deseti lety odešel Darida z Plzně do Freiburgu, pak přestoupil do Herthy a vypracoval se na stálici německé ligy. Jenže v poslední sezoně pochopil, že zásluhy nic neznamenaj­í.

Po sedmi nabitých sezonách ho v Berlíně odstavili jako nepotřebné­ho. Musel jít pryč a před Štědrým dnem zvolil Řecko.

Co taky jiného? K Egejskému moři jezdil každý rok na dovolenou, krásnou Kateřinu si vzal na ostrově Santorini. Teď by rád s Arisem do Evropy. Snadné to nebude. Tradiční klub potřebuje udržet páté místo, ze kterého by v předkole mohl zabojovat o Konferenčn­í

ligu. Zrovna zítra je na programu městské derby, soupeřem bude PAOK. Pátý proti čtvrtému. Vášeň proti vášni, v hledišti přes dvacet tisíc divokých fandů.

„Máme rivalovi co vracet, tak se do něj zakousneme. Řecká liga mě vůbec chytla, zlepšila mi náladu. Zpravidla se hrává otevřený fotbal, který není až tak svázaný taktikou. Ve srovnání s bundesligo­u se nebrání zdaleka tak ukázněně, takže je spousta skulinek, jak zaútočit.“A to je prostor pro Daridu, aby se ukázal.

Nedělat Česku ostudu

V posledním utkání proti Janině si počkal na zpětnou přihrávku, napřáhl pravačkou a z deseti metrů švihnul balon nechytatel­ně k tyči. Kapitán týmu Jakub Brabec se hnal přes celé hřiště, aby kamarádovi ze srdce pogratulov­al. Zrovna krajan Brabec je další důvod, proč si Darida soluňské angažmá nemůže vynachváli­t. Není v cizí zemi sám: „Brába mi ukázal řeckou cestu. Díky němu jsem se do Soluně dostal a snad tu českému fotbalu ostudu nedělám.“Nedělá, to si můžeme říct hned.

Smlouvu má do léta 2025, to by měl malý Andreas v Česku nastupovat do školy. Ale co když se plány změní? Vyloučené to není. „Můžete se samozřejmě zlobit, že spousta věcí v Řecku nefunguje, že nic nejde vyřešit hned, že se naše tréninkové centrum nedá srovnávat s průměrnými kluby v bundeslize. Ale když umíte ocenit maličkosti, je vám krásně. I když se jednou určitě vrátíme domů, náš život bude s Řeckem navždy spojený.“

 ?? FOTO INSTAGRAM – V. DARIDA ?? Černá a žlutá. Vladimír Darida a Aris Soluň je spojení, které zatím funguje skvěle.
FOTO INSTAGRAM – V. DARIDA Černá a žlutá. Vladimír Darida a Aris Soluň je spojení, které zatím funguje skvěle.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia