Lidové noviny

Óda na Alcaraze: Jsi génius!

Španělský junák Alcaraz opět potvrdil, že tenis našel superstar. V Indian Wells uchvátil fanoušky i legendy.

- KAREL KNAP

Na první pohled vypadá jako obyčejný výrostek z předměstí Murcie, odkud skutečně pochází. Jakmile ovšem čapne raketu a začne s ní švihat jako s kouzelnou rekvizitou, dějí se věci vpravdě neobyčejné.

Carlos Alcaraz na „pátém grandslamu“v Indian Wells znovu potvrdil svou výjimečnos­t.

Na betonových kurtech v kalifornsk­é poušti ukořistil v devatenáct­i vzácnou trofej, už osmou na ATP Tour. Neztratil set. Ve finále uštědřil Medveděvov­i nakládačku 6:3, 6:2. Soupeři ze země, jejíž vlajka byla vypovězena ze všech úctyhodnýc­h sportovníc­h akcí, uťal sérii 19 vítězství.

Dokáže to, co nesvedl snad nikdo ze ztracené generace, která nastoupila na scénu po božském triu Federer, Nadal, Djokovič. Uchvátit.

Zdá se, že teprve s ním přichází nová epocha, kterou znalci i běžní fanoušci tak dlouho vyhlíželi.

Copak by se jinak legendární dáma Billie Jean Kingová, která v branži působí přes 60 let, tak rozbásnila na Twitteru?

„Carlos Alcaraz je tenisový génius. Mám štěstí, že jsem naživu a můžu ho sledovat. Je darem pro naši hru,“napsala ještě před nedělní partií.

Šampion posledního US Open se po ní vrátil na samý vrchol žebříčku. Po nedávných zraněních minulý týden opět bavil diváctvo přepestrým rejstříkem technicky vybroušený­ch úderů provázanýc­h znamenitým pohybem.

„Má všechno. Vášeň, rychlost, bomby, cit. Jeho styl je divoký, vzrušující a zábavný,“pravil loni v srpnu Mats Wilander, expert Eurosportu. Tenkrát ještě připojil jedno podstatné „ALE“.

„Ještě potřebuje dozrát takticky. Někdy příliš často zkouší stopbaly či moc riskuje. Občas ze svého širokého arzenálu zbraní nedokáže zvolit tu vhodnou, v čemž vyniká třeba Nadal. Čekám, zda se Carlos tohle naučí.“

Na newyorském grandslamu následoval­o galapředst­avení, za nějž si „kouzelný Karlík“vysloužil prestižní pohár – pravděpodo­bně první z mnoha.

Wilander mu už v létě 2022 prorokoval patnáct titulů z těch nejslavněj­ších. Nyní jeho věštba, jakkoliv odvážná a nejistá, nepůsobí pošetile.

Proč? Třeba proto, že se zrovna v neděli Alcaraz blýskl brilantním strategick­ým představen­ím.

Ve větrném počasí v malebném areálu mezi palmami a s horami na horizontu s lehkostí

a čirou radostí rozebíral nebohého soka směsí pumelic a jemně řezaných kraťasů. O ničivé účinnosti jeho podání svědčí skutečnost, že nečelil ani jednomu brejkbolu. Ve vhodných chvílích pádil k síti. V první sadě se utrhl do vedení 3:0 a v úvodu druhé si záhy vypracoval náskok 4:0.

„Věřím si, nepochybuj­u o ničem, co na dvorci dělám,“prohlásil v rozhovoru pro Tennis Channel.

„Potřeboval jsem vytasit perfektní výkon a myslím, že se mi to podařilo. Především jsem rád,

že jsem v klíčových chvílích zůstal trpělivý. Že jsem si počkal na správný okamžik k útoku.“

Ve studiu vedle něj seděl bývalý velmistr Jim Courier, přikyvoval a posléze prohlásil: „Naprosto neuvěřitel­ná úroveň!“

Ti dva si spolu v Indian Wells pořídili selfíčko, jelikož Alcarazův otec právě ryšavého ranaře z Floridy dříve obdivoval. Courier zase chválil Alcaraze za vstřícnost, s níž se při setkání podepsal jeho synům. Nejen vůči dětem hvězd se španělský dravec chová vlídně. Medveděv vtipkoval, že v zákulisí pozdraví aspoň tři sta lidí denně.

„Je pro mě maličkost, když můžu někoho potěšit, dát autogram, zapózovat nebo zamávat,“říká. A taky přiznává, že vítězí i díky nepřítomno­sti Srba Djokoviče, jehož do USA nepustili, poněvadž není očkovaný proti koronaviru. „Těším se, až si spolu zahrajeme.“

Na ATP Tour se nyní patrně prolínají dvě éry. Úsvit té Alcarazovy ještě zastihl v akci staré pardály Nadala s Djokovičem, což tenisu rozhodně neškodí.

 ?? FOTO USA TODAY ?? Suverénní triumf.
Potrápit Carlose Alcaraze bylo na turnaji v Indian Wells nemožné, svým protivníků­m nepovolil ani jediný set.
FOTO USA TODAY Suverénní triumf. Potrápit Carlose Alcaraze bylo na turnaji v Indian Wells nemožné, svým protivníků­m nepovolil ani jediný set.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia