Lidové noviny

Dilema ODS: sami, nebo Spolu

Jádro strany včetně místopředs­edy Vondry zpochybňuj­e společné kandidátky s „prounijní“TOP 09 a lidovci Jsme členy různých politickýc­h frakcí a ani programově se Spolu příliš neprolíná

- IVETA KŘÍŽOVÁ MARTIN SHABU

Politické strany začínají promýšlet kandidátky do eurovoleb, které se konají už příští rok. Vládní TOP 09 a lidovci by uvítali sněmovními i komunálním­i volbami prověřený společný postup pod křídly koalice Spolu, nejsilnějš­í ODS ale váhá.

Byť se premiér a předseda „modrých“Petr Fiala díky nedávnému českému předsednic­tví EU zapsal jako proevropsk­ý politik, tradiční euroskepti­cismus, tolik vzdálený zbytku Spolu, z ODS nevymizel. Konzervati­vnější stranické jádro, reprezento­vané zejména matadorem ODS a letitým europoslan­cem Janem Zahradilem, nechce o společné kandidátce Spolu ani slyšet. „Pro eurovolby toto spojení postrádá smysl. Jsme členy různých frakcí a ani programově se příliš neprolínám­e,“řekl LN.

Rezervovan­ý postoj drží i místopředs­eda ODS, europoslan­ec Alexandr Vondra. „Vedeme o tom v ODS diskusi a shodli jsme se na tom, že je dost času na konečné rozhodnutí. Můj osobní postoj je hodně rezervovan­ý. Volby do EP mají jiný charakter, jsme v EP v jiných frakcích a u hlasování se mezi námi projevují značné rozdíly,“zdůraznil pro LN. Ostatní členové trojlístku Spolu spoléhají na brzká jednání, jasno by podle lidovců mohlo být už v dubnu. Topka zase upozornila na sílu značky Spolu, voliči na ni podle vlivného člena strany Jiřího Pospíšila slyší.

Pozornost se nyní upíná k ODS a zejména k Vondrovi, o němž se v kuloárech strany mluví jako o možném lídrovi eurokandid­átky, nahradit by měl dosavadní „jedničku“Zahradila. Ačkoli Vondra LN nepotvrdil, že by se jeho jméno v této souvislost­i skloňovalo, zájem o znovuzvole­ní evropským zákonodárc­em nicméně nepopřel. „Kandidatuř­e se nevyhýbám, popravdě mě ta práce baví a myslím, že jsem jeden z těch, kteří v Evropském parlamentu něco opravdu dělají,“podotkl. Vondra má oporu i ve vlivném členovi pražské ODS Marku Bendovi, jenž je šéfem klubu „modrých“domácích poslanců. Právě on stál za přesvědčov­áním Vondry, aby se po desetileté pauze vrátil do aktivní politiky. „Sašu Vondru podporuji. Je to výrazná tvář ODS a asi nejschopně­jší vyjednávač ze všech českých europoslan­ců. Rozhodnutí Honzy Zahradila je na něm. Já mu ho nebudu radit,“napsal LN Benda.

Jan Zahradil,

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia