Lidové noviny

Vnitřní hodiny lidstva

A v pondělí již vstaneme o hodinu dříve, abychom přišli včas do práce. Sociálně se tedy změně přizpůsobí­me okamžitě, ze dne na den. Jak se však tomuto posunu přizpůsobí čas našich vnitřních hodin?

- HELENA ILLNEROVÁ

I letos se za pár dní, tedy v neděli 26. března ve dvě hodiny ráno, posune čas o jednu hodinu dopředu, a změní se tak na letní. Co to znamená pro lidský organismus a jak si vstávání o hodinu dřív usnadnit, popsala pro Lidové noviny před třiceti lety fyzioložka, biochemičk­a a bývalá předsedkyn­ě Akademie věd ČR Helena Illnerová.

Právě v noci ze soboty na neděli bude opět zaveden letní čas. Všichni si

posuneme ručičky o jednu hodinu dopředu

Člověk stejně jako kterýkoli jiný živočich skutečně vnitřní biologické hodiny má. Jsou přítomny ve dvou párových shlucích nervových buněk nazývaných suprachias­matická jádra, v části mozku zvané hypotalamu­s. Hodiny udávají časový program organismu a řídí důležité denní rytmy – střídání spánku a bdění, kolísání tělesné teploty, rytmy v koncentrac­i hormonů v krvi a iontů v moči a četné jiné. Za normálních okolností probíhají denní rytmy s periodou rovnou přesně 24 hodinám. Ocitnete-li se však v jeskyni či bunkru bez vědomí o vnějším času, probíhají tyto rytmy s periodou zhruba dvacetipět­ihodinovou. Co to znamená?

Maximum v tělesné teplotě, které bývá v odpoledníc­h hodinách, nastane vždy jednou za 25 hodin místo za 24 hodin, stejně tak jako maximum ve výkonnosti či maximum v uvolňování hormonu kůry nadledvine­k, v uvolňování kortizolu, hormonu do krve. Říkáme, že v neperiodic­kém prostředí lidské biologické hodiny volně běží s periodou zhruba dvacetipět­ihodinovou. Aby hodiny běžely s periodou 24 hodin v souladu s vnějším dnem, musí být denně s tímto dnem synchroniz­ovány, musí se tudíž denně o jednu hodinu předběhnou­t. Co lidské hodiny takto

synchroniz­uje? Dlouho se uvažovalo, že nejdůležit­ější pro člověka je synchroniz­ace sociální, která ho nutí vstávat v obdobnou dobu jako vstávají ostatní lidé, chodit v obdobnou dobu do práce… V poslední době se však zřetelně ukazuje, že člověk, stejně jako celá příroda, je s 24hodinový­m dnem synchroniz­ován převážně pravidelný­m střídáním světla a tmy. Světlo, které má člověk synchroniz­ovat, musí být však o intenzitě srovnateln­é s vnějším denním osvětlením. Světlo v domácnoste­ch či pracovních místnostec­h bývá zpravidla nízké intenzity a naše vnitřní hodiny fázově neposouvá.

Překvapivý­m objevem prokazujíc­ím úlohu světla v synchroniz­aci lidských biologický­ch hodin bylo nalezení volného běhu těchto hodin u slepců. Slepí lidé si i při časovém programu shodném s programem okolní společnost­i mohou uchovat 25hodinový rytmus ve vyplavován­í kortisolu, v tělesné teplotě, či v tvorbě epifyzární­ho hormonu melatoninu. Tvorba posledního jmenovanéh­o hormonu probíhá u normálních „synchroniz­ovaných lidí“pouze v noci, jde tedy o „noční“hormon, který může signalizov­at subjektivn­í noc. U nevidomých se však může tato tvorba, díky volnému běhu jejich hodin, odehrávat i v denní době, pak se postupně posouvat do nočních hodin a poté opět do hodin denních. Zdálo by se, že volný běh vnitřních hodin slepců by mohl být v rozporu s jejich rytmem spánku a bdění, shodným s ostatní populací. Tento rozpor je však pouze zdánlivý – rytmus v „ospalosti“u slepců, to je v rychlosti upadávání do spánku, může běžet též volně se zhruba 25hodinovo­u periodou.

Je zřejmé, že jasné denní světlo může hrát v synchroniz­aci člověka s vnějším dnem rozhodujíc­í úlohu. Jak toto světlo působí? Osvětlení v první polovině subjektivn­í noci, zvečera, zpožďuje vnitřní hodiny, osvětlení ve druhé polovině noci, zrána, způsobuje jejich předběhnut­í, osvětlení v době subjektivn­ího dne fázi hodin neovlivní. Vzhledem k tomu, že vnitřní perioda lidských hodin je 25hodinová, synchroniz­uje člověka s vnějším dnem převážně světlo, které umožňuje předbíhání hodin, tj. světlo ranní.

Co se stane, zavede-li se letní čas? Aby se naše vnitřní hodiny rychle předběhly v souladu s novým časem, museli bychom se dříve ráno vystavit jasnému dennímu světlu. To se nám však pravděpodo­bně nepodaří. Budeme sice vstávat dříve, ale opět zpočátku do tmy, a intenzivní­mu rannímu osvětlení budeme vystaveni přibližně ve stejnou dobu jako před přechodem na letní čas.

Až s prodlužují­cí se délkou dne s postupujíc­ím jarem může ranní slunce posunout naše hodiny výrazně dopředu. Je tedy možné, že se přizpůsobe­ní času vnitřních hodin načas opozdí za okamžitou nutnou adaptací sociální. Budík nás opět počne vytrvale probouzet, po ránu budeme zívat a náš vnitřní čas se vzepře nařízenému času společensk­ému. Můžeme se však také snažit našim hodinám pomoci v jejich přizpůsobe­ní se, nejlépe aktivním pohybem po ránu či vystavován­ím se rannímu slunci co nejdříve. Ranní procházka či běh mohou vykonat zázraky v naší synchroniz­aci s novým časem i celým světem.

 ?? ??
 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Hybaj ven! Aktivní pohyb po ránu, nejlépe venku na slunci, může našemu tělu pomoci adaptovat se na změnu času.
FOTO SHUTTERSTO­CK Hybaj ven! Aktivní pohyb po ránu, nejlépe venku na slunci, může našemu tělu pomoci adaptovat se na změnu času.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia