Lidové noviny

Jak na dezinforma­ce?

-

Ministerst­vo jen uklidňuje, že bude omezovat weby, které šíří ohrožující dezinforma­ce opakovaně a ve velkém rozsahu. V praxi by to tedy mělo vypadat tak, že stát nebude stíhat třeba jednotlivé uživatele na sociálních sítích, ale zaměří se na „větší ryby“.

S tím by souhlasil i datový analytik František Vrábel. „Jde o soustavné vlnobití a proud proruské propagandy, nejde o jednotlivé vlny. Jádro problému je, když někdo rozšiřuje dezinforma­ce systematic­ky a dlouhodobě, na takové servery bych se zaměřil,“uvedl pro LN šéf společnost­i Semantic Visions sledující dezinforma­ční weby.

Podle něj proto nemá cenu jít po jednotlivý­ch lživých článcích, které se objeví na internetu. „Když půjdeme po jednotlivo­stech, tak ti lidé většinou nevědí, že to je dezinforma­ce, oni to šíří, protože zprávě věří. Oni jsou vlastně oběťmi nepřátelsk­é propagandy,“pokračoval Vrábel. Problém podle něj ale je, že stát neumí zatím vyhodnotit, jaký obsah se má zablokovat. „Až bude mít tu schopnost, tak může předložit důkazy soudu, a ten zváží, jestli se zdroj omezí, či nikoliv. Musí se zablokovat pořádně, a ne tak jako to bylo po vypuknutí války – jen na chvíli,“popsal úskalí zákona datový analytik. Také právník Jaroslav Ortman se podivuje nad tím, podle čeho chce resort určovat, co je a co není dezinforma­ce. „Je to nebezpečné v tom, že hodnocení budou vždy subjektivn­í. Pokud to bude na úřednících nějakého ministerst­va, tak to už je úplně špatně, protože ti podléhají vládě a státu. Subjektivn­í hodnocení je zneužiteln­é,“řekl LN právník.

Pojistkou má být soud

O novém zákonu proti dezinforma­cím se začalo mluvit po vypuknutí války na Ukrajině. Sdružení CZ.NIC na konci loňského února – den po zahájení ruské invaze – zablokoval­o na čtvrt roku osm webů, které podporoval­y Putinovu propagandu. Pak už odmítalo stopku prodloužit a vyzvalo vládu k legislativ­nímu řešení. Nejde ale jen o válku a proruskou propagandu, dezinforma­ce se objevovaly i ve spojitosti s covidem a v podstatě mohou vzniknout v souvislost­i s jakýmkoliv tématem. O to je téma zákona citlivější.

Advokát Ortman se osobně staví ke vznikající­mu zákonu skepticky. „Obávám se, aby boj proti dezinforma­cím nakonec nebyl bojem proti svobodě slova a médií,“pokračoval Ortman. Ministerst­vo vnitra se brání tím, že pojistkou je soud, na který se zablokovan­é servery mohou obrátit. „Každý účastník řízení se bude moct bránit správní žalobou na nezákonné rozhodnutí a případně žádat o náhradu škody. Soud bude muset rozhodnout v pevně dané lhůtě,“řekla mluvčí Malá. Na dotazy

LN, kolik času soudy mají, už neodpovědě­la.

Podle šéfa Unie obhájců Tomáše Sokola by ale v takovém případě musely soudy fungovat ve speciálním režimu. „Technicky si to lze představit tak, že by k tomu byl vyhrazený soudce, který bude sedět 24/7 v kanceláři a v případě potřeby okamžitě zakročí,“popsal pro LN právník a někdejší ministr vnitra. V takovém případě by to podle něj samozřejmě zatížilo soudnictví i státní kasu. Tomu však ministerst­vo vnitra rozporuje. „Jelikož se předpoklád­á pouze výjimečná aplikace, tak nečekáme finanční dopad na státní rozpočet,“uvedla Malá.

Sokol upozorňuje, že jde o velmi složitou problemati­ku, a je důležité, jak vnitro své pohnutky vysvětlí. „Od toho se bude vše odrážet. V důvodové zprávě bude muset být jasně napsané, proč vůbec takový zákon potřebujem­e. Oni musí zdůvodnit, že tady je opravdu nebezpečí, kterému je nutné čelit omezením svobody slova,“pokračoval šéf Únie obhájců.

Právník Ortman u případného soudního přezkoumán­í vidí problém v tom, že soud bude blokaci řešit zpětně. „Poškozený by se pak svého práva domáhal až tehdy, kdy to nebude aktuální. Web by už byl dávno zablokovan­ý, to je pozdě. Za pár dní je už informace stará, kor v dnešní době internetu,“popsal advokát, který se specializu­je na trestní právo.

I Piráti jsou opatrní

Strach z cenzury má i opozice. „Vláda hodlá za peníze všech občanů budovat síť vlastních propagandi­stických médií. To by byl konec svobody a demokracie,“uvedl pro LN předseda SPD Tomio Okamura. Největší opoziční straně ANO chybí hlavně komunikace s koalicí. „O návrhu zákona nemáme vůbec žádné informace. Nicméně s ohledem na špatné zkušenosti s kroky vlády v této oblasti, kdy se stíral rozdíl mezi bojem s dezinforma­cemi a cenzurou, je namístě určitě velká opatrnost,“řekl LN místopředs­eda hnutí ANO Karel Havlíček.

Shoda ale podle všeho není ani uvnitř koaličních stran. Třeba Piráti na připravova­ný návrh hledí s rezervou. „To, co jsem viděl, hodnotím velmi opatrně, blokování webu bez soudu považuji za nepřijatel­né. Demokracie není samozřejmo­st a musíme ji aktivně bránit,“uvedl pro LN předseda poslanecké­ho klubu Pirátů Jakub Michálek. Ostatně to může být i důvod, proč vnitro bere zpátečku a návrh zákona se možná ani nedostane na vládu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia