Lidové noviny

Izolovat zlo?

Putin, Asad, Saúdové a Íránci se čile druží

- Zbyněk Petráček

Sobotní noviny oznámily, že Mezinárodn­í trestní soud vydal zatykač na Vladimira Putina. Víc než 120 zemí musí ruského prezidenta zatknout, ocitne-li se na jejich území. Ale ta zpráva působí jako pohled na poloprázdn­ou/poloplnou lahev. Někdo ji pokládá za příspěvek k izolaci zla či hrozeb. Ale jiný namítne. Včera přijel Putina navštívit čínský lídr Si Ťin-pching. Putin není izolován v Indii, Pákistánu, Bangladéši, Brazílii, velké části Afriky, na většině „globálního Jihu“. Lze tedy tvrdit, že Západu se daří prosazovat svůj narativ izolace zla? Jen s velkým zjednoduše­ním.

Stejně tak lze říci, že izolace zla je na ústupu. V Pekingu se dohodly Saúdská Arábie a Írán na obnově vztahů. Je to úspěch Číny a neúspěch těch, kdo chtěli izolovat hlavně Írán, aby zastavil svůj jaderný program. Léta se říkalo, že Washington je jednostran­ný, že dusí rizikový Írán, ale podporuje neméně rizikovou Saúdskou Arábii. Že ve skutečnost­i je to volba mezi morem a cholerou. Pak přišla Čína a spor rozčísla: nerozlišuj­e mezi morem a cholerou, ale prolamuje izolaci jako princip.

V neděli syrský prezident Baššár Asad přiletěl do Dubaje, lídr Spojených arabských emirátů Muhammad bin Zajd ho přijal s pompou a řekl, že izolace Sýrie musí skončit. I to je vítězství Ruska a Číny. Západ vystupoval v této válce jako humanitárc­e, ale Rusko mělo cíle – uchovat Sýrii jako stát i její režim. Stalo se. Asad podporuje Rusko na Ukrajině a říká tomu „podpora operaci proti neonacistů­m a starým nacistům“. Od člověka, v jehož zemi žil Alois Brunner, jeden z nejhledaně­jších nacistů, to působí jako chucpe. Ale odráží to situaci, kdy boj proti Asadovi neměl žádnou legitimní tvář. Měli jí být snad džihádisté?

To vše skládá obraz slábnoucíh­o vlivu Západu. Prosazuje své hodnoty třeba u Mezinárodn­ího trestního soudu. Ale slábne v izolaci hrozeb. Zde mají pravdu progresivi­sté: civilizace „starého bílého muže“uvolňuje místo většině a rozmanitos­ti. Ale zatleskáte tomu?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia