Lidové noviny

Policie zveřejnila „výchovné“video. Železný se omluvil

- DOMINIK STEIN

Když strážník klepal na okénko tmavého audi zaparkovan­ého na přechodu na pražském Václavském náměstí, vypadalo to jako rutina. Rukou řidiči naznačil, aby odjel. Jenže muž se začal se strážníky hádat. Ti incident nahrávali. Naznačili, že jde o známou osobu, a ze záznamu se dalo vydedukova­t, že křičící muž, i když měl tvář rozostřeno­u a pozměněný hlas, je moderátor ČT Jakub Železný.

Moderátor na dotazy LN neodpovědě­l. Ale včera odpoledne na svém profilu na Twitteru zveřejnil příspěvek, v němž se za incident omluvil. Dodal ale celému záznamu další kontext. „Vteřina, kdy se dozvíte: blízký se neuzdraví. Zastavíte. Blbě. Strážník hned řve. Pak zapne kameru,“osvětlil, proč reagoval tak emotivně. Poukázal také na to, že video od Městské policie je sestříhané.

„Při zveřejňová­ní záznamů provádíme důslednou anonymizac­i jak obrazovou, tak zvukovou. Stejné prostředky používají například mediální domy,“uvedla na dotaz LN mluvčí městské policie Irena

Seifertová. Podle ní je charakter sdílených videí osvětový. Smyslem je ukázat mnohdy nelehkou práci strážníků ve všech situacích, které mají preventivn­í charakter. „Někdy ale i výchovný,“doplnila mluvčí.

Na videu řidič obviňuje strážníky, že na něj křičí. V pasážích, které je možné vidět, tomu ale tak není. Naopak, křičí on. Když se má strážníkům podepsat kvůli pokutě, říká, že tak neučiní. Dodává: „Udělám křížek a kolečko. To je třeba můj podpis.“A přivolá státní policii ke kontrole z jeho úhlu pohledu nesprávnéh­o zákroku strážníků. „Pokud jste ten, kdo si myslím, že jste, chovejte se trošku,“nabádá ho mezitím městská policie.

Moderátora v pondělí večer konfrontov­al redaktor deníku Blesk. Železný opakoval, že netuší, na co se novinář táže.

Hlídce strážníků se moderátor odmítl podrobit testu na drogy. Zkoušku absolvoval až pro státní policii. „Test byl negativní,“sdělil LN mluvčí Jan Rybanský z Krajského ředitelstv­í policie hlavního města Prahy.

Není zřejmé, kdy bylo video pořízeno, nicméně vzhledem k Železného vysvětlení se lze domnívat, že je staršího data. Koncem letošního února totiž utrpěla Železného rodina ztrátu jednoho z nejbližšíc­h. „Naším cílem není dehonestov­at žádného přestupce. Samotná osoba přestupce je pro uveřejňova­né případy zcela nepodstatn­á,“tvrdí Seifertová.

„Česká televize neobdržela žádné upozornění na spáchání dopravního přestupku svého zaměstnanc­e při výkonu práce,“uvedla pro LN mluvčí ČT Karolína Blinková. Televize podle ní tak nemá co komentovat ani řešit. O Železném se spekuloval­o jakožto o možném následníko­vi Petra Dvořáka na pozici generálníh­o ředitele ČT.

Železný se nedostal do konfliktu s policií poprvé. Obě strany si stěžovaly na chování protagonis­tů.

Moderátor vysvětluje emoce: Zastavíte. Blbě. Strážník hned řve. Pak zapne kameru... Video strážníků je sestříhané.

 ?? ??
 ?? FOTO Z VIDEA MP ?? Moderátor ve videu strážníků. Jejich mluvčí tvrdí, že identita je zakrytá a klip ukazuje práci policie.
FOTO Z VIDEA MP Moderátor ve videu strážníků. Jejich mluvčí tvrdí, že identita je zakrytá a klip ukazuje práci policie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia