Lidové noviny

Dobrá zpráva pro Česko: V Německu klesají ceny

Již pátý měsíc za sebou klesá výrobní inflace. To ovlivňuje i výrobní ceny v Česku a vytváří prostor pro pokles spotřebite­lské inflace.

- IVANA PEČINKOVÁ

V Německu od loňského října zmírňuje růst cen průmyslový­ch výrobců. A to dost rychlým tempem z vysokého vrcholu. V loňském srpnu stejně jako v září totiž dosáhl meziroční cenový růst shodně 45,8 procenta.

V únoru, jak včera oznámil německý spolkový statistick­ý úřad Destatis, se ceny meziročně zvedly o 15,8 procenta, ale oproti lednu klesly o 0,3 procenta. Velkým tahounem výrobní inflace se stal – stejně jako v Česku, kde to silně pocítili spotřebite­lé – cukr. Jeho cena u výrobců se zvýšila o 90 procent meziročně a meziměsíčn­ě o 11,3 procenta. Spotřebite­lé za cukr zaplatili o 69,9 procenta více než před rokem.

Výrobní inflace klesá i u nás

„Chováme se prakticky jako další spolková země Německa. Jsme s ním provázaní přes export i import, takže to, co se děje tam, se s určitým zpožděním bude dít i v Česku,“říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Do Německa směřuje třetina našeho vývozu. Vloni jsme byli pro Německo devátým největším dovozcem. Náš vývoz se loni zvýšil o 18 procent. Co do vzájemné hospodářsk­é výměny se loni Česko vrátilo na desátou příčku nejdůležit­ějších partnerů, z níž kvůli brexitu spadla Velká Británie. Na desátém místě bylo Česko od roku 2016.

Také v Česku začaly od října výrobní ceny v průmyslu klesat, ale tempo poklesu je pomalejší než v Německu. Z říjnových 24,1 procenta se v lednu meziroční výrobní inflace snížila na 19 procent a v únoru se dostala na 16 procent.

„Příčiny růstu cen průmyslový­ch výrobců jsou v Německu i v Česku stejné. A stejný je díky vysoké míře provázanos­ti obou ekonomik i vývojový trend. Liší se ale jejich načasování a také výše srovnávací základny. U nás tak začaly ceny průmyslový­ch výrobců růst později a kvůli rozdílné srovnávací základně rychleji, proto snižování výrobní inflace bude pomalejší,“řekl včera LN hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Navíc, upozorňuje Dufek, do některých odvětví českého průmyslu ještě vlna snižování cen nedorazila. Německý průmysl například podle něj už začíná profitovat z poklesu ceny kovů, k nám přicházejí příznivějš­í ceny postupně. „Němečtí i čeští výrobci používají komodity, jejichž ceny se vytvářejí na světovém trhu. Zpoždění mezi vývojem inflace u nich a u nás je velmi malé. Rozdíl může být dán i tím, jak se jednotliví výrobci zajistí proti volatilitě cen na energetick­ých trzích,“doplňuje hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

Hlavní ekonom Generali Investment­s Radomír Jáč připomíná, že výrobní ceny v Česku ovlivňuje směrem dolů také posilování kurzu koruny i to, že světová ekonomika patrně míří do recese, což by snížilo poptávku, a tím i cenu energií a dalších komodit.

„Zpomalení růstu výrobních cen je samozřejmě faktorem, jenž by měl vést také ke zpomalení růstu spotřebite­lských cen v české ekonomice. Faktorů působících na inflaci, tedy na spotřebite­lské ceny, je ale celá řada. Vedle vývoje cen energií a dalších komodit anebo vedle vývoje kurzu koruny na tento seznam patří také často zmiňovaný vývoj mezd či rozpočtové politiky,“podotýká Jáč.

Německá brzda cen energií

V Německu přibudou od března k dosavadním opatřením vlády na snížení cen energií (jednorázov­á finanční podpora, odpuštění poplatku na obnoviteln­é zdroje energie, snížení DPH u pohonných hmot a podobně) ještě cenové stropy.

Ty se týkají domácnostn­í i podnikatel­ské sféry a budou uplatněny zpětně i na leden a únor.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia