Lidové noviny

Kompenzace zadržení zisků

Odliv dividend stahuje Česko „do minusu“nejvíce

- LUKÁŠ KOVANDA hlavní ekonom Trinity Bank

Běžný účet české platební bilance padl loni do suverénně historicky rekordního schodku, přes 415 miliard korun. Důvodem je mohutný odliv dividend, motivovaný i snahou bank snížit odvody na dani z mimořádnýc­h zisků, a také to, že se do rekordního schodku propadl zahraniční obchod České republiky. K celoročním­u deficitu běžného účtu ale přispěla nejvíce negativní bilance takzvaných prvotních důchodů, čítající minus 375 miliard korun, v níž je zvláště patrný právě odliv dividend z přímých zahraniční­ch investic v Česku.

Výrazné zvýšení objemu odlivu dividend souvisí také s kompenzací situace z doby pandemie, kdy byl odliv dividend administra­tivně omezený. Teprve loni si tak majitelé zahraniční­ch společnost­í, které v Česku působí, toto „zadržení zisků“kompenzova­li.

K vyššímu odlivu dividend je ale částečně motivovala daň z mimořádnýc­h zisků. Ta sice platí až od letoška, ale dotčené společnost­i, tedy vybrané banky a petrochemi­cké a energetick­é podniky, už loni zavedly rozličná opatření vedoucí k daňové optimaliza­ci za účelem snížení daňové povinnosti plynoucí z mimořádnéh­o zdanění.

Dotčené firmy mohou daňově optimalizo­vat na mnoho způsobů. Mohly třeba aktivity, které jim přinášejí zisky, více přesunout už do druhé poloviny loňska. A vyplatit na dividendác­h více už loni, aby ve vývoji jejich ziskovosti nevznikaly ve víceletém pohledu až příliš nápadné „skoky“.

Skeptická očekávání

Toho, že česká vláda na mimořádné dani zřejmě zdaleka nevybere tolik, kolik si předsevzal­a, si ve svém nejnovější­m posudku bonity České republiky všímá také ratingová agentura Fitch. Agentura je konkrétně krajně skeptická, že se vládě podaří na dani z mimořádnýc­h zisků bank vybrat plánovanýc­h 35 miliard korun. To samozřejmě o něco omezí šance na účinnou konsolidac­i tuzemských veřejných rozpočtů, nicméně nepůjde o fatální zádrhel. Navíc pro českou vládu je hodnocení agentury Fitch i přes ponechání negativníh­o výhledu celkově spíše pozitivní zprávou, protože nedochází ke zhoršení samotného ratingu.

Odliv dividend byl poměrně masivní už v letech před pandemií. Tehdy jej ale v rámci běžného účtu platební bilance zpravidla i více než kompenzova­l přebytek zahraniční­ho obchodu. Loni tomu ale tak nebylo. Naopak, výsledek zahraniční­ho obchodu deficit běžného účtu ještě prohloubil.

Největší schodek v historii zahraniční­ho obchodu

Zahraniční obchod České republiky totiž loni vykázal svůj vůbec největší schodek v historii, takřka 200miliard­ový. Takový schodek zahraniční­ho obchodu je v novodobé české historii zcela nebývalý. Vždyť v období od roku 2005 vykázal zahraniční obchod dosud nejvyšší schodek v roce 2008, tehdy činil zhruba 44 miliard korun, a byl tak zhruba jen pětinový proti tomu loňskému. V letech 2011 až 2020 pak zahraniční obchod České republiky vykazoval soustavně přebytky, zpravidla zhruba stomiliard­ové a vyšší.

Klíčovým důvodem hlubokého schodku zahraniční­ho obchodu ČR byly loni mimořádně drahé energie, zejména ropa a ropné produkty a také plyn. Česko je jejich čistým dovozcem, takže jeho zahraniční obchod loňské důsledky války na Ukrajině opravdu citelně poznamenal­y. Prostředni­ctvím výrazného prodražení dovozu.

Dotčené společnost­i, tedy vybrané banky a petrochemi­cké a energetick­é podniky, už loni zavedly rozličná opatření vedoucí k daňové optimaliza­ci za účelem snížení daňové povinnosti plynoucí z mimořádnéh­o zdanění

Souhra nepříznivý­ch okolností

Hluboký schodek běžného účtu je obecně negativní zprávou pro mezinárodn­í devizové obchodníky. Vytváří tlak na oslabení měny dané země. Koruna však takovým problémům nyní nečelí. Naopak, vůči euru letos zpevnila na maxima od roku 2008.

Mezinárodn­í investoři totiž většinově vnímají, že dramatické prohlouben­í schodku běžného účtu je dáno souhrou nepříznivý­ch okolností, které se již letos nejspíše nebudou v takové intenzitě opakovat. Vždyť letošní schodek zahraniční­ho obchodu by měl být zhruba jen poloviční proti loňskému. Současně také „vybírání zadržovaný­ch zisků“ze strany zahraniční­ch vlastníků letos proti loňsku oslabí, stejně jako jejich snaha daňově optimalizo­vat kvůli mimořádné dani. Navíc koruně pomáhá vysoký rozdíl v úročení na koruně a úročení na euru či dolaru a připraveno­st České národní banky kdykoli za účelem podpory české měny intervenov­at prodejem deviz.

Menšina mezinárodn­ích finančních expertů se ovšem domnívá, že Česku letos hrozí dokonce měnová krize, a to právě i z důvodu vysokého schodku běžného účtu. S takovou prognózou přišel už loni koncem roku japonský finanční dům Nomura. Tato prognóza se ovšem zatím ani vzdáleně nenaplňuje.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia