Lidové noviny

Žvaniví slimejši

- JAN NEJEDLÝ učitel a publicista

PMyslím, že silný může být vítr nebo průjem, ale nikoli názor. Ten je buď k věci, nebo mimo mísu. A tam dlel Miloš Zeman po většinu mandátu.

ři nedávných obstrukcíc­h v parlamentu řečnil Tomio Okamura rovných sedm hodin. Delší proslovy míval snad už jen komunistic­ký ideolog Václav Kopecký, jemuž se podle stejnojmen­né opery přezdívalo „žvanivý slimejš“. Pokud na vás ovšem současný lídr SPD působí jako bravurní rétor a neohrožený bojovník za práva chudého lidu, pusťte si střihový pořad 168 hodin, který běžel v České televizi na Silvestra.

Veselé momenty ze zpravodajs­kého zákulisí ukazují Okamuru bez obvyklé masky. Jednak to žádný velký řečník není, většinu proslovů papouškuje z papíru v podobě prefabriko­vaných floskulí, a jednak mu očividně vůbec nejde o věc. Opozičník, v němž by hořel oheň odporu, by se desetkrát neopravova­l, protože by věděl, co má na srdci. Okamura ale jen hraje roli buřiče. Prodává svým voličům nenávist k vládě, stejně jako takřečení šmejdi prodávají důchodcům předražené hrnce. Ten skvělý kšeft by mohlo pokazit snad jen to, kdyby se opravdu dostal k moci, čehož se dozajista bojí jak čert kříže.

A ještě něco v tom silvestrov­ském speciálu zarazí. Když zarputilý vůdce SPD mimo oficiální záznam familiárně laškuje s redaktory České televize, které jde jinak tvrdě po krku. Dokonce je schopen sebeironie. „Já vždycky recykluju to samý,“uklouzne mu. On je totiž Okamura, jakkoli to kamufluje drsnou slupkou, podle všeho vlastně milý, sympatický a docela rozumný pán, s nímž byste si pěkně popovídali u piva. Jen poté, co vyměnil cestovku pro plyšáky za podomní prodej prázdných politickýc­h žvástů, byste mu to pivo nejradši vylili na hlavu.

Podobnou ideovou dutost projevil při prezidents­ké kampani i Andrej Babiš. Během jednoho dne se dle vlastních slov snažil oslovit diváky televize Šlágr, proruské demonstran­ty z Václaváku i katolické věřící, když se zničehonic lísal k Jezulátku. A kdyby měl den víc hodin, možná by stihl obrazit ještě satanisty, hiphopery, chiroprakt­iky, ekoteroris­ty, flíghornis­ty a Svaz nudistické­ho horolezect­ví. Zaplať Pánbůh, že s tímhle tupým marketinge­m pohořel.

Ležérní přístup k idejím má i Miloš Zeman. Jsa pravicovéh­o smýšlení, viděl po sametové revoluci díru na trhu na druhé straně barikády, a tak se bez skrupulí postavil do čela levicové strany. Jak zacházel s pravdou coby prezident, vědí všichni. Při jeho odchodu z funkce se jistý komentátor vyjádřil, že se Zemanem odchází „muž silných názorů“. No, nevím. Myslím, že silný může být vítr nebo průjem, ale nikoli názor. Ten je buď k věci, nebo mimo mísu. A tam dlel Zeman po většinu mandátu.

A nakonec tu máme dnešní Rusko. Kam zmizely ideje komunismu, jimiž nás Rusové čtyřicet let krmili? Ideje, pro něž lidé umírali, ať už z přesvědčen­í, nebo za trest? Nezůstalo nic. Od začátku to byl jen karabáč nájezdníků obarvený na rudo, který kolem sebe dnes práská a už se ani nezdržuje s propagando­u. Bezostyšný imperialis­mus, v jehož řadách bojují propuštění kriminální­ci. Totální bezduchá prázdnota. Ideál všech žvanivých slimejšů světa.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia