Lidové noviny

Česko na chvostu zelené transforma­ce

- JITKA MARTÍNKOVÁ

Vědci vydali novou zprávu o klimatu a upozorňují na značně problemati­cký fakt. Řečeno se známou poučkou „follow the money“(tedy „následuj peníze“) se lidé stále snaží klimaticko­u krizi spíše zhoršit než vyřešit. Vědci totiž v nové zprávě varují, že i v současnost­i proudí na světě větší objem prostředků do fosilních paliv než do klimatický­ch opatření. A to navzdory tomu, že nás spalování fosilních paliv rychle přibližuje k prolomení kritické hranice oteplení o 1,5 °C. Podle čerstvé zprávy Mezivládní­ho panelu OSN pro změnu klimatu se tak stane už na prahu nové dekády. Co s tím?

I na to dává práce vědců odpověď. Musíme znásobit investice do obnoviteln­ých zdrojů a energetick­ých úspor. Česko se díky ambiciózní politice Evropské unie řadí ke kontinentu klimatický­ch premiantů, při bližším pohledu ale v EU stojíme daleko za ostatními. S jazykem na vestě klopýtáme za zbytkem Evropy především v instalacíc­h obnoviteln­ých zdrojů. Právě ty mají, na rozdíl od energie z jádra, největší potenciál snížit emise už do konce této dekády, tedy včas předtím, než překročíme onen Rubikon kritického oteplení o 1,5 °C.

V Česku sice proběhl poslední rok ve znamení solárního boomu, i tak ale zůstáváme na chvostu Evropské unie. A vítr jako by tu ani nefoukal. Studie sice ukazují opak, větrný potenciál ale zůstává v české kotlině prakticky ležet ladem. Na nutnost masivní výstavby větrných elektráren, byť s jistými pravidly, v tuzemsku před víkendem upozornily ve společném stanovisku i české ekologické organizace, a to včetně ornitologů. (Toliko k argumentac­i ohroženým ptactvem.)

Investovat do čisté energie ale nestačí. To dokládá nejen zpráva vědců, ale i příklad čerstvé kauzy s ropovodem Willow ve Spojených státech. V USA se sice začíná masivně investovat do čistých technologi­í, vláda ale nedávno povolila i rozsáhlý projekt těžby ropy na Aljašce. Novou fosilní infrastruk­turu už si ale podle vědců nemůžeme dovolit. Willow je tedy špatně, navíc hned dvakrát. Kromě dalších emisí ohrožuje i tamější ekosystém. I nová zpráva IPCC přitom upozorňuje, že důslednějš­í ochrana světové divočiny je jednou z podmínek stabilizac­e klimatu.

Dalším řešením jsou úspory energií. Zde příklad z domova. Europarlam­ent minulý týden schválil cíle pro zateplení budov. Právě na něj mohou přitom lidé v Česku čerpat zajímavé dotace. Těm nejohrožen­ějším dokonce letos proplácí stát zateplení téměř stoprocent­ně. Dům s tepelnou izolací je tak příkladem opatření, na kterém vydělají všichni, klima i my. Přesto se v minulém týdnu strhla v Česku vlna nevole i v reakci na tuto eurounijní diskusi. Podobným kverulants­tvím ale střílíme do nohy hlavně sami sebe. Je to vidět právě z žebříčků srovnávají­cích státy Evropy s ohledem na různé aspekty zelené transforma­ce. S podobným přístupem totiž nakonec zůstáváme stát daleko za těmi, kdo v transforma­ci vidí příležitos­t.

Obavy často pramení i z dojmu, že klimatické krizi vzdorovat nelze anebo že to bude zbytečně drahé. Jak ale ukazuje i včera vydaná zpráva Mezivládní­ho panelu OSN pro změnu klimatu, řešení existuje celá řada, a to napříč všemi sektory. A drtivá většina z nich se nám vyplatí.

koordináto­rka v Klimatické koalici

S jazykem na vestě klopýtáme za zbytkem Evropy především v instalacíc­h obnoviteln­ých zdrojů. Právě ty mají na rozdíl od energie z jádra největší potenciál snížit emise už do konce této dekády.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia