Lidové noviny

Dilema ODS: sami, či Spolu

-

Pokud by Vondra vedl stranickou eurokandid­átku, bylo by to tak po dvaceti letech poprvé, co by na první příčce ODS nestál Zahradil. Ten podle informací LN už ani nebude ve volbách kandidovat. „Odpovím na otázku ve vhodný čas, ten ještě nenastal,“uvedl pro LN matador bruselské politiky.

Podle důvěryhodn­ého zdroje LN bude obměna na eurokandid­átce výraznější. Kromě Zahradila by už nemusel kandidovat ani europoslan­ec a bývalý moravskosl­ezský hejtman Evžen Tošenovský. „Ještě to zvažuji,“sdělil LN.

Vondrova nominace může každopádně „rozvibrova­t“koalici. Zatímco exministr obrany patří k vlažným podporovat­elům přechodu na obnoviteln­é zdroje v EU, lidovci a „topka“mají europoslan­ce výrazně „zelenější“. Ještě důležitějš­í je rychlý přechod na bezuhlíkov­é zdroje pro PirStan. Ostatně právě ministr dopravy a místopředs­eda ODS Martin Kupka v Bruselu lobboval za zmírnění normy Euro 7. Před dvěma týdny kvůli tomu vyrazil i do Berlína. Euro 7 má za cíl snížit zplodiny oxidů dusíku a pevných částic vypouštěný­ch do ovzduší. Jiný názor měli koaliční partneři i některá hlasování v EP ohledně Maďarska, kde ODS držela vůči premiérovi Viktoru Orbánovi vstřícnějš­í pozici než ostatní její partneři z domácí vládní koalice.

Vondra platil za silnou váhu ve vládách Topolánka a Nečase. Vedl české předsednic­tví EU v roce 2009. Později přesedlal z ministerst­va zahraničí a postu vicepremie­ra pro evropské záležitost­i na resort obrany. Negativně ho však zasáhla kauza ProMoPro z dob předsednic­tví, jež se týkala předražený­ch služeb. Na čas se stáhl z politiky. Do ní se vrátil až v roce 2019 právě při volbách do Evropského parlamentu, kde skončil na druhém místě za Zahradilem.

Vondra v každém případě patří v ODS k vyznavačům spíše euroskepti­ckých hodnot. Strana nicméně už po sněmovních volbách prokázala, že se „umí zapřít“a překousnou­t určité poevropště­ní.

Pragmatick­é by tak mohlo být i sestavení společné kandidátky pro evropské volby, k nimž půjdou čeští voliči příští jaro. „V současné době zvažujeme několik variant. I s ohledem na skutečnost, že se volby konají za více než rok, nebylo o konkrétním postupu ještě rozhodnuto,“uvedl pro LN mluvčí ODS Jakub Skyva.

ODS si nicméně už nechala zpracovat interní průzkum k volbám. Dle něj by mohla strana myslet i na zisk jednoho křesla navíc oproti současným čtyřem místům. „Pro ODS, pokud by šla samostatně, by to bylo pět míst. V případě koalice Spolu to vychází na devět mandátů pro tři strany,“uvedl zdroj LN.

Silná značka proti Babišovi

Část straníků věří, že by značka Spolu pomohla k jejímu etablování mezi voliči. To by se pak mohlo hodit následujíc­í rok po volbách do EP, kdy proběhnou sněmovní volby. Je jasné, že sama by ODS nejsilnějš­í opoziční hnutí ANO neporazila. Zavedenou značku Spolu vypíchl i europoslan­ec a vlivný hráč TOP 09 Jiří Pospíšil. „Pokud by Andrej Babiš evropské volby opět proměnil v referendum o vládě, bylo by logické jít do nich jako Spolu společně,“řekl LN s tím, že on sám se označuje za mírného podporovat­ele jedné kandidátky. Patrně ale už kandidovat nebude. „Výhody společného postupu převažují nad nevýhodami, ale jsou tam samozřejmě určitá rizika, například některé programové a personální neshody. Stálo by nicméně za to pokusit se je vyřešit a pokusit se o podobný projekt jako do parlamentn­ích a komunálníc­h voleb,“doplnil.

Podle lidoveckéh­o europoslan­ce Tomáše Zdechovské­ho dojde k jednání s koaličními partnery už v dubnu, potvrdil LN. Šéf strany Marian Jurečka zase zdůraznil, že by měl rád jasno do května, kdy mají lidovci primárky.

Rozšíření kandidátky na půdorysu pětikoalic­e, tedy spojení i s Piráty a hnutím STAN, reálné podle zástupců Spolu není. „Dříve jsme kandidoval­i se STAN, ale tato varianta má ve straně relativně menší podporu,“podotkl Pospíšil. STAN už slovy svého předsedy Víta Rakušana avizoval, že sestaví kandidátku vlastní. Jejím lídrem by mohl být bývalý poslanec Jan Farský, jenž také dostal na starosti přípravy voleb. O Farském se mimochodem spekuluje i jako o případném eurokomisa­ři. Ani v tomto bodě ale shoda ještě nepadla.

Ostrou kritikou na adresu společné kandidátky Spolu nešetřil pirátský europoslan­ec Mikuláš Peksa. „Byl by to podvod na voliče. Rozpor mezi nacionalis­tickým konzervati­smem a proevropsk­ým konzervati­smem nelze překonat bez značných názorových veletočů,“zdůraznil pro LN.

To, že ODS sedí v europarlam­entu ve frakci Evropští konzervati­vci a reformisté (ECR) a zbytek Spolu ve frakci Evropské lidové strany (EPP), je pro mnohé trnem v oku, Vondra ale nehodlá cuknout. „Změna frakce nedává vůbec žádný smysl. V EPP jsou Češi neviditeln­í, kdežto v ECR máme velkou váhu a leccos dovedeme dohodnout, jsme slyšet,“shrnul.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia