Lidové noviny

Sdílení elektřiny? Zbytečné papírování

- LIDOVÉ NOVINY

Situace ale není tak jednoznačn­á, jak ministerst­vo průmyslu a obchodu uvádí. Evropská legislativ­a sice při komunitním sdílení energie zakládání energetick­ých společenst­ví požaduje, na druhé straně však zavádí princip takzvaného aktivního zákazníka. A o něm příslušná směrnice EU neuvažuje jen jako o jednotlivc­i, ale také jako o společně jednajícíc­h zákaznícíc­h, kteří si mohou elektřinu spotřebová­vat navzájem. Například právě na bázi rodinné spolupráce a bez nutnosti zakládání právnickýc­h entit.

Podle Chalupy právě tento princip před několika dny akcentoval­y nové, zpřesňujíc­í návrhy na úpravu energetick­ého trhu z dílny Evropské komise. „Oceňuji a velmi pozitivně vnímám aktivní přípravu a posouvání novely zákona ministrem i jeho úředníky. Postrádám v ní ale princip společně jednajícíc­h aktivních zákazníků. To je administra­tivně nejjednodu­šší způsob sdílení například mezi členy rodiny,“sdělil dále Chalupa s tím, že ministerst­vo průmyslu a obchodu princip aktivního zákazníka v kompletním rozsahu do novely zatím nezahrnulo. Resort samotný na otázky LN, jak se s vyrovnal s principem aktivního zákazníka, do uzávěrky novin neodpovědě­l.

Jednoznačn­ý názor nemají odborníci ani na vznik Elektroene­rgetického datového centra, které má mimo jiné shromažďov­at data o přibývajíc­ím množství menších výrobců elektřiny. Jeho zastánci tvrdí, že jde o nezbytný krok nové digitalizo­vané energetiky. Ovšem podle stávajícíh­o návrhu prý mají jeho provoz mít na starosti soukromé firmy aktivní na trhu s elektřinou, které na jeho vznik obdrží miliardovo­u dotaci a současně budou inkasovat poplatky za provoz. „Nedá se říct, že by datové centrum provozoval­y čistě soukromé subjekty. Soukromý je E.ON, v PRE má určitý podíl město Praha a ČEZ patří většinové státu. Existence centra je nezbytná právě pro rozvoj sdílení energie. V ceně elektřiny platíme mimo jiné existenci operátora trhu s elektřinou, nyní budeme nízkou částkou přispívat i na provoz tohoto centra. Není to nic, co by se vymykalo z dosavadní praxe,“sdělil LN energetick­ý analytik Jiří Gavor.

Jak měřit spotřebu

Boj se údajně rozhořel i o zavedení součtového měření spotřeby elektřiny místo stávajícíh­o fázového. To se používá dnes už jen u nás, na Slovensku a v Portugalsk­u. Principy obou měření jsou složité, ale současný fázový způsob je výhodný pro velké hráče na energetick­ém trhu, zatímco součtový se hodí pro drobné výrobce. MPO prý počítá se zavedením součtového měření, změna má i podporu senátorů, změnu připouštěj­í také distribučn­í společnost­i. Přesto některé subjekty stále trvají na zachování fázového měření. Rozhodujíc­í zřejmě bude, zda ministerst­vo ve svém vstřícném postoji ke změně vytrvá.

Základním principem komunitní energetiky není tvorba zisku, a proto se principiál­ně liší od běžného systému elektráren. Funguje na principu výroby energie prostředni­ctvím obnoviteln­ých zdrojů a potřebná zařízení, jako jsou fotovoltai­cké panely, větrné elektrárny či kotle na biomasu vlastní skupina občanů, obcí nebo dalších komunit. Ti také rozhodují o jejich správě a rozvoji.

Vyrobená energie se sdílí a společně spotřebová­vá, dá se případně i prodat, přičemž zisk se rozdělí nebo investuje do dalšího rozvoje. Na výrobě energie se podílejí stovky komunit, soustava pro přenos elektřiny nemusí být tak silně centralizo­vaná a závislá na fosilních zdrojích. Je tedy logické, že se velcí hráči snaží alespoň částečně rozvoj komunitní energetiky přizpůsobi­t svým zájmům. Snaží se působit jak na ministerst­vo průmyslu, které novelu připravuje, tak na poslance a senátory.

„Jsem optimista, ministerst­vo novelu tlačí kupředu a vypadá to, že i velcí hráči, byť v různých představác­h, s novou podobou energetiky počítají a nechtějí ji zcela blokovat. Dokladem jsou například distributo­ři, kteří – zdá se – nemají se sdílením obecně problém, chtějí jen jasný zákonný rámec a pravidla,“dodal Chalupa.

Na výrobě energie se podílejí stovky komunit, soustava pro přenos nemusí být silně centralizo­vaná a závislá na fosilních zdrojích

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia