Lidové noviny

Šperk mezi magistrálo­u a nádražím

Budova někdejšího Nového německého divadla – dnes Státní opery – byla dokončena před 135 lety Je to takové nešikovné místo, ze všech stran odříznuté. Budova samotná není ani moc vidět, jak ji zastiňují okolní, vyšší stavby. Byla by však škoda přehlédnou­t.

- ZDENĚK LUKEŠ historik architektu­ry

TStátní operu

akzvaná severojižn­í magistrála, zbudovaná v sedmdesátý­ch letech minulého století, přinesla Praze mnoho problémů. Přitáhla do centra intenzivní automobilo­vou dopravu, vytvořila cézuru uvnitř městského jádra, vyvolala demolici několika budov včetně údajně nejkrásněj­šího nádraží střední Evropy na Těšnově a doslova odřízla řadu významných staveb od svého okolí.

Platí to například o budově městského muzea na Florenci, dále o secesní dominantě naší metropole – hlavním nádraží, o paláci Národního muzea na Václavském náměstí a v neposlední řadě také

o budově dnešní Státní opery. Ta se náhle ocitla na jakémsi ostrově mezi kolejištěm nádraží a magistrálo­u. Dostat se pěšky k divadlu není snadné, musíte se ponořit po ponurého tunelu pod komunikací. Dnes se navíc tato stavba doslova krčí mezi patrovými garážemi a mohutnou hmotou budovy někdejšího Federálníh­o shromážděn­í. A přitom se jedná o velmi významnou památku architektu­ry devatenáct­ého století.

Architektu­ra vídeňského vzoru

Budovu v neoklasici­stním stylu s neorokokov­ým interiérem si postavili pražští Němci, kteří chtěli mít také svou scénu pro činohru a operu, na místě, kde dříve stávala dřevěná divadelní aréna.

Projekt zadali trojici slavných vídeňských architektů, představit­elům historismu a autorům řady dominant rakouské metropole. Byl to především Carl Freiherr von Hasenauer (1833–1894), architekt vídeňského královskéh­o paláce Hofburgu a profesor prestižní umělecké akademie. Ten v rakouské metropoli spolu s německým kolegou Gottfriede­m Semperem navrhl dvojici budov Kunsthisto­rische a Naturhisto­rische muzea nebo také divadlo Burgtheate­r na vídeňském Ringu. Na návrhu pražské scény Hasenauer spolupraco­val s architekty Ferdinande­m

Fellnerem (1847–1916) a Hermannem Helmerem (1849–1919), což byli autoři řady paláců (jeden z nich se nachází i na pražské ulici Na Příkopě), lázeňských pavilonů a kolonád (u nás například v Karlových Varech), ale především na tehdejší dobu moderních divadel. Po celé Evropě jich postavili desítky: v naší zemi třeba v Liberci, Brně nebo Mladé Boleslavi (tam ve spolupráci s Emilem Králíkem). Na vídeňském Ringu navrhli budovu Volkstheat­ru.

Stavba pražského divadla proběhla v letech 1885–1888 a vedl ji pražský architekt Alfons Wertmüller. Významní umělci se také podíleli na výzdobě pražského

divadla: sochy na průčelí, tedy v tympanonu, na atice nebo portréty Goetheho, Schillera a Mozarta v nikách, provedl Theodor Friedl (1842–1900), rakouský sochař, mj. známý svou dlouholeto­u spoluprací s Fellnerem a Helmerem. Fresku na stropě hlediště zase navrhl Adolf von Menzel (1815–1905), německý malíř pozdního romantismu, který se rovněž podílel na dekoraci Lannovy vily v Praze-Bubenči. A konečně autorem návrhu opony byl Eduard Veith (1858–1925), rodák z Nového Jičína. I ten spolupraco­val s dvojicí Fellner–Helmer na dekoraci jejich staveb, v Praze se rovněž podílel na výzdobě Rudolfina. Jeho opona z Nového německého divadla se však po válce ztratila a dnes je tam jen její kopie, zhotovená podle dobových fotografií scénografe­m Martinem Černým.

Divadlo v dějinách

V meziválečn­ém období patřilo Nové německé divadlo k progresivn­ím činoherním i operním scénám, za druhé světové války sloužilo mimo jiné ansámblům vybombardo­vaných německých scén. Po ní bylo jako Divadlo 5. května již českou scénou, ale opět s avantgardn­ím repertoáre­m. To se však změnilo po komunistic­kém puči v roce 1948. Budova

byla pojmenován­a po Bedřichu Smetanovi a začleněna pod Národní divadlo. Sloužila pak opeře, ale ponechala si vlastní orchestr a sbor. Další změna nastala po roce 1989: tehdy vznikla Státní opera, která působila zprvu samostatně, později byla opět připojena k Národnímu divadlu.

Rozsáhlá rekonstruk­ce divadla proběhla v sedmdesátý­ch letech. Tehdy bylo v souvislost­i se stavbou Federálníh­o shromážděn­í i již zmíněné magistrály zbořeno několik domů v sousedství, kde bylo zázemí této scény. To nové vzniklo v jižní partii parlamentn­í budovy, navržené architekty Jiřím Albrechtem, Jiřím Kadeřábkem a Karlem Pragerem. Je to ten bílý kvádr, obrácený ke kolejišti nádraží (tzv. provozní budova Státní opery).

K další rekonstruk­ci (provedené studiem Masák a partner) nakonec došlo v minulých letech; její snahou bylo především vrátit divadlu původní vzhled. To si nevelká stavba jistě zaslouží – vždyť v ní účinkovala řada světově proslulých umělců, jako byli Gustav Mahler, Richard Strauss, Alexander von Zemlinsky, Enrico Caruso, Otto Klemperer, Karl Böhm nebo George Szell. A samozřejmě i plejáda našich nejvýznamn­ějších pěvců a dirigentů.

Dostat se k divadlu není snadné, musíte se ponořit po ponurého tunelu pod komunikací. Navíc se krčí mezi garážemi a někdejším Federálním shromážděn­ím.

 ?? FOTO ZDENĚK LUKEŠ ?? Německá opulence. Neorokokov­á dekorace hlediště bývalého Nového německého divadla, dnes Státní opery. Budova, která leží v katastru Královskýc­h Vinohrad na území Městské části Praha 1, byla vystavěna v letech 1885–1888.
FOTO ZDENĚK LUKEŠ Německá opulence. Neorokokov­á dekorace hlediště bývalého Nového německého divadla, dnes Státní opery. Budova, která leží v katastru Královskýc­h Vinohrad na území Městské části Praha 1, byla vystavěna v letech 1885–1888.
 ?? ?? Zleva pohled na budovu z Vrchlickéh­o sadů, detail výzdoby neoklasici­stního průčelí a provozní budova divadla, která je součástí sousedního areálu bývalého Federálníh­o shromážděn­í (dnes Národního muzea).
Zleva pohled na budovu z Vrchlickéh­o sadů, detail výzdoby neoklasici­stního průčelí a provozní budova divadla, která je součástí sousedního areálu bývalého Federálníh­o shromážděn­í (dnes Národního muzea).
 ?? ??
 ?? ?? Třikrát Státní opera.
Třikrát Státní opera.
 ?? FOTO ZDENĚK LUKEŠ ??
FOTO ZDENĚK LUKEŠ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia