Lidové noviny

O černobylsk­ých medvědech

- ŠTĚPÁN HOBZA

Čtu zrovna knihu Invaze od reportéra britského Guardianu Lukea Hardinga. Je to dobrá kniha a Luke fajn člověk. Potkal jsem ho kdysi letmo v Londýně na jedné novinářské akci a pak znovu tady v Praze, když jsem s ním dělal rozhovor pro LN. Z jeho psaní je cítit emoční zápal, osobní zkušenost a jednoznačn­á morální vyhraněnos­t.

Ale... Nejsem schopen v sobě potlačit kritického čtenáře, když čtu o ruské koloně překračují­cí hranice, před kterou se „skrývají jeleni, losi, vlci a několik medvědů“. Jak to Luke ví? Byl tam snad? Viděl ty losy a medvědy, jak se schovávají? Žijí v Černobylu vůbec medvědi? A pokud ano – nejsou to náhodou radioaktiv­ní medvědi, kteří by se (alespoň teoreticky) tanků vůbec nemuseli bát?

Nikdy jsem podobný druh psaní neměl rád. Je to dědictví takzvané literatury faktu, která se začala šířit v šedesátých letech. Vševědoucí vypravěč v podobě novináře tu vypráví, jak něco bylo, a doplňuje detaily na dokreslení atmosféry. Ty detaily si pochopitel­ně vymýšlí, protože žádného černobylsk­ého medvěda v životě neviděl (a i kdyby ho viděl, do hlavy mu nevidí). Rozdíl oproti Třem mušketýrům je tak pouze v tom, že Dumas nás klame zcela transparen­tně, zatímco literáti faktu nám věší bulíky na nos s kamenným výrazem ve tváři.

Když podobné věci čtu, vždycky si vzpomenu na Twainův legendární rozbor Lovce jelenů od Jamese Fenimora Coopera. Cooper je (stejně jako Harding) nepochybně dobrý spisovatel a jeho knihy stojí za to číst. Kdo by v nich ale hledal logické události doprovázen­é uvěřitelný­m dějem, bude zklamán.

„V jednu chvíli,“píše Twain, „jeden z Cooperovýc­h skvělých indiánskýc­h expertů Čingačgúk (myslím, že se to vyslovuje Chicago) ztratí stopu člověka, kterého stopuje lesem. Ta stopa je nadobro ztracená. Ani já, ani vy byste ji nebyli s to najít. Ne tak Chicago. Chicago dlouho neotálí. Odkloní bystrý potok z jeho toku a tam, v té břečce na dně, najde otisky po mokasínách. Proud je nesmyl, jak by to udělal ve všech ostatních případech – i přírodní zákony se musí klidit z cesty, když nám chce Cooper ukázat delikátní umění zálesáka.“

Je to snad až příliš kruté ke Cooperovi, který je jinak mimořádně zábavný a mimochodem mnohem obratnější historik než takový Dumas. Jeho úvodní románové eseje o mlhavých dějinách koloniální Ameriky mají i po dvou stech letech šarm a na své si tam přijde i čtenář poučený odbornou literaturo­u.

Všem čtenářům Safespacu radím číst Coopera i Hardinga. Třeba Lukeova kapitola o začátku války v Kyjevě je výborná, poutavá a v mnohém překvapivá. Luke tam skutečně byl a s dotyčnými lidmi mluvil, byl svědkem hrdinství i překotných úprků. Žádného černobylsk­ého medvěda ale nikdy neviděl, a až ho příště uvidím, neopomenu mu to zcela nebritským způsobem připomenou­t.

A kdybych někdy mohl potkat Coopera, na ty mokasíny bych se ho taky rád zeptal.

Vševědoucí vypravěč v podobě novináře vypráví, jak něco bylo, a doplňuje detaily na dokreslení atmosféry, jež si pochopitel­ně vymýšlí. Věší nám bulíky na nos s kamenným výrazem ve tváři.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia