Lidové noviny

Kozy proti trávě. O Roubaix a kostkách

- MATĚJ TOMÍČEK

Jedna se jmenuje Ginette, druhá zase Caouette. Je jich kolem čtyřiceti a momentálně se procházejí a pasou na jednom z nejikoničt­ějších cyklistick­ých míst.

Stádo asi 40 koz má totiž jasný úkol – zbavit kostky posvátného Arenberské­ho lesa přebytečné trávy.

Proč? Aby byl tenhle prastarý úsek co nejbezpečn­ější a tolik to na něm neklouzalo, až tady 9. dubna pojedou Wout van Aert, Mathieu van der Poel nebo Peter Sagan slavné Paříž–Roubaix.

„Je to poprvé, co jsme tuhle metodu použili,“prozradil šéf trasy Thierry Gouvenou. „Během covidu jsme si uvědomili, že tráva v Arenbergu roste opravdu rychle, museli jsme najít řešení. A proč ne ekologické?“

Tenhle koncept zbavování se trav je vlastně jednoduchý a stále mnoha hospodáři využívaný. Býložravce používají místo prostředků na hubení plevele nebo průmyslový­ch sekaček.

Šéfové Roubaix se jednoduše inspiroval­i. Sehnali si kozy plemene poitouskéh­o.

„Kontaktova­li jsme místní charitativ­ní organizaci, která má velké stádo koz. Každý den tak přivádí asi čtyřicet koz do Arenbergu, aby pomohly zbavit se trávy,“uvedl Gouvenou.

Charita Espoir Avenir sídlí asi 60 kilometrů jižně od Roubaix a zaměstnává lidi, kteří mají problém najít si v regionu s vysokou mírou nezaměstna­nosti práci.

Teď ji mají, byť dost netradiční. Přitom zrovna na Arenbergu se pracuje prakticky od té chvíle, co slavný závod skončí.

„U Arenbergu je totiž problém v tom, že přes něj neprojíždí auta. Je taky tmavý a vlhký, což jsou ideální podmínky pro růst trávy. Chtěli jsme ho autům zpřístupni­t aspoň jednosměrn­ě měsíc před závodem, ale nevyšlo to,“uvedl Francois Doulcier, prezident Amis de Paris–Roubaix.

To je klub přátel závodu, který zodpovídá za údržbu dlažebních kostek na všech úsecích.

Že pro Arenberg zvolili zrovna kozy? První volba to nebyla.

„Zkoušeli jsme kostky různě zametat, pálit trávu pomocí ohně, táhnout za traktorem obrovské křoví. Jenže s tím je problém v tom, že čistí kostky až moc do hloubky. A pak si cyklisté stěžují, že jim mezi ně kola zapadají. S kozami tohle dokážeme regulovat,“těší Gouvenoua.

Koncept má pochopitel­ně víc pozitiv. Snad největší je ta, že jde o jasně cenově nejvýhodně­jší možnost. A kozy to prý i baví.

„Pastýř říkal, že mají z těch jednodenní­ch výletů do Arenbergu opravdu radost. Jinak totiž většinou pochodují po stranách rušných silnic se spoustou hluku. A tady mají pro pastvu klid,“vysvětluje Francouz.

V současné době se stádo pohybuje na prvních 900 metrech z víc než dvoukilome­trového úseku. V příštích dnech se postupně přesune do druhé poloviny.

Na perfektní vyčištění kostek mají kozy pořád tři týdny. Jestli experiment se sudokopytn­íky zabere? „V tuhle chvíli je příliš brzy na jasnou odpověď,“míní Doulcier. „Ale proč to nezkusit?“

 ?? Ve Francii použili kozy. FOTO TWITTER – PARIS ROUBAIX ?? Jak se zbavit trávy?
Ve Francii použili kozy. FOTO TWITTER – PARIS ROUBAIX Jak se zbavit trávy?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia