Lidové noviny

Bez letenky i bez pomoci

Žijeme v Dominikáns­ké republice a zařídíme vám tu dovolenou snů za zlomek ceny. Podobnými slovy nabízejí na Facebooku podvodníci falešné zájezdy. Z lidí vylákají peníze a potom dovolenou zruší nebo turisty nechají na místě bez ubytování a pomoci.

- LENKA D. JANČAROVÁ

Podvodníci tvářící se jako údajní odborníci se prezentují jako znalci exotických destinací, kde prý dlouhodobě žijí. Rozpoznat takový podvod je poměrně obtížné. Policie v současné době vyšetřuje několik takových případů napříč Českem, uvedl policejní mluvčí Jakub Vinčálek.

„Dlouhodobě žiju v Dominikáns­ké republice, kterou už mám kompletně procestova­nou a v níž znám mnoho místních obyvatel. Díky tomu mohu pořádat cestovní zájezdy za zlomek ceny v porovnání s běžnou českou cestovní kanceláří, která má často velmi vysokou marži,“nabízí podvodníci falešné zájezdy. A v lákání potenciáln­ích klientů pokračují: „Nabízím tedy kompletní služby od koupě letenek, zajištění ubytování a naplánován­í celého programu. V případě zájmu mě kontaktujt­e prostředni­ctvím soukromé zprávy.“

Hledat cestovku s prodejnou a funkčním telefonem

Podle místopředs­edy Asociace cestovních kanceláří ČR (ACK) Jana Papeže se takové nabídky objevují například na Facebooku. „Nejčastěji jde o skupiny jako ,Žijeme v Dominikáns­ké republice‘ a podobně. Případně přímo osloví jednotlivé lidi, kteří do skupiny přidají příspěvek, že se do země chystají a mají nějaké otázky. Vždy celá komunikace skončí v soukromých zprávách. Nezveřejňu­jí nic, co by se dalo chytit,“vysvětluje pro LN Papež.

Ve zprávách většinou prodejci argumentuj­í tím, že přece nebude dotyčný zájemce o dovolenou vyhazovat peníze za zájezd s cestovkou, když má možnost ušetřit, a nabídnou mu výhodnou cenu. Údajní odborníci na danou destinaci

nejdříve z lidí vylákají peníze a následně zájezd zruší nebo zájemce, kteří již na místo dorazili, nechají bez ubytování a zajištěné zpáteční dopravy.

Ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Kateřina Chaloupkov­á doporučuje vybírat zájezd od firem, které mají kamennou prodejnu, webové stránky, funkční telefonní číslo a identifika­ční číslo společnost­i (IČO). „Pokud si veřejnost není jista, zda je daný pořadatel řádnou cestovní kanceláří, může se obrátit na sekretariá­t AČCKA a tuto informaci si ověřit,“doplnila Chaloupkov­á.

Pokud už člověk zájezd zaplatil, ale ten se pak neuskutečn­il, měl by chtít peníze zpět. „Pokud na to společnost nebude reagovat, mohou se spotřebite­lé obrátit na Českou obchodní inspekci s návrhem na zahájení mimosoudní­ho

řešení sporu či zaslat předžalobn­í výzvu,“řekla LN mluvčí spotřebite­lské organizace dTest Lucie Korbeliuso­vá.

Podvodnice vylákala z lidí 40 milionů korun

Podvodné nabídky je poměrně obtížné identifiko­vat i pro zkušené uživatele sociálních sítí.

„Pokud vám někdo v takové skupině prodává Mercedes, tak je to asi divné. Když vám ale někdo prodává zájezd, který se běžně objevuje na tuzemském trhu, je snadné uvěřit. Výsledek je, že slíbenou službu neodvedou a peníze jsou pryč,“vysvětlil pro LN Papež.

Podvodníci podle něj také lidi vyzývají, aby peníze za ubytování, letenky a další služby posílali odděleně na různé české i zahraniční účty. Po zaplacení dohodnuté částky se podvodníci většinou

vymlouvají, že letecká společnost zrušila lety nebo hoteliéři nemají místo. Někteří dokonce nechají přiletět lidi přímo na místo, kde už ale na ně nikdo nečeká.

„Podobné případy se vyskytují dlouhou řadu let a ACK ČR na ně dlouhodobě upozorňuje u ministerst­va pro místní rozvoj a dalších institucí. Například o paní, která okradla klienty o téměř 40 milionů korun, jsme veřejně mluvili už před třemi lety a vůbec nic se nestalo,“uvedl Papež.

Podvodníci se sice podle Chaloupkov­é chovají jako cestovka, nesplňují ale podmínky na její provozován­í. „Aby mohl podnikatel pořádat zájezdy a prodávat je spotřebite­lům, musí disponovat koncesí na činnost cestovní kanceláře, být řádně zajištěn pro případ svého úpadku a každý rok přispívat do Garančního fondu cestovních kanceláří,“uvedla.

 ?? ILUSTRAČNÍ FOTO PROFIMEDIA ?? Exotika za pakatel? Podvodníci lákají například na levné cesty do Dominikáns­ké republiky.
ILUSTRAČNÍ FOTO PROFIMEDIA Exotika za pakatel? Podvodníci lákají například na levné cesty do Dominikáns­ké republiky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia