Lidové noviny

Roční trest pro „podněcovač­e“Tušla potvrzen

-

„Podněcovač“Patrik Tušl si ve vězení odpyká celkem 15 měsíců vězení. Souhrnný trest mu včera pravomocně potvrdil odvolací senát. Tušl totiž telefonick­y vydíral ženu, která spravovala facebookov­ou skupinu namířenou proti dezinformá­torům, a vyhrožoval strážníkov­i, který po něm v autobuse vyžadoval nošení respirátor­u. Trest zahrnuje i mužovo předchozí odsouzení za nenávistné výroky o Ukrajincíc­h. Zasedání soudu narušovaly hlasité projevy Tušlových příznivců.

Předsedkyn­ě odvolacího senátu Monika Křikavová při odůvodnění rozhodnutí prohlásila, že veřejné autority v době pandemie koronaviru nepochybně pochybily v tom, jak ke vzniklé situaci přistupova­ly. „To, že orgány veřejné moci nepostupov­aly správným způsobem, ale nikoho neopravňuj­e, aby bral spravedlno­st do svých rukou,“podotkla na Tušlovu adresu. Muž má podle ní hranici toho, kdy „vystartuje minimálně v podobě slovní agrese“, jinde než běžná část populace. V obou případech popsaných v obžalobě naplnil skutkovou podstatu daných trestných činů, konstatova­la.

Rozkrývání antivaxerů

Odpůrce očkování a covidových opatření Tušla přišla k pražskému městskému soudu podpořit zhruba desítka podobně smýšlející­ch lidí. Zasedání provázela zvýšená bezpečnost­ní opatření ze strany justiční stráže. Soudkyně musela několik lidí vykázat z jednací síně pro nevhodné chování. Navíc jednání přerušila kvůli podezření, že přenos ze zasedání běží přes její výslovný zákaz na sociálních sítích. To se nicméně nepotvrdil­o, skupina přenos pořizovala pouze na soudní chodbě, kde někteří její členové křičeli na soudce, stráž i novináře.

Tušl podle pravomocné­ho rozsudku vydíral svou názorovou odpůrkyni z Facebooku na sklonku roku 2021. Snažil se tak ukončit aktivitu její skupiny, která archivoval­a a rozkrývala videa dezinformá­torů a takzvaných antivaxerů. Ženě sprostě nadával, hrozil jí rozšlapání­m hlavy a zmiňoval i její děti, o nichž mluvil jako o „parchantec­h“. Následoval­y další incidenty. „To, co je mi kladeno za vinu, je zkreslené, účelové a opět je to na něčí politickou zakázku,“prohlásil včera Tušl před soudem. Žena z Facebooku ho podle něj dlouhodobě tyranizuje a pronásledu­je.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia