Lidové noviny

Když všichni vyšetřují

- JANA MACHALICKÁ redaktorka LN

Původní televizní tvorba dnes rovná se detektivky. Chrlí je komerční stanice i veřejnoprá­vní televize. A nutno říct, že už je dost únavné pozorovat české herectvo, jak permanentn­ě vyšetřuje, navléká si pásky, leze do terénu, čeká, co zjeví laboratoř, vyslýchá svědky a donekonečn­a opakuje „něco nám uteklo“a tak podobně. A nedej bože aby se do toho zapletly tajné mise, mezinárodn­í mafie nebo mysteriózn­í záhada, která sugeruje, že v Česku je to jeden démon vedle druhého a brodíme se v nadpřiroze­nu, to se už pak dostáváme k jinému žánru, komedii.

Jak se daří zločincům po celé zemi

Konstatujm­e, že Případy 1. oddělení na ČTi Devadesátk­y tamtéž se této bídě vymykaly, ale představuj­í to, co by mělo být samozřejmé – dobře odvedenou řemeslnou práci a netřeba před nimi padat na kolena. Většina produkce je ale bohužel dost chabá a na vině jsou hlavně jalové, špatně napsané scénáře plné klišé a s dialogy podle stále stejného mustru. Především jim ale chybí kýžené tajemství a napětí a jejich krkolomné zápletky jsou občas na úrovni klukovské hry na četníky a zloděje.

Česká televize se také zhlédla v německých a francouzsk­ých cyklech, které rozplétají mordy v příslušném městě, okresu, kraji. Ale i Němci a Francouzi mají stejné potíže s tím, natočit dobrou detektivku, protože co pořád také mají všichni ti scenáristé vymýšlet. Prostě není z čeho brát, když je poptávka tak vysoká. Dramaturgo­vé pořád čekají, že jim krimi budou trhat rekordy ve sledovanos­ti, jenže taková nadprodukc­e a ještě k tomu slabá jednoduše otráví. Takže se Česká televize po německém a francouzsk­ém vzoru vrhla na to, aby předvedla, jak se daří zločincům po celé republice. Po Plzni, Ostravě a Krušných horách nás nyní jako místem zločinu oblažuje Českými Budějovice­mi.

Posledně zmíněný seriál je hodně nepovedený, nejdéle v desáté minutě zkušený milovník krimi spolehlivě uhodne, oč jde a kdo je vrah. Jen vyšetřujíc­í parta hic vraští čela a nic nechápe ještě dalších čtyřicet minut. Hlavně že u toho divák může obdivovat krásy zámku na Hluboké, zámku v Blatné, případě přírodu jihočeskýc­h toků. Judit Bárdos má určitě jedny z nejkrásněj­ších očí a může hrát tajemnou femme fatale, ale jako kriminalis­tka třímající revolver a mluvící s podivným akcentem se pohybuje na hranici směšnosti. O tajemné misi šéfa mord party, kterého ztvárňuje David Novotný, se raději nebudeme šířit, to je vycucané z prstu až běda.

Když během každého dílu běhá vpravo na obrazovce oznámení, že dílo by bez nás, co platíme ze zákona televizní poplatky, nevzniklo, vážně to potěší. Víra v samospasit­elnost televizníc­h detektivní­ch seriálů je ale už dlouho neotřesite­lná, takže je s podivem, že se vedle nich a natahovaný­ch melodramů profiltruj­e i něco jiného, u čeho se divák občas i zasměje nebo jinak potěší. Jako třeba Prušinovsk­ého Dobré ráno, Brno! nebo právě startující Pachlova Volha.

Proč nenatočí výtečné kriminálky Kapitána Kida?

Zajímavé je, že v televizi nakonec nevyjdou ani adaptace solidních kriminální­ch románů. Třeba televizní inscenace podle detektivky Michaely Klevisové, která patří k domácím top autorům žánru, až překvapivě vyzněla nemastně a neslaně a úplně postrádala napětí.

Mezi českými autory zůstává i dnes klasikem Jaroslav Velinský, jinak Kapitán Kid. Jeho „bezděčnému detektivu“Otakaru Finkovi, který vyšetřuje na vlastní pěst jako soustružní­k v jedné pražské fabrice v 50. a 60. letech, nesahají nově stvoření televizní detektivov­é ani po kotníky. Těžko pochopit, že nikdo nemá zájem Velinského vpravdě výtečné kriminálky natočit, nad upachtěným­i původními scénáři se opravdu vysoce tyčí. A to má Kapitán Kid ještě řadu se zestárlým Finkem po roce 1990, který si zařídí soukromou detektivní kancelář.

A kdo to neví, tyhle detektivky v paperbacko­vém vydání, které Velinský vydával pro okruh známých a kamarádů až do své smrti, se dnes některé v bazaru prodávají i za čtyři tisíce. Těžko pochopit, že je někdo znovu nevydá. A pokud jde o jejich filmovou podobu, kdoví, jak by to zase dopadlo, kdyby je dostali do ruky příslušní scenáristé.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia