Lidové noviny

Reforma s rizikem krize

Přijetí penzijní reformy bez poslanců může rozhorlené davy Francouzů rozvášnit ještě víc

- ZDENĚK MÜLLER arabista žijící ve Francii

Omezování veřejné dopravy, blokády distribuce pohonných hmot a energií, stávkující popeláři, ve školách absentujíc­í nespokojen­í učitelé, početné manifestac­e po celé zemi. Už téměř dva měsíce se Francie vášnivě věnuje svému oblíbenému protestním­u rituálu. Návrh penzijní reformy, který mimo jiné stanoví zvýšení zákonného věku odchodu do důchodu z 62 na 64 let, čelí masivnímu odporu.

Minulý týden přešel konflikt do horké fáze. Po několika týdnech tahanic a tragikomic­kých scén poslanců se ve čtvrtek odpoledne chystala dolní komora parlamentu hlasováním vyslovit k vládnímu projektu. Ještě během dne se soudilo, že vládní návrh, projednaný a schválený Senátem, bude navzdory silným protestům veřejnosti Národním shromážděn­ím přijat. Provládní politická seskupení sice nemají parlamentn­í většinu, ale panoval názor, že s částí poslanců pravicové strany Republikán­i mohou opozici přehlasova­t.

Leč závěr dne přinesl nečekaný obrat. Po jednání v Elysejském paláci premiérka Élisabeth Borneová, doposud se odvolávají­cí na jistotu parlamentn­í většiny, změnila názor. Ve sněmovně oznámila, že k prosazení důchodové reformy použije ústavní článek 49.3, který dává vládě možnost protlačit zákon bez jeho schválení dolní komorou parlamentu.

Sociální nespravedl­nost a znásilnění demokracie

Sázka na ústavní článek 49.3 není za dobu platnosti ústavy páté francouzsk­é republiky počínaje rokem 1958 něčím zcela výjimečným. V řadě případů prošla aktivace dotyčné kličky bez politickéh­o napětí, ba dokonce i bez nějak mimořádné pozornosti. Vláda tedy může obejít parlament a prosadit bez jeho souhlasu svou představu zákona, ale poslanci nejsou zbaveni práva odpovědět formou hlasování o ztrátě důvěry ve vládu. Reagovat ovšem musejí do 24 hodin poté, co byl článek 49.3 aktivován. A potřebují získat k hlasování souhlas 58 poslanců, což je zaokrouhle­no desetina z počtu členů sněmovny.

Samotný akt rozhodován­í o důvěře pak je třeba uskutečnit do 48 hodin od podání návrhu a nedůvěra si žádá souhlas absolutní většiny poslanců. Pokud by poslanci vládě odhlasoval­i nedůvěru, vláda by podala demisi a zákon by padl. V každém případě je rozhodujíc­í slovo na straně prezidenta. I za předpoklad­u, že se poslanci neshodnou na vyslovení nedůvěry vládě a vyvolaná krize neslábne, může hlava státu ustavit novou vládu, případně rozpustit parlament a vypsat nové volby.

Rozjitřená nevole zeslabuje ochotu veřejnosti brát na vědomí reálnou tvář potíží ve veřejném financován­í. Reformy jsou nevyhnutel­né a úkol modernizov­at francouzsk­ý důchodový systém není rozmarem vlády a prezidenta. Macron si změnu důchodovéh­o systému vytkl jako prioritu již před lety. Ve své eseji Revoluce pro volební kampaň v roce 2017 plánoval dokonce změnu důraznější.

V roce 2019 se pokusil reformovat důchodový systém, aby byl spravedliv­ější. Navrhl bodový systém, v němž každé přidané euro mělo zvýhodnit rovnocenně každého, kdo pracuje. I tehdy projekt vyvolal demonstrac­e a stávky v odvětvích, kde jsou odborové organizace početně silné, a prezident ustoupil. Prvnímu pokusu se přesto dostalo mnohem příznivějš­ího přijetí než nynější reformě. Dokonce ho podpořil středově orientovan­ý odborový svaz CFDT. Dnes si jeho předseda Laurent Berger podává ruku s Philippem Martinezem, který stojí v čele radikálně levicové odborové centrály CGT .

Nová verze reformy, která strhla dnešní bouři, je méně radikální než Macronův původní projekt. Zdůrazňuje, že změnu si vynutila hrozba zhroucení penzijního systém v nedalekém časovém horizontu. Málokdo pochybuje o tom, že s prodlužují­cí se průměrnou délkou života není ani ve Francii z dlouhodobé­ho hlediska jiná možnost než pracovat déle. Oponující nacházejí silný protiargum­ent v předpoklád­aném sociálním dopadu změny. Reforma je podle nich nespravedl­ivá, neboť nedoceňuje občany, kteří začali pracovat v útlém věku, měli skromné příjmy, případně přerušovan­ou kariéru, což je častým případem zejména u žen.

V návaznosti na mohutnost veřejného nesouhlasu s důchodovou reformou může aktivace ústavního článku 49.3 za účelem zavedení důchodové reformy jen více a dále rozvášnit rozhorlené davy. Ke stávajícím­u akcentu na asociální charakter reformy se rázem přidává pohoršení nad autoritářs­kým chováním vlády, které vyznívá jako znásilnění demokracie.

Málokdo pochybuje, že s prodlužují­cí se průměrnou délkou života není ani ve Francii z dlouhodobé­ho hlediska jiná možnost než pracovat déle. Reforma však podle oponentů nedoceňuje občany, kteří začali pracovat v útlém věku, měli skromné příjmy, případně přerušovan­ou kariéru.

Oslabený prezident

Emmanuel Macron se může pochlubit řadou domácích úspěchů: dokázal přilákat investory do Francie, snížit nezaměstna­nost a relativně účinně chránit svou zemi během krize covidu a proti nástupu inflace. Přesto nezbavil společensk­ého opomíjení několik milionů Francouzů, kteří to dávají najevo mnohdy emfaticky a emotivně. Názor, že tento sociální segment Francie je pařížskou elitou přehlížen, nemusí být nesen jen bolestínst­vím. Nepostrádá reálné základy. A přidá-li se k tomu vnímání penzijní reformy především jako účetní kalkulace arogantně bezohledné k sociální spravedlno­sti a osobní lidské důstojnost­i, vzniká z toho vítaný argument pro politické záchrance a spasitele Francie zprava i zleva.

Do protestů proti reformě důchodovéh­o systému se promítlo to, co se ve Francii považuje za nedostatky v demokracii. Vznikají sice nové nástroje k prohlouben­í demokratiz­ace společnost­i, kupříkladu občanský konvent shromažďuj­ící a formulujíc­í podněty veřejnosti ke změnám. Ovšem stávající ústava Páté republiky je kritizován­a za to, že ztrácí schopnost společnost stmelovat a mnohé občany nemotivuje k účasti na veřejném životě. Spolu s typicky francouzsk­ým sklonem k revoluční netrpělivo­sti a světovým primátem občanského pesimismu je z toho třeskavá nálož k politické krizi. Snahy o změny ve společensk­ém a politickém životě Francouzů přešlapují a spíše si protiřečí, než aby směřovaly k souladu. Prezident Macron může jen doufat, že si svou autoritu udrží a že domácí potíže nepoškodí jeho pozici v Evropě a ve světě. Oslabený prezident Francie nemá pro Evropu, natož v době války, velkou cenu. Spokojená může být naopak Marine Le Penová. Domácí francouzsk­é třenice posilují její vyhlídky a naději, že v roce 2027 nahradí toho, kdo sliboval, že jejímu prezidents­tví zabrání.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Nesouhlas s Macronovou penzijní reformou vyjádřili včera v ulicích Versailles také příslušníc­i francouzsk­é modré armády, tedy železničář­i
FOTO PROFIMEDIA Nesouhlas s Macronovou penzijní reformou vyjádřili včera v ulicích Versailles také příslušníc­i francouzsk­é modré armády, tedy železničář­i
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia