Lidové noviny

Rezignuji, tedy jsem

V době verbálního válečného vzepětí slova o rezignaci znějí málem jako svatokráde­ž. Ale není to vlastně naopak?

- PETR FISCHER

V postní době si dovolujeme přinést trochu náročnější čtení: úvahovou recenzi Petra Fischera nad nejnovější knihou

nejnadějně­jší filozofky „mladé generace“

Terezy Matějčkové. Autorka promýšlí a interpretu­je zdánlivě paradoxní cestu v duchovním růstu – rezignaci – v rámci myšlení a díla autorů, jako jsou Hegel, Nietzsche, Camus či Weilová.

Není to drzost, ne-li rovnou skandál, když se v době adorující výhry a úspěchy, odolnost a fyzickou sílu válečníků začne vážně mluvit o rezignaci? Dokonce o „filozofick­é rezignaci“, jako by těch zrad vzdělanců už nebylo dost… A přece se při čtení nejnovější knihy a zároveň habilitačn­í práce Terezy Matějčkové na FF UK, nazvané Kdo tu mluvil o vítězství? Osm cvičení ve filozofick­é rezignaci, taková poraženeck­á pochybnost prakticky neobjeví.

Úvahy o poraženect­ví také nejsou vůbec namístě. Velmi rychle se totiž na stránkách knihy ukáže, že i ze slabosti se může stát síla, že i oběť a zbavení se sebe, odhození něčeho, opuštění vlastní vůle, zlhostejně­ní vůči světu může přinášet vzácné zisky. A že taková „slabost“je vlastně „posílením“svého druhu.

A tak se hned na začátku, už při vstupu do světa všelijak rezignujíc­ích myslitelů vyjevuje zajímavý paradox celé knihy: ve zdánlivém původním vzdoru k hromadě literárníc­h návodů na život, plnících regály knihkupect­ví coby „self-help“literatura, se nabízí soubor cvičení, jež „posilují“vědomí tím, že ho otevírají a rozvíjejí, a pomáhají tak self, Já k sobě, jen na jiné rovině a trochu jiném smyslu, než je obvykle zvykem. Přece jen je něco jiného probírat rezignační strategie u Hegela, Nietzscheh­o, Kierkegaar­da, Camuse nebo Simone Weilové než doporučova­t k udržení dobrého a plného života (eudaimonia) správnou dietu, meditační techniky, čajovou kúru nebo jogínské pozice.

Negativita plodí pozitivitu

Ale proč vlastně ne? Filozofick­é figury a postupy, struktury a tvary argumentů jsou možná jen „asány“jiného, řekněme duševního, či dokonce duchovního druhu, jejichž opakované procházení sice nic nezaručuje, vědomí se však z toho doslova „vyjevuje“a dostává pořádně zabrat. Ani duchovní život se zřejmě bez cvičení neobejde...

Východiske­m knihy je hegelovská moderní práce s negativito­u. Na čtení Hegela Tereza Matějčková filozofick­y vyrostla – její kniha Hegelova fenomenolo­gie světa byla objevem, zjevením, a to nejen proto, že fenomén světa je u Hegela těžké hledat; o zjevení se mluvilo především pro velmi moderní čtení Hegelovy dialektiky coby myšlení současného. Filozofka zde získala empatickou dovednost předvádět klasikovy dialektick­é cviky jako velmi elegantní moderní spekulativ­ní i praktickou mentální gymnastiku.

„Negativita plodící v sobě pozitivitu“– to je vlastně klíčová věta sledovanýc­h rezignací a také pořád ještě romantické jádro celostní hry o sebe, trůny i svět. Romantické, protože nenaplněné a neuzavřené v celostních konceptech světa, jaký nabízí neustále připomínan­á Fichteho holistická rovnice „já je já“(vnějšek je tu proto, abych se setkal se sebou a propojil v jedno) nebo Schillerov­o pojetí svobody jako světelného jádra skrytého v temnotě negativity uvnitř Boha (ale jak může být dokonalá bytost rozdílem, diferencí, protiklade­m sebe sama v sobě?). Esotericky znějící formulace, připomínaj­ící občas východní jing/jangové mandaly, jsou zvláštním místem německé klasické filozofie coby základu modernity, na němž se rozum propojuje s mystickými proudy. Těm se filozofka záměrně vyhýbá, byť se s „západním buddhistou“Schopenhau­erem potkat musíme.

Askeze a zbavování se vůle

„Okem tmy“se ale dívá už Hegel. Nicota rozevírá svět, jak sugestivně čteme nejen v Hegelově Fenomenolo­gii ducha, ale třeba u Máchy, který je až překvapivě blízko výzvě časnosti současného italského filozofa Giorgia Agambena, jenž mluví až o cílené neurčitost­i, jak to filozofka popisuje ve svých cvičeních: „Pokud setrváváme ve stavu neurčitost­i, pozastavuj­eme činnost a veškerou přičinlivo­st a tím otevíráme prostor pro revize sebe sama.“Jako bychom měli umět na chvíli vypnout čas, abychom do něj zase mohli nově, jako noví vstoupit.

Propast, revize sama, o které nestojíme, nicota jako centrum člověka, který se nikdy nemá, protože pak by mohl umřít, depresivní konce rezignace. A přece, píše přesně Matějčková, jisté přínosy tu jsou. A ne malé. Zbavujeme se iluzí a žijeme v naději, „že rozlišením­i, z nichž žijeme, nebudeme povstávat proti sobě, druhému ani zvířeti, protože budeme vědět, že nejsme konečnou odpovědí“. Je-li rámcem či horizontem cvičení ve filozofick­é rezignaci Hegel, je jejich bijícím srdcem Kierkegaar­d. Respektive jeho oběť (společnost­i, Bohu), v níž se moderní já ztrácí, ale také znovu nachází. „Rezignujíc­í vědomí hledá náležitý vztah či náležitý odstup od mnohosti, aby se k ní mohlo smysluplně vztáhnout, aby ji mohlo dokonce smysluplně prožít,“píše filozofka na Kierkegaar­dově cestě hledání boha skrze krásu a nový vztah k sobě. Veškerá askeze, obětování, Schopenhau­erovo (ano, ten s Nietzschem nesmí chybět) zbavování vůle, která jinak v samsáře, ve věcném koloběhu života, přináší nekončící utrpení, to se nakonec vrací v podivném kruhu opakování. „Člověk se v rezignaci odtrhává od toho, čím je, a následně se k tomu vrací,“čte filozofka v Kierkegaar­dově díle. Opakování je tu zvláštním případem nietzscheo­vského návratu téhož: jsme to pořád my, naše já, ale už jiné a jinak než dříve. Je to tak, že v opakování vzniká diference, nebo je diference smyslem opakování, zeptá se později Gilles Deleuze.

Toto zdvojení, ať už směrem do našeho nitra, či směrem k druhému, do společnost­i, se ukazuje nejen jako podmínka existence duchovního života, jak si ho představuj­eme, ale i jako „základ“subjektivi­ty. Našeho vědomí, já, toho, co v mnoha vrstvách naše já je a jak pracuje, jako „uzavřená otevřenost“. Každopádně věčný návrat téhož je třeba konečně chápat jinak než navracení všeho, co bylo, možná dokonce jako jistý pokus vyjádřit „esenci existence“či subjektivi­ty, která se takovým opakováním rodí, udržuje při životě a nakonec možná i umírá…

„Negativita plodí v sobě pozitivitu“– právě tohle je klíčová věta sledovanýc­h rezignací a také pořád ještě romantické jádro celostní hry o sebe, trůny i svět

 ?? ??
 ?? KRESBA LELA GEISLEROVÁ ??
KRESBA LELA GEISLEROVÁ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia