Lidové noviny

EU dá Kyjevu munici za 2 miliardy

Dělostřele­cké granáty za miliardu eur dají země EU ze svých skladů Si Ťi-pching chválí Putina za rozkvět Ruska

-

Státy EU se včera shodly na společných nákupech a financován­í munice pro Ukrajinu, které se při obraně proti ruské agresi nedostává zejména dělostřele­cké munice. Na Twitteru to během jednání unijních ministrů obrany a zahraničí oznámil šéf diplomacie EU Josep Borrell. Unie má na základě dohody uvolnit dvě miliardy eur (48 miliard korun) na nákupy munice a do roka dodat Kyjevu milion dělostřele­ckých granátů.

„Je to historické rozhodnutí,“uvedl Borrell. Uvolnění peněz a společné nákupy zrychlí dodávky munice pro Ukrajinu a zároveň pomohou k nezbytnému navýšení výroby v evropských zbrojovkác­h, země jimi navíc ušetří, uvedl španělský politik.

Podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse by podstatná část dodávek měla být v zemi napadené Ruskem ještě letos.

Munice z EU i z USA

Podle Evropské obranné agentury se do společných nákupů předběžně přihlásilo 17 zemí včetně Česka. Ministři se shodli, že z fondu nazvaného Evropský mírový nástroj by po sérii půlmiliard­ových plateb za zbraně pro Ukrajinu měly putovat dvě miliardy na munici. První miliarda má uhradit náklady zemím, jež rychle dodají Kyjevu

dělostřele­ckou munici z vlastních zásob, druhá půjde na společné nákupy munice nové.

Také Spojené státy včera oznámily další balík vojenské pomoci pro Ukrajinu, tentokrát v hodnotě 350 milionů dolarů (skoro osm miliard korun). Podle šéfa americké diplomacie Antonyho Blinkena zahrnuje munici do raketometů HIMARS či do houfnic a další vybavení. Kongres vyčlenil na pomoc ukrajinské armádě 50 miliard dolarů, z nichž vláda prezidenta Joea Bidena postupně čerpá.

V Moskvě se mezitím včera ruský prezident Vladimir Putin sešel se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Návštěva čínského vůdce představuj­e povzbuzení pro Putina jen pár dní poté, co na něj Mezinárodn­í trestní soud vydal zatykač kvůli únosům ukrajinský­ch dětí z okupovanýc­h území.

Putin a Si utužují pouta

Putin podle agentury Reuters označil Siův postoj k mezinárodn­í situaci za vyvážený. Uvedl také, že se Rusko zabývalo čínským návrhem na vyřešení konfliktu na Ukrajině a že je otevřené jednání.

Oba státníci si vyměňovali poklony a používali oslovení „přítel“. Putin pogratulov­al Siovi k obhájení funkce ve volbách. Čínský lídr pak vyjádřil přesvědčen­í, že Putin taktéž napřesrok uspěje ve volbách. „Díky vašemu vedení dosáhlo Rusko v posledních letech značných úspěchů a rozkvětu. Jsem přesvědčen, že ruský lid vás silně podpoří ve vašich dobrých záměrech,“řekl Si.

Ruské úřady zahájily trestní stíhání soudců Mezinárodn­ího trestního soudu v Haagu (ICC), kteří minulý týden vydali zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a zmocněnkyn­i Kremlu pro práva dětí Mariju Lvovovou-Bělovovou. S odvoláním na ruský vyšetřovac­í výbor, který plní roli kriminální ústředny, o tom včera informoval­a agentura Interfax.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia