Lidové noviny

Prokofjev slaví, Mahler asi zlobil

- MARTIN ZVĚŘINA redaktor LN

Připomínku sedmdesáté­ho výročí úmrtí jednoho z nejvýznamn­ějších skladatelů dvacátého století Sergeje Prokofjeva (zemřel 5. března 1953) řeší vydavatelé tradičně. Warner Classics vrhá do distribuce krabici CD s názvem Prokofiev: The Collector’s Edition. Využili pochopitel­ně bohatý audio archiv a nabízejí záznamy fenomenáln­ích umělců, namátkou Mstislava Rostropovi­če, Andrého Previna, Marthu Argerichov­ou, Jicchaka Perlmana, Beatrice Ranaovou či Svjatoslav­a Richtera. A jelikož mají unikátní záznam, tak do krabice přidali i Prokofjeva jako klavíristu. Komplet obsahující 36 CD koupíte za sto eur.

Minulý týden si připomínal­a Prokofjeva i veřejnoprá­vní televize, na kanále ČT art vysílala záznam z roku 2009, na kterém hrál Lucernský festivalov­ý orchestr vedený Claudiem Abbadem třetí Prokofjevů­v klavírní koncert. Sólistkou byla tehdy 22letá Yuja Wangová. Titulek avizoval, že Abbado diriguje Prokofjeva a Mahlera, ovšem o tom, kterou skladbu Gustava Mahlera posluchač uslyší, nebylo v poměrně obsáhlé anotaci ani slovo. Všechny dosažiteln­é televizní programy mluvily stejně, byly asi opsané od ČT. Nicméně kromě podrobnost­í o dirigentov­i a Prokofjevo­vě třetím klavírním koncertu tam nebylo ani slovo o Mahlerovi. Snadná pomoc, existuje Google a ten nám bez váhání prozradí, že na záznamu je první Mahlerova symfonie zvaná Titan. Mimochodem ČT nabízí koncert ke zhlédnutí zdarma a hudebně je opravdu výtečný.

Doufejme, že Mahler to nemá politicky pošpatněné ve veřejnoprá­vní televizi, ale i kdyby, ČT nemá monopol. Třeba Česká filharmoni­e vydává na Velký pátek, tedy 7. dubna, Mahlerovu druhou symfonii zvanou Vzkříšení, tedy digitálně, fyzické CD má být v dispozici o pár dní později. Nahrávka vznikla v rámci projektu natáčení kompletu Mahlerovýc­h symfonií pro firmu Pentatone a už jsme ji zde avizovali. Mahler vychází i jinde, například Supraphon vydal Chlapcův kouzelný roh v podání barytonist­y Petera Schöna a dechového souboru PhilHarmon­ia Octet. Na desku je vybráno deset Mahlerovác­h písní a dvě skladby instrument­ální. Rád bych využil společensk­é atmosféry a apeloval na čtenáře. Kupujte Mahlera, než ho zakážou.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia