Lidové noviny

Jak Odermatt plní předpověď

Z 26 startů skončil lyžařský fenomén ze Švýcarska jen čtyřikrát mimo pódium

- STANISLAV KUČERA

Už si může odškrtnout všechny nejcennějš­í úspěchy. V pětadvacet­i. Olympijské zlato, dva tituly mistra světa, dva velké křišťálové glóby. Švýcarský lyžař Marco Odermatt dokonce pokořil i rekord v počtu bodů za jedinou sezonu, díky sobotnímu vítězství v super-G v Soldeu se dostal na úctyhodné číslo 2042.

„A to podle mě ještě ani nedosáhl svého vrcholu, pořád se může zlepšovat, hlavně ve sjezdu,“všímá si předchozí držitel bodového rekordu Hermann Maier.

Odermatt ho v sobotu předčil o 42 bodů, načež mu vzkázal: „Promiň, Hermanne. Sice jsem říkal: Ne, nezajímá mě to, jde jen o čísla. Ale jak se poslední závod blížil, cítil jsem tlak. Věděl jsem, že je to pro mě důležitějš­í, než jsem dával najevo.“

Švýcarský fenomén moc dobře věděl, že když celou zimu dominoval, byla by škoda jedinečnou příležitos­t k posunutí maxima nevyužít.

Ze 26 závodů, k nimž v právě skončené sezoně Světového poháru nastoupil, vytěžil 13 prvenství. Mimo pódium skončil jen čtyřikrát! Proto jednoznačn­ě obhájil velký křišťálový glóbus, získal i malé za super-G a obří slalom. K tomu přidal tituly ze sjezdu a obřího slalomu na mistrovstv­í světa v Courchevel­u.

„I díky tomu jsem se těšil, že finále Světového poháru budu mít bez tlaku, ale nakonec to tak nebylo,“ohlížel se za posledními kláními v Soldeu.

Před sobotním super-G stál před jednoducho­u rovnicí: když skončíš na pódiu, překonáš Maierův rekord.

„Nebylo to jednoduché, kvůli těm zatraceným dvěma tisícům bodů jsem byl nervózní,“opakoval.

Nicméně závod navzdory trémě opanoval o více než dvě vteřiny. „Další vítězství, navíc s takovým náskokem. Nevím, co na to říct.“

Snad jen, že si teď konečně na chvíli odpočine.

„Rád bych to všechno oslavil, ale nevím, jestli mám ještě vůbec nějakou energii, protože jsem opravdu prázdný,“smál se po sobotním závěrečném startu sezony v rozhovoru pro stránky Mezinárodn­í lyžařské federace FIS. „Důležitý byl hlavně závod, uvidíme, kolik sil mi zbylo na party.“

Dlouho jistě relaxovat nevydrží, protože ač se to na první pohled nezdá, stále má před sebou mety, které může dobývat.

Třinácti výhrami v jednom ročníku SP se zařadil do vybrané společnost­i Maiera, Ingemara Stenmarka a Marcela Hirschera. Všichni čtyři jsou v této statistice vyrovnaní.

Třeba legendární Rakušan Hirscher vládl Světovému poháru osm sezon v řadě. Odermatt právě k němu vzhlížel, studoval jeho videa.

A Hirscher o něm už v roce 2019 prohlásil: „Marco může vyhrát Světový pohár i olympiádu. Prostě cokoliv, co bude chtít.“

Švýcar, jenž se mistrně dovede vypořádat s tlakem a prokazuje svůj mimořádný talent, tuto předpověď beze zbytku naplňuje. A rád by jednou dosáhl stejného věhlasu jako jeho vzor.

 ?? FOTO ČTK ?? S glóbem. Marco Odermatt.
FOTO ČTK S glóbem. Marco Odermatt.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia