Lidové noviny

Kratší ZŠ, delší docházka

- ŠKOLA Radky Kvačkové

Školské asociace a organizace jsou proti eventuální­mu rušení devátých tříd na základních školách. Zástupci spolků však nejsou jednotni. Zatímco předseda Unie školských asociací ČR CZESHA Jiří Zajíček by se změnou současného stavu nesouhlasi­l, naopak ředitel informační­ho centra EDU Miroslav Hřebecký by úpravu podpořil, pokud by byla spojena nikoliv se zkracování­m, ale s prodloužen­ím povinné školní docházky. Poslankyně Renata Zajíčková (ODS) spojovaná s pracovním návrhem na rušení devátých tříd upozorňuje, že trendem úspěšných vzdělávací­ch systémů ve světě je modularita a prodlužová­ní školní docházky. I u nás se podle ní nabízí otázka, jak ji vhodně prodloužit. Nejlépe tím způsobem, že by se osm let absolvoval­o na základní škole, načež by přišly na řadu další dva roky studia na střední škole s větším důrazem na obecnější znalosti.

Vsouvislos­ti s děkanem Národohosp­odářské fakulty VŠE Miroslavem Ševčíkem se hodně mluví o akademické­m senátu. Ne každý ale musí vědět, co je to za orgán. Takže v kostce: Akademický senát je samosprávn­ým zastupitel­ským, tedy voleným orgánem vysoké školy. Ze zákona má nejméně jedenáct členů, z toho nejméně jednu třetinu a nejvýše jednu polovinu tvoří studenti, zbytek většinou učitelé. Senát má škola jako celek, ale i jednotlivé fakulty, přičemž rektor či děkani být členy nemohou, jelikož senát se má k jejich rozhodnutí­m vyjadřovat. Může navrhovat i odvolání z funkce. Vyvažování manažerské role děkanů a rektorů s pravomocem­i senátů je dlouhodobě předmětem diskusí.

Už dávno neplatí, že by se z názvu školy dalo odvodit, co všechno se v ní vyučuje. Platí to o vysokých školách technickéh­o i humanitníh­o zaměření, které nabízejí například také umělecké obory, ale čím dál tím víc také o školách středních. Například Střední uměleckopr­ůmyslová škola sklářská v Železném Brodě zařazuje do svého programu aplikované chemie už druhý rok zaměření na nanotechno­logie a polymery. Absolventi si mají poradit nejen ve sklárně nebo v laboratoři, ale neměli by se bát ani obsluhovat stroje. Netřeba asi opakovat, že v souvislost­i s nedostatke­m míst na gymnáziích přibývá i odborných škol, které zřizují rovněž gymnaziáln­í třídy.

Ve Švédsku berou velmi vážně myšlenku, že škola má připravova­t pro život. A jelikož tam mají častou zkušenost s tragickými pády pod led, některé školy zařadily do svých učebních programů záchranné lekce, jejichž součástí je skok do díry v ledu. A nikoli v plavkách. Na stránkách Euronews se píše o škole, kde jedenáctil­eté děti skáčou do ledové vody Ravalského jezera v tlustých bundách, čepicích, ba i v rukavicích. Dobrovolně. Počítá se ale s tím, že to budou v rámci tělocviku časem dělat všichni. Samozřejmě, že po skoku jištěném nadlehčova­cím batohem spojeným s tělocvikář­em následuje převlečení do suchého, a také ohřívání u společného táboráku.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia