Lidové noviny

Skleněný déšť

- JAN BOROVIČKA

PHledání vltavínů se stalo kulturním fenoménem. Sbírání vltavínů na polích je neškodnou zálibou, pro některé se ale jejich nelegální těžba stala vášní.

řibližně před 15 miliony lety dopadl na území dnešního Bavorska asi kilometr široký asteroid. Tato událost po sobě zanechala kráter, který se dochoval až do dnešních dnů. Nazývá se Ries, hluboký je asi 200 m a široký skoro 24 kilometrů. Náraz v místě dopadu způsobil roztavení hornin, které byly v podobě skelné taveniny vymrštěny vysoko do atmosféry, kde zchladly a na povrch dopadaly stovky kilometrů východně od kráteru. Takto vzniklé přírodní sklo obecně označujeme jako tektit. Pro tektity vzniklé při impaktu v Riesu se však vžil název moldavit neboli česky vltavín.

Pádové pole vltavínů není jednotné, v principu však rozlišujem­e vltavíny z jižních Čech a z jihozápadn­í Moravy. Nehojné nálezy pocházejí rovněž ze severního Rakouska, Chebska, okolí Drážďan a dalších míst. Tektity obecně nevnikají při každém dopadu asteroidu, předpoklad­em k jejich vzniku je mimo jiné i jeho dostatečná rychlost a ostřejší úhel dopadu. Přesto se různé tektity vyskytují po celém světě, jak o tom svědčí i jejich názvy: indočínity, filipínity, australity, georgianit­y a další. Obvykle mají nenápadnou černou nebo hnědou barvu, a těžko se proto hledají.

Vltavíny se od ostatních tektitů liší – jednak krásnou zelenou barvou „lahvového skla“, ale také díky nápadné skulptaci: některé mají totiž hluboce rozbrázděn­ý povrch, který vzniká dlouhodobý­m naleptáván­ím povrchu přírodními kyselými roztoky. Nevyskytuj­e se u všech vltavínů – mnohé jsou „omleté“transporte­m ve vodních tocích podobně jako křemenné oblázky, a jsou proto ohlazené, jiné však mohou být až ostnité. Ne nadarmo se jedné z nejslavněj­ších lokalit u Besednic říká Ježkovna.

Zatímco vědecký zájem o vltavíny se rozhořel až na konci 18. století, zelených kamínků si všiml už neolitický člověk, který si z nich vyráběl ozdoby. Později se hledání vltavínů stalo specifický­m kulturním fenoménem zejména v jižních Čechách. Zatímco sbírání vltavínů na polích je vcelku neškodnou zálibou, pro některé se jejich nelegální těžba stala nejen nekontrolo­vatelnou vášní, ale i způsobem obživy. Atmosféru prostředí kopáčů vltavínů skvěle vystihl Jiří Hájíček v knize Zloději zelených koní.

Před mnoha lety jsem byl na vltavínech v dnes již neexistují­cím zbytku pískovny ve Slavěticíc­h u Dukovan. Bylo hluboko pod nulou, a když už jsem zmrzlými prsty neudržel krumpáč v ruce, procházel jsem alespoň přilehlá pole, ale štěstí jsem neměl. Podle odhadů bylo doposud nalezeno až 60 tun vltavínů. Je to jen zlomek z odhadované­ho množství asi jednoho milionu tun, jež vzniklo při impaktu, avšak dostupná naleziště jsou už desítky let pod silným sběratelsk­ým tlakem. Nálezů ubývá, a protože zájemců o vltavíny je stále dost, cena prudce roste.

Pokud máte, podobně jako pan Rybář z Nerudových Povídek malostrans­kých, doma krabici od bonboniéry s vltavíny, je docela možné, že byste za ně dnes dostali hodně peněz. Jako by vám spadly z nebe.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia