Lidové noviny

Kudy na letiště? Proč ne z hlavního nádraží

- HYNEK PAŠTĚKA

Optimální způsob propojení centra Prahy s Letištěm Václava Havla se stále hledá. V roce 2030 by sice měla být dokončena rekonstruk­ce trati Praha–Kladno a s ní i odbočka na ruzyňské letiště. Vlaky však budou vyjíždět i přijíždět pouze na Masarykovo nádraží. Přitom většina lidí, kteří se chtějí na letiště nebo z něj dostat, přicestuje na hlavní nádraží. A ještě dlouho jim nezbude nic jiného, než vzdálenost mezi oběma dopravními uzly překonat vlastními silami, pěšky.

O přímém propojení hlavního nádraží a Letiště Václava Havla se uvažuje již dlouho. Předpoklád­á to ale vybudování několika náročných dopravních staveb, mimo jiné centrální přestupní stanice pod současným hlavním nádražím a na ni navazující systém městských železniční­ch tunelů.

„Než se tyto stavby zrealizují, představuj­e spojení z Masarykova nádraží nejrychlej­ší a nejefektiv­nější řešení,“sdělil LN mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Přímé propojení hlavního nádraží s letištěm by mělo být okolo roku 2050. Vše ale záleží na financích, právě kvůli jeho finanční náročnosti byl projekt již jednou odložen. V současnost­i se připravuje studie proveditel­nosti, která má mimo jiné načrtnout budoucí trasování tunelů.

Podle Gavendy je v současnost­i možnost eventuální­ho propojení Letiště Václava Havla a hlavního nádraží výrazně limitována už tak vytíženou kapacitou stávající stanice. „Natožpak odbavení špičkově uvažovanéh­o desetiminu­tového intervalu vlaků mezi centrem a letištěm, jak je tomu právě v připravova­ném spojení z Masarykova nádraží. Pro část cestujícíc­h přestupují­cích od hlavního nádraží může pochopitel­ně přesun mezi stanicemi představov­at zátěž, která ale bude kompenzová­na právě častým spojením Masarykova nádraží s letištěm,“upozornil Gavenda s tím, že čekání na navazující spoj bude kratší, než by tomu bylo v případě teoretické­ho spojení z hlavního nádraží.

Masaryčka se rušit nebude

V souvislost­i s připravova­ným budováním systému železniční­ch tunelů pod Prahou bylo zvažováno také úplné zrušení Masarykova nádraží. Hlavní město Praha i ministerst­vo dopravy má ale zájem na jeho zachování, což potvrzuje i strategie pražské metropolit­ní železnice, kterou pražští radní schválili v roce 2018.

Význam Masarykova nádraží se má v budoucnu výrazně změnit. „Zavedeny by do něj měly být příměstské linky převážně z východního či severových­odního směru, neboť většina dopravy od Kladna a letiště by měla být v tomto cílovém horizontu trasována právě do městských tunelů pod hlavní nádraží a centrum města,“vysvětlil Gavenda.

Výjezd u Nehvizd?

S další variantou propojení Letiště Václava Havla s hlavním nádražím, a to vysokorych­lostní tratí, přišla Hospodářsk­á komora.

„Navrhujeme, že plánovaná vysokorych­lostní trasa Praha – Ústí nad Labem půjde přes pražské letiště, tunelem pod celou Prahou, přes terminál pod hlavním nádražím a vlaky by vyjely u Nehvizd v Praze-východ,“řekl LN dopravní expert Hospodářsk­é komory Emanuel Šíp. Řešení až v roce 2050 podle něj nestačí. Pokud prý totiž nebude do příchodu vysokorych­lostních tratí do Prahy hotova alespoň klíčová trasa příměstské­ho metra S mezi Libní a Smíchovem, řešení nemůže fungovat.

„Praha se zhlédla v systému příměstský­ch tratí metra S v centru pod zemí. Tam je ale spousta technickýc­h i zákaznický­ch problémů a nebude to jednoduché,“upozornil Šíp.

Praha se zhlédla v systému příměstský­ch tratí metra S v centru pod zemí. Tam je ale spousta problémů a nebude to jednoduché.

„V Česku je to problém“

Podle něj se všude v Evropě rozvíjí napojení metropolit­ních letišť na vysokorych­lostní tratě a dálkovou rychlíkovo­u dopravu. V Polsku budou dokonce stavět nové letiště, aby ho napojili na vysokorych­lostní trať. „V Berlíně či ve Vídni to není žádný problém, ale v Česku to velký problém je,“podotkl Šíp.

Rekonstruk­ce stávající trati Praha–Kladno, takzvané Buštěhrads­ké dráhy, je podle Šípa sice v pořádku, ale nebude stačit požadavkům cestujícíc­h letecky. Po její trase mají totiž vzniknout nová obchodní centra a hrozí, že ve vlacích budou si cestující se zavazadly překážet s těmi, co se vracejí z nákupů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia