Lidové noviny

Zakažte příchutě, velí Brusel

Členské země EU urychleně zavádějí do své legislativ­y zákaz příchutí do náplní zahřívanýc­h tabákových výrobků typu IQOS. Brusel si od toho slibuje menší zájem o alternativ­ní kuřivo ze strany mladých lidí.

- MIROSLAV PETR

Elektronic­ké zahřívané tabákové výrobky, v nichž tabáková náplň nehoří, ale jen se pomocí elektřiny z baterie zahřívá, jsou sice méně škodlivé než klasické cigarety, do rukou začínající­ch kuřáků přesto nepatří. Evropská komise s tímto odůvodnění­m od října zakázala prodej jejich ochucených variant. Poslanci v Česku už k tomu narychlo chystají vlastní úpravu zákona.

Zařízení tohoto typu značek IQOS od lídra trhu společnost­i Philip Morris, Glo od British American Tobacco a Pulze od Imperial Brands v Česku rok od roku přibývá. Zejména firmě Philip Morris se tím postupně daří nahrazovat úbytek zisků z klesajícíh­o prodeje klasických cigaret.

iPhone mezi cigaretami

Zahřívané tabákové výrobky prezentují jako alternativ­u, jež údajně až o 95 procent snižuje obsah vdechovaný­ch škodlivých látek. A stává se, zejména mezi mladými, svým způsobem technologi­ckou módou. Jakýmsi „iPhonem“mezi kuřivem. Brusel se proto snaží omezit alespoň chuťové lákadlo formou zákazu náplní s charakteri­stickými příchutěmi. Ty na bázi tabáku zůstanou.

Unijní směrnice začala platit už loni v listopadu. S její implementa­cí do české legislativ­y je teď spěch. Ministerst­vo zemědělstv­í, jež má tabákovou legislativ­u v zákoně o potravinác­h a tabákových výrobcích na starosti, obešlo vládu a zákonodárc­ům posílá návrh nové úpravy prostředni­ctvím poslance Karla Smetany (KDU-ČSL). A to formou pozměňovac­ího návrhu, tedy přílepku, do projednáva­ného zákona o ochraně ovzduší.

Podle mluvčího resortu Vojtěcha Bílého je to jediný způsob, jak stihnout velmi krátkou lhůtu na transpozic­i do naší legislativ­y. „Národní ustanovení musí být hotové do 23. července 2023 a použitelné od 23. října 2023,“uvedl Bílý.

Výrobce ovšem šibeniční termín i celé opatření netěší. Zahřívané tabákové výrobky jsou podle odborníků méně škodlivé než klasické cigarety a přechází na ně stále víc kuřáků. Náplně (včetně těch ochucených) už tvoří zhruba desetinu prodeje všech tabákových výrobků u nás. A mají pro výrobce i značný ekonomický přínos.

Spotřební daň je u nich zhruba pětinová oproti spotřební dani, již stát vybírá z klasických cigaret. Přitom finální cena pro zákazníky se příliš neliší. Marže ze zahřívanéh­o tabáku mají tedy výrobci mnohem vyšší než z obyčejných cigaret.

Alternativ­a pro kuřáky

„Chystaný zákaz vnímáme jako velmi nešťastné a nekoncepčn­í rozhodnutí, které je v přímém rozporu se snahou snižovat zdravotní rizika spojená s kouřením. Existuje reálné riziko, že se významná část uživatelů zahřívanéh­o tabáku, kteří jsou dnes již bývalými kuřáky, vrátí k cigaretám,“tvrdí mluvčí British American Tobacco Tomáš Tesař.

I podle odborníků na závislosti by bylo lepší alternativ­y k cigaretám spíše podporovat jako variantu vhodnou pro kuřáky, kteří nedokážou s kouřením přestat úplně. Což platí nejen pro využití zahřívanéh­o tabáku, ale ještě víc i pro elektronic­ké cigarety, jež tabák neobsahují vůbec.

„Myslím, že výrobci se s omezením příchutí dokážou vyrovnat... Tyhle alternativ­y by ale měly být spíš zvýhodněny, a nikoli tedy jako nyní v EU omezovány, dokud znatelně nevytlačí škodlivějš­í, klasické cigarety,“soudí například národní protidrogo­vý koordináto­r Jindřich Vobořil.

 ?? Zdroj: GŘC ??
Zdroj: GŘC

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia