Lidové noviny

Kdo bude hodnotit kandidáty na ústavní soudce

-

David Kosař (43)

Vedoucí a docent katedry ústavního práva a politologi­e Právnické fakulty Masarykovy univerzity je také docentem i na Ústavu pro otázky soudnictví. Působil jako asistent soudce Nejvyššího správního soudu a Ústavního soudu či jako expert na české ústavní právo v mezinárodn­í investiční arbitráži.

Jan Kysela (48)

Ústavní právník, vedoucí katedry politologi­e a sociologie na Právnické fakultě Univerzity Karlovy. Působí jako asistent a poradce předsedy Senátu. Podílel se na komentáříc­h k Ústavě ČR a k Listině základních práv a svobod, je autorem knih na pomezí ústavního práva, ústavní teorie a politologi­e.

Anna Šabatová

(71)

Bývalá ombudsmank­a, řadí se k nejvýrazně­jším českým ochráncům lidských práv. Patřila k prvním signatářům Charty 77, později byla i její mluvčí. Po roce 1989 se zapojila do sociální práce, byla u zrodu úřadu veřejného ochránce práv a také předsedala Českému helsinském­u výboru.

Ivana Janů

(77)

Česká právnička, bývalá místopředs­edkyně Ústavního soudu. V letech 2015 až 2020 vedla Úřad pro ochranu osobních údajů. Řídila také parlamentn­í delegaci v Radě Evropy. V letech 2001 až 2004 byla zvolena soudkyní Mezinárodn­ího trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY).

Marek Antoš (43)

Vedoucí katedry ústavního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Posledních 15 let se profiluje jako ústavní právník, zabývá se problémy politickéh­o systému, přezkumem ústavnosti zásahů do sociálních práv, financován­ím politickýc­h stran nebo volbami a volebním právem.

(74)

Bývalá dlouholetá soudkyně Nejvyššího a Ústavního soudu a senátorka. Podílela se na přerodu polistopad­ové justice. Předtím strávila řadu let v emigraci v Německu a Kanadě. V lednu 2019 ji Senát navrhl Poslanecké sněmovně k volbě zástupce veřejného ochránce práv, do druhého kola již nepostoupi­la.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Jiří Šesták
(66)
Manažer, pedagog, herec, spisovatel a politik. Několik let vedl Jihočeské divadlo. Působil jako místopředs­eda Senátu či jako zastupitel města České Budějovice za hnutí Občané pro Budějovice). Byl prvním ředitelem Muzea paměti XX. století v Praze. Je členem správní rady Akademie múzických umění (AMU) v Praze.
Jiří Šesták (66) Manažer, pedagog, herec, spisovatel a politik. Několik let vedl Jihočeské divadlo. Působil jako místopředs­eda Senátu či jako zastupitel města České Budějovice za hnutí Občané pro Budějovice). Byl prvním ředitelem Muzea paměti XX. století v Praze. Je členem správní rady Akademie múzických umění (AMU) v Praze.
 ?? ?? Eliška Wagnerová
Eliška Wagnerová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia