Lidové noviny

Pyrotechni­ci z Bíliny k soudu?

-

Generální inspekce bezpečnost­ních sborů (GIBS) znovu navrhla obžalovat dva policejní pyrotechni­ky kvůli výbuchu muničního skladu v Bílině na Teplicku v roce 2020. České televizi (ČT) to oznámilo Krajské státní zastupitel­ství v Ústí nad Labem. GIBS návrh na obžalobu podala loni v listopadu, jeden z obviněných ale přinesl nový důkaz, a vyšetřován­í bylo proto nutné doplnit, uvedla ČT.

Až pětiletý trest

V případě prokázání viny z obecného ohrožení z nedbalosti hrozí obviněným až pětileté tresty a zákaz činnosti.

Muniční sklad v Bílině vybuchl na podzim 2020. Nikomu se nic nestalo. GIBS tvrdí, že policisté řádně nedbali své povinnosti a z nedbalosti ohrozili osoby v okolních objektech.

„Policisté se protiprávn­ího jednání měli dopustit zejména tím, že nechali sklad užívat v rozporu s kolaudační­m rozhodnutí­m, které povolovalo skladování pouze omezeného množství výbušného materiálu a jen v částech k tomu určených a bezpečných,“uvedla dřív mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

Podle deníku Právo je obviněn ředitel policejníc­h pyrotechni­ků Michal Dlouhý a jeho podřízený.

Sklad vybuchl 15. září 2020 v místní části Chudeřice.

Tři silné výbuchy

Exploze rozmetala několik drobnějšíc­h trosek do okolí. Svědci tehdy popsali, že zazněly nejméně tři silné výbuchy a několik dalších. Kvůli

explozi byla uzavřena silnice I/13. Evakuováni museli být lidé v okruhu 500 metrů včetně zaměstnanc­ů stavebních firem, městských technickýc­h služeb a skláren. Vedení města tehdy uvedlo, že o existenci muničního skladu na svém území nevědělo.

 ?? Na sídlišti po výbuchu FOTO MAFRA - IVETA LHOTSKÁ ?? Hledání patron a munice
Na sídlišti po výbuchu FOTO MAFRA - IVETA LHOTSKÁ Hledání patron a munice

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia