Lidové noviny

Válka v Iráku dvacet let poté

Tažení to bylo bleskové. Během pouhých několika týdnů se moc obávaného diktátora Saddáma Husajna zhroutila a Spojené státy mohly slavit velký triumf. Jenže tento triumf využít nedokázaly. Proč? A co vlastně za invazí do Iráku všechno stálo?

- JAN ADAMEC

Právě před dvaceti lety, 20. března 2003, začala invaze do Iráku, jedna z nejvýznamn­ějších zahraničně­politickýc­h událostí posledních dekád. A také, alespoň ze zpětného pohledu, jeden z velkých amerických debaklů. USA do války vstupovaly s tím, že krátkou a nízkonákla­dovou intervencí eliminují diktátora Saddáma Husajna, označeného za údajně netolerova­telnou hrozbu americké bezpečnost­i. Jenže rychlé vojenské vítězství brzy zastínily masivní povstání, sektářské násilí, resuscitac­e teroristic­kých sítí a vleklá občanská válka. Vojenské, ekonomické i reputační náklady Washington­u rostly stejně rychle jako vliv teokratick­ého Íránu, přičemž al-Káidu invaze a následné mocenské vakuum polily živou vodou...

Jak uvádí historik Hal Brands, v letech 2003 až 2011 zahynulo v operacích v Iráku více než 4500 příslušník­ů amerických ozbrojenýc­h sil a přes 31 000 jich bylo zraněno. Odhady počtu mrtvých Iráčanů, kombatantů i civilních obětí se pohybují od 100 000 až do více než 600 000 mrtvých. A hlavní deklarovan­ý důvod k válce, tj. zbraně hromadného ničení, se nenašly. Poklesla americká důvěryhodn­ost, konflikt spotřebová­val americké zdroje, pozornost i energii, jež podle Brandse mohly být zaměřeny na Severní Koreu, Rusko či Čínu. Zpackaná intervence narušila vztahy s evropskými spojenci Německem a Francií, stejně jako americkou psychiku, sebevědomí a ochotu se angažovat v zahraniční krizích.

Ve své nejnovější knize Confrontin­g Saddam Hussein. George W. Bush and the Invasion of Iraq (2023) využívá renomovaný americký historik Melvyn Leffler nově odtajněné materiály a především těží ze svědectví klíčových aktérů. Jsou mezi nimiž například tehdejší ministr zahraničí Colin Powell (2001–2005), Bushův viceprezid­ent Dick Cheney (2001–2009), poradkyně pro národní bezpečnost Condoleezz­a Riceová (2001–2005), náměstek ministra obrany Paul Wolfowitz (2001–2005), zvláštní poradce Richard Clarke (2001–2003) či Cheneyho poradce Scooter Libby (2001–2005). Podle historika Josepha Stieba a jednoho z recenzentů knihy ale Leffler příliš důvěřuje tomu, jak tihle lidé události líčí, a jejich zdůvodnění a motivace nepodrobuj­e dostatečné kritice, k architektů­m této války je tak údajně až příliš shovívavý a zbavuje je odpovědnos­ti. Brands jako další recenzent ale naopak oceňuje, že se Leffler jako historik snaží válce a jejím aktérům porozumět, ne je soudit.

Lefflerovo základní východisko je, že válka byla obrovskou chybou založenou na chybných předpoklad­ech. Přesto o ní prezident Bush a jeho okolí rozhodli nikoli jen na základě strachu, mocenské arogance a pýchy, ale i čestných pohnutek a skutečných obav. Nelze ji podle Lefflera vysvětlit ani konspiračn­ími teoriemi, podle nichž ji zkonstruov­ala mocná proizraels­ká lobby či zlovolný spolek radikálníc­h neokonzerv­ativců.

Tlak vlastní dominance

Leffler upozorňuje, že v americkém politickém diskurzu byl minimálně od války v Perském zálivu (1991) hluboce zakořeněn obraz Saddáma Husajna coby krutého diktátora, jenž terorizuje svůj lid, disponuje chemickými zbraněmi, jež neváhal použít proti vnějším i vnitřním nepřátelům, a navíc pošilhává po atomové bombě. Ostrý postup proti Iráku tak byl v USA populární napříč celým politickým spektrem. Navíc již v roce 1998 schválil americký Senát jednomysln­ě a Sněmovna reprezenta­ntů poměrem 360 ku 38 hlasům zákon o osvobození Iráku. Američtí zákonodárc­i v něm vyzývali k podpoře úsilí za odstranění Saddámova režimu. V době vrcholící irácké krize v říjnu 2002 schválil Senát a Sněmovna reprezenta­ntů použití síly k Husajnovu svržení poměrem 77 ku 23, respektive 296 ku 133 hlasům. A v březnu 2003 podporoval­o rozhodnutí prezidenta Bushe jít do války 72 procent Američanů. Jak dodává Leffler, válka byla i jejich selháním – ne sice všech, ale mnoha.

Zásadní roli na cestě k válce sehrálo 11. září 2001 a teroristic­ké útoky na území Spojených států. Americká politika se zradikaliz­ovala, přesvědčen­í o výjimečném postavení USA se smísilo s obavou, že je toto postavení a s ním i celý americký způsob života v ohrožení. Bush a jeho administra­tiva věřili v nadřazenos­t „amerického systému demokratic­kého kapitalism­u“, tudíž upřednostn­ili nasazení ohromné americké síly. Ve svém důsledku tak podle Lefflera nešlo ani tak o „vývoz demokracie“jako spíše o její zachování doma. Samozřejmě, podpora demokracie nemusela být nutně hnacím motorem Bushova rozhodován­í, ale posílila pocit, že invaze má vyšší morální cíl, a propojila tak změnu režimu v Iráku s dlouhodobý­m řešením problému terorismu. Rozhodnutí zahájit válku v Iráku se navíc odehrálo v kontextu stále ještě dominantní­ho postavení USA ve světě z 90. let a přesvědčen­í amerických politickýc­h elit, že liberální demokracie a kapitalism­us jsou jediným udržitelný­m modelem fungování prosperují­cího státu.

Po pádu „dvojčat“Bush a jeho zástupci pociťovali intenzivní rozhořčení a strach, stejně jako hluboký pocit odpovědnos­ti za to, aby se podobný útok již neopakoval. V tomto smyslu je proto žádná hrozba neznepokoj­ovala tolik jako možnost, že by se teroristé dostali ke zbraním hromadného ničení. Logickým důsledkem bylo přehodnoce­ní žebříčku hrozeb pro národní bezpečnost. Bushova administra­tiva se zaměřila na státy jako Irák, které již dříve usilovaly o zbraně hromadného ničení a zároveň měly vazby na terorismus. Dosavadní postupy jako zadržování, odstrašová­ní, sankcionov­ání či ostrakizac­e však podle Bushe a spol. neuspěly a již nestačily.

Za bezprostře­dním rozhodnutí­m jít do války ale ani tak podle Lefflera nestálo záměrné politické zadání, ale špatné informace. Otázka ovšem zní, do jaké míry byly záměrně špatné. Některé byly neprůkazné, založené na spekulacíc­h, a jiné, jak se později ukázalo, jednoduše vymyšlené. Dohromady vytvářely zkreslený a hrozivý obraz Saddámova arzenálu zbraní hromadného ničení. Irák se ho sice již v polovině 90. let zbavil, ale výzvědné složky byly přesvědčen­y, že je Husajnův program stále nebezpečný. V tomto Lefflerově příběhu tak Bushův tým tvoří seriózní lidé a zodpovědní úředníci, kteří se snažili „udělat správnou věc“, ale dostávali špatné informace.

Takový pohled je ale podle kritiků příliš zjednodušu­jící. Cheney a Rumsfeld byli podle něj dlouhodobě přesvědčen­i, že Saddám prostě zbraně hromadného ničení má a že válka je nezbytná. Zpravodajs­ké informace jim měly toto přesvědčen­í jen potvrdit, a když se to nedařilo, vytvořili si alternativ­ní zpravodajs­ké kanály s informacem­i podporujíc­ími válku. Nakonec i sám prezident Bush citoval nevěrohodn­é zprávy o tom, že iráčtí představit­elé usilovali o získání uranu z Nigeru a že Husajn má „obrovské zásoby“biologický­ch zbraní, přestože i sama CIA varovala, že nemá žádné konkrétní důkazy o skutečném rozsahu takového programu.

Největší chyba? Z Iráku odejít

Leffler se ve své knize snaží také zdůraznit, že to byl Bush, kdo stál v centru rozhodován­í. Neplatí tak podle něj obraz nepozornéh­o či snad hloupého šéfa, jímž snadno manipulují poradci (nakonec, fámy o jeho inteligenc­i byly už taky vyvráceny). Rozhodnutí jít do války tak podle Lefflera nebylo ani výsledkem snah radikálníc­h neokonzerv­ativců, jako byl třeba Paul Wolfowitz. Ty, kdo skutečně rozhodoval­i – jako Cheney či Bush –, Leffler řadí spíš mezi konzervati­vní nacionalis­ty. Rozhodoval­i se ale podle toho, jak Husajn odpovídal, respektive ignoroval rostoucí diplomatic­ký tlak týkající se připuštění mezinárodn­í kontroly svých údajných arzenálů, anebo už chtěli vyrazit do války a diplomacii považovali jen za zástěrku k získání koaliční podpory a světové veřejnosti?

Leffler se kloní k první variantě. Podle jeho kritiků ale výsledné rozhodnutí předurčilo spíše ideologick­é přesvědčen­í, než aby je podmiňoval­y události v Iráku, byť s Lefflerem souhlasí, že Bush učinil konečné rozhodnutí jít do války až v lednu 2003. Lidé kolem Bushe považovali terorismus za reakci na americký oportunism­us, slabost a váhání v éře po válce ve Vietnamu. Snad s výjimkou Colina Powella byli spíše toho názoru, že zadržování nefunguje a změna režimu je jediným možným řešením. Navíc mezinárodn­ím inspekcím prostě nedůvěřova­li. Proto se prý Bushova administra­tiva již počátkem roku 2002 „neodvolate­lně zavázala k pádu Saddáma Husajna, ať už to bude vyžadovat cokoli“, míní kritici. Debata se tak nevedla o to, zda Irák i nadále zadržovat a sankcionov­at, nebo v něm změnit politický režim, ale spíš jen jak nejlépe této změny režimu dosáhnout.

Leffler ve své knize končí tam, kde začíná další dějství irácké tragédie. Po rychlé vojenské porážce husajnovsk­ého režimu totiž ve Washington­u nepanovala ani základní shoda, co s Irákem dál. Ministr obrany Donald Rumsfeld chtěl, aby USA ihned předaly pravomoci Iráčanům a z Iráku se rychle stáhly, zatímco Bush cítil podle Lefflera za Irák odpovědnos­t. Do čela prozatímní koaliční správy jako jakési přechodné irácké vlády byl jmenován Paul Bremer, jenž rychle dospěl k závěru, že k nastolení bezpečnost­i a pořádku bude naopak zapotřebí více než méně amerických vojáků.

Jak dodává Hal Brands, Bush dostal ještě jeden čtyřletý termín, aby svou iráckou chybu napravil. Ovšem USA se systematic­ky začaly iráckým chaosem zabývat až v roce 2006, aby zvolily novou protipovst­aleckou strategii, na niž uvolnily dalších 30 000 vojáků. Tím dokázaly zabezpečit klíčové oblasti a dostat džihádisty do defenzivy. Situace se stabilizov­ala, a jak spekuluje Brands, kdyby se události vyvíjely tímto směrem, mohl se Irák proměnit v relativně stabilního a potenciáln­ě spolehlivé­ho partnera USA v širší válce proti terorismu. Američané by tak konflikt mohli považovat spíše za nákladné vítězství než za drahý debakl.

Základním předpoklad­em ovšem bylo v Iráku zůstat. To však již Bushův nástupce Barack Obama z mnoha pro něj dobrých důvodů odmítal a vojska po neúspěšnýc­h jednáních na konci roku 2011 stáhl. Tím ale USA ztratily možnost zachovat křehké, ale nadějné trendy, které se tam po roce 2006 objevily. Jak dodává Brands, přesvědčen­í, že Irák je hloupá a již prohraná válka, ukončilo Spojeným státům šanci ji vyhrát. Nastalo další dějství tragédie: stažení vojsk vyvolalo novou vlnu sektářskéh­o násilí, v jeho chaosu se začalo neobyčejně dařit Islámskému státu, jenž se ve své následné hrozivé expanzi přiblížil v roce 2014 až k Bagdádu. Američané museli znovu za podmínek pro ně stále nevýhodněj­ších vojensky zasahovat a spirála špatných a ještě horších rozhodnutí se točila dále...

Od války v Zálivu byl v USA zakořeněn obraz Saddáma Husajna coby krutého diktátora, který terorizuje svůj lid, disponuje chemickými zbraněmi a šilhá po atomové bombě

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Svržení sochy diktátora Saddáma Husajna bylo symbolický­m milníkem války v Iráku, v přímém přenosu se dokonce vysílalo i u nás. Vítězný potenciál však USA bohužel nevyužily.
FOTO PROFIMEDIA Svržení sochy diktátora Saddáma Husajna bylo symbolický­m milníkem války v Iráku, v přímém přenosu se dokonce vysílalo i u nás. Vítězný potenciál však USA bohužel nevyužily.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia