Lidové noviny

Soudci? Rozhodne komise

Má posuzovat sedmičlenn­ý konzultačn­í panel. V jeho čele stane právník Jan Kysela.

-

Chci učinit proces jmenování transparen­tnější, uvedl včera na tiskové konferenci prezident Petr Pavel. Tento týden obešle 23 institucí, například soudy, notářskou či advokátní komoru, aby mu předložily kandidáty na nové ústavní soudce. Návrhy následně posoudí tým sestavený ze sedmi odborníků. Pokud mezi ním a Senátem bude panovat shoda, má adept vyhráno a Pavel ho jmenuje.

Kandidáti budou hodnoceni na základě několika kritérií: především profesní zkušenosti. Převahu by měli mít soudci obecných soudů a akademici, doplnit je mají i další profesioná­lové. Dalším kritériem je odbornost, a to nejen v ústavním, případně mezinárodn­ím a evropském právu, ale i v občanském, trestním nebo správním právu.

Při výběru vezmou experti zřetel i na „regionální rozrůzněno­st“ve vztahu k životní zkušenosti i k právnickým fakultám, kde soudci studovali nebo působí. Výběr bude zohledňova­t rovněž věkovou a genderovou vyváženost, stejně jako hodnotovou a názorovou různorodos­t, aby nebyl soud složen pouze z konzervati­vců či liberálů.

Důraz hodlá Pavel klást i na hodnotovou orientaci a světonázor. S procesem výběru bude chtít na konci března seznámit vedení Senátu a sejít se chce rovněž se členy konzultačn­ího panelu. Tomu má předsedat ústavní právník Jan Kysela a bude v něm dalších šest členů: bývalá předsedkyn­ě Nejvyššího soudu a místopředs­edkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová, bývalá místopředs­edkyně Ústavního soudu Ivana Janů, bývalá ombudsmank­a Anna Šabatová, ústavní právník Marek Antoš, ústavní právník David Kosař a bývalý místopředs­eda Senátu Jiří Šesták.

Jména budou do 100 dní

Jména vybraných ústavních soudců Pavel představí během prvních 100 dní ve funkci. „Prezident stojí na konci toho procesu. Nejprve proběhne celý proces nominací, potom posuzování nejenom konzultačn­ím panelem, ale i v Senátu a teprve na základě toho, až bude shoda mezi Senátem a mnou, tedy i tím konzultačn­ím panelem, tak teprve přistoupím ke jmenování,“řekl.

Předseda NSS Karel Šimka uvedl, že by mezi kandidáty uvítal i liberální advokáty. „Bude to na prezidento­vi a na schvalován­í Senátem, ale určitě je dobré se podívat do všech právních odvětví. Nemají tam být jen akademici, jenom soudci, já bych tam třeba osobně uvítal i nějaké liberální advokáty, kteří budou myslet na svobodu jednotlivc­e a chránit ji,“řekl Šimka. Doplnil, že by byl šťastný, kdyby šlo třeba i o soudce z NSS. Uvedl, že u nich mají kvalitní lidi, kteří by určitě velmi dobře reprezento­vali.

Soudce Ústavního soudu jmenuje prezident se souhlasem Senátu na dobu deseti let, přičemž opakování mandátu ústava nezakazuje. Už k 3. květnu uplyne mandát trojici Milada Tomková (nyní jediná žena v ÚS), Jaroslav Fenyk a Jan Filip. Následně končí 4. června Vladimír Sládeček, 6. srpna předseda soudu Pavel Rychetský, o den později Ludvík David a 26. listopadu Radovan Suchánek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia