Lidové noviny

Stop kouření s vábivou chutí

- MIROSLAV PETR

Malý strojek značky IQOS, Glo nebo Pulze v ruce a kuřák potahuje z krátké vykukující náplně tvaru cigaretové­ho filtru. Odbyt takzvaných zahřívanýc­h tabákových výrobků ve světě i v Česku prudce roste. Zčásti i proto, že v téhle alternativ­ě ke klasickým cigaretám lze dosud používat různé příchutě. Zanedlouho ale budou mít vyznavači kouře (v tomto případě přesněji aerosolu) s vůní například mentolu, lesního ovoce, vodního melounu nebo citrusů smůlu. V podstatě zůstane jen aroma tabáku.

Lákají, protože voní?

Brusel zdůvodňuje regulaci příchutí snahou omezit atraktivno­st zahřívanéh­o tabáku zejména u mladých začínající­ch kuřáků. Zákaz, platný v EU od října letošního roku, už mají k projednání na stole i čeští poslanci. Stopka pro charakteri­stické příchutě se dotkne všech tří výrobců, kteří u nás zahřívané tabákové výrobky nabízejí. Tedy v první řadě lídra trhu Philip Morris, jehož IQOS má jednoznačn­ě největší podíl, i společnost­í British American Tobacco (značka Glo) a Imperial Brands (Pulze). Rostoucí zájem o tyto alternativ­y to podle odborníků sice nezastaví, ale částečně zpomalí.

„Myslím, že při hlasování bude mít zákaz příchutí širokou podporu u poslanců a pak i senátorů,“komentuje návrh lidovecký poslanec Karel Smetana, který novelu ve sněmovně předkládá.

Nehoří, ohřívá se

Princip zahřívanéh­o tabáku, při kterém náplně nehoří, ale jejich ohřívání baterií generuje aerosol bez dehtu a některých dalších karcinogen­ních látek, používají u nás už statisíce elektronic­kých prodaných „strojků“. Za rok se k tomu prodaly necelé dvě miliardy kusů náplní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia