Lidové noviny

Němci chtějí poznat Pavlovo uvažování

Petr Pavel se vydává již na svou třetí zahraniční cestu. V Německu se setká s kancléřem Olafem Scholzem či prezidente­m Frank-Waltrem Steinmeier­em. Odborník na česko-německé vztahy Vladimír Handl říká, že do Pavla Němci vkládají naděje.

- DOMINIK STEIN Je Pavlův program standardní, nebo vám v něm něco chybí?

Myslím, že to je opravdu standard. Dodal bych ještě jeden důležitý detail – nevím přesně, jak bude průběh vypadat – ale Petr Pavel se má zúčastnit diskuse v Německé společnost­i pro zahraniční politiku (DGAP). To je jeden z hlavních německých výzkumných ústavů v oblasti zahraniční politiky, bezpečnost­i a integrace. Hlavy států zde hovoří často a to ve dvou formátech. První z nich – a o něj půjde podle mě i v případě Pavla – jsou uzavřené debaty s experty, což je velice populární, protože se tam hovoří k věci. Z jednání totiž nevzniká zápis. Už jenom že debata je vůbec v plánu, je výrazem toho, že již první návštěva jde opravdu nad rámec běžné politické roviny. Chtějí se seznámit s myšlením českého prezidenta.

Jak byl v Německu obecně přijímán Miloš Zeman?

LN

Předchozí prezident byl vnímán jako člověk, který má zájem o česko-německou spolupráci v praktické rovině, zejména v té hospodářsk­é. Vždycky ji podporoval, tedy lze hovořit o konstrukti­vním a pozitivním přístupu.

Nicméně prezident Zeman a později i premiér Andrej Babiš se stali opravdu symbolem určitého rozchodu politické kultury v Německu a v Česku. Nejmarkant­nější to bylo v tom, že jak Zeman, tak Babiš se prohlásili za české Trumpy. Opravdovéh­o Donalda Trumpa plně podporoval­i ve volbách, kdežto pro Německo byl symbolem naprosté nepřijatel­nosti a krize politické kultury.

LN Co se očekává od Pavla?

Přístup nového prezidenta se vnímá jako naděje na sblížení politickýc­h kultur. I vzhledem k tomu, že je Pavel bývalým generálem, tak ho Němci považují za velice kompetentn­ího, přesvědčiv­ého a hodnověrné­ho politika, žádného populistu. Návštěva je každopádně signálem, že minulost je překonaná.

Je nový prezident německými médii sledován ostře?

LN

Sledují ho běžně. Například když byl na návštěvě Slovenska, tak saské noviny Saechsisch­e Zeitung přinesly reportáž, ve které jeho a prezidentk­u Čaputovou označily za středoevro­pský – jak se říká německy – Traumpaar, tedy vysněný pár politiků, kteří střední Evropu vracejí do té politické kultury evropské. Jinak Petr Pavel zatím nemá příliš velký mediální ohlas v Německu. Když se účastnil například Mnichovské konference, tak jsem si nevšiml, že by si ho německý tisk všímal.

V Polsku se hovořilo hodně o Ukrajině. Přijali Němci pomoc napadené zemi za své téma?

LN

Otázka bezpečnost­ní situace v souvislost­i s ruskou válkou Německo a Česko velice sblížila.

Byly zde určité odlišnosti, ale nikdy nebyl rozdíl v hodnocení války samém. V tom, že musíme podporovat Ukrajinu a že musíme zvýšit vlastní obranné úsilí. V Německu panuje 85procentn­í shoda, že jde o nevyprovok­ovanou agresi, které se musí Ukrajina a Západ postavit.

LN Je německá společnost rozdělená ruskou agresí?

Kde se německá společnost štěpí, to je otázka podpory zbraňovými systémy. Dikce kancléře Scholze je být opatrný, přesně zvažovat možná rizika, především možnost další eskalace. Je ještě uvážlivějš­í než Angela Merkelová. V zahraničí je pak tento přístup často kritizován, nicméně německá veřejnost ho považuje za správný a uvážlivý. Pokud se podíváme na výzkum veřejného mínění, tak německá společnost je rozdělena tak půl na půl v tom, jak moc dodávat napadené zemi těžkou techniku. Ale i pro Scholze již padly veškeré červené linie. Ta jediná, která zůstává, je požadavek, aby se konflikt nepřelil do války mezi Ruskem a NATO.

Němci chtějí po polovině dubna zcela skončit s jadernou energií, zatímco my na ni dále sázíme. Jak úspěšný může Berlín být v prosazován­í přístupu i na celounijní úrovni?

LN

Německá politika nemůže postupovat proti energetick­ému mixu jednotlivý­ch národních států. Navíc hlavní německý partner Francie je také jaderný aktér. Nedá se tedy čekat, že by šlo o nějaký přímý nátlak.

Nicméně německá a rakouská politika a i některé další státy, které se odklonily od jádra, se spíš snaží zvýšit bezpečnost­ní úroveň skrze předpisy Evropské unie. A tím vlastně zvyšují cenu, respektive potenciáln­ě mohou ztěžovat postavení jaderné energetiky na finančních trzích. Pro banky, které by chtěly investovat, jsou pak náklady příliš vysoké a musí jít hlavně o státní projekty.

Současná německá vláda určitě s jádrem nesouhlasí. Kdyby to byla pouze CDU, viděli bychom možná otevřenějš­í přístup. Nicméně cesta opravdu není ve vyvíjení přímého tlaku. Už vzhledem k Francii nemůže jít o žádný frontální tlak, spíš vyjednáván­í.

Je šance, že se dočkáme přehodnoce­ní přístupu k jaderné energii?

LN

Je možné, že dojde k nějakému liberálněj­šímu přístupu, ale určitě ne za této vlády. Strana Zelených je zde velmi výrazná. Kdyby to byla vláda CDU, CSU a SPD nebo s liberály, možná že by nastoupil tolerantně­jší přístup k jaderné energetice ostatních států.

Ale pokud jde o německou jadernou energetiku, tak tam si myslím, že ten vlak už ujel. Ani ti, co by zřejmě byli pro prodloužen­í životnosti posledních pěti elektráren, neuvažují o výstavbě nových bloků nebo o obnově německé jaderné energetiky, protože by to bylo velice nákladné.

 ?? ?? Vladimír Handl působí na FSV UK
Vladimír Handl působí na FSV UK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia