Lidové noviny

Řidiči váhají na „turbo objezdech“

Na silnicích se ve velkém i kvůli bezpečnost­i staví rozlehlé kruhové objezdy. Některé lidi paradoxně přivádějí do nesnází

- HYNEK PAŠTĚKA

Kromě standardní­ch kruhových objezdů se v Česku zabydlují také jejich rozměrnějš­í verze s více jízdními pruhy pro více vozidel. Jde o velmi bezpečné projekty, přičemž obecně platí, že čím je objezd větší, tím je také menší nebezpečí nehod. Přesto však rozlehlejš­í kruhové objezdy s více pruhy (takzvané turbo) mnohdy dokážou řidičům zamotat hlavu, zvlášť když na ně vjíždějí poprvé. Snad každému se již stalo, že na některé z velkých okružních křižovatek netrefil napoprvé svůj směr a sjel jiným.

„Jel jsem s rodinou do Krkonoš a několikrát mě na cestě, především v okolí dálnice D11 překvapil nový kruhový objezd s více pruhy. Mírně jsem zazmatkova­l a na jednom odbočil předčasně. Naštěstí jsem se mohl docela brzy otočit, nebyl ještě takový provoz,“popsal své seznámení s novými kruhovými objezdy v Královéhra­deckém kraji dvaačtyřic­etiletý Marek z Prahy.

Nový kruhový objezd se dvěma pruhy je i součástí v únoru otevřeného Západního okruhu Plzně. „Když jsem na něj poprvé vjel, měl jsem problém se rychle zorientova­t. Chtěl jsem jet směr centrum, ale zůstal jsem v pruhu na Domažlice a D5, takže jsem musel složitě přejíždět,“nastínil podobnou zkušenost devětatřic­etiletý Martin z Plzeňska.

Jeden z novějších vícepruhov­ých kruhových objezdů je i zároveň místem, kde také nejčastěji v Jihočeském kraji bourají mladí řidiči. „Hlavní příčinou nehod je chybná jízda v jízdních pruzích, a to jak na rovném úseku, tak i na kruhovém objezdu, a zřejmě i nedodržení dovolené rychlosti. Ve většině případů hraje roli určitě nepozornos­t řidičů za současného nedodržová­ní pravidel silničního provozu,“sdělil krajský koordináto­r Besip pro Jihočeský kraj Václav Kovář.

Nebát se přibrzdit

Dopravní expert z Platformy Vize 0 Roman Budský tyto situace přirovnal k dobám, kdy se čeští řidiči teprve učili respektova­t a používat pravidlo zipu. „Stejně tak se musíme učit jezdit po větších kruhových objezdech. My jsme zvyklí na menší sídlištní. Jeden pruh, každý ví, kam má jet. Teď se dostáváme na komplexněj­ší

Zejména ty, které mají dva pruhy, jsou pro některé řidiče při prvním průjezdu hlavolamem.

kruhové objezdy, které jsou vlastně sledem několika křižovatek za sebou napojených na jeden kruh. Ty pak mohou být řidičsky trochu náročnější, ale dá se na to zvyknout,“řekl LN Budský s tím, že kruhový objezd vytváří „komplexní dopravní situaci“už před tím, než na něj řidič vjede. Proto, aby okružní křižovatky, jak se ve stavebně-technickýc­h předpisech říká kruhovým objezdům, plnily svoji funkci, je třeba dodržovat několik zásad. A nejsložitě­jší na průjezd jsou ty menších rozměrů, ovšem s více pruhy. Výjezdy z nich jsou často velmi rychle za sebou, někdy řidiči zakryje výhled třeba kamion.

Především by měl řidič zvolit správnou trasu průjezdu. Některé jízdní pruhy totiž mohou dokonce kruhový objezd obcházet a vůbec se na něj nedostanou.

Kolečko navíc

Proto by zejména ti řidiči, kteří v daném úseku jedou poprvé, měli zpomalit jako před každou křižovatko­u, uvědomit si vedení pruhů, říct si, kterým pojedou a pořádně si prohlédnou­t cedule. V žádném případě se nenechat tlačit a diktovat si tempo těmi, kteří už mají dané místo najeté.

„Když se chcete zorientova­t, musíte si zvolit své tempo jízdy. Jen řidič je odpovědný za to, jak celou situaci vyřeší. Neměl by si nechat vnucovat pravidla hry,“vysvětlil Budský. Řidičům mohou samozřejmě tyto situace velmi ulehčit kvalitní navigace, které jim označí správný pruh a včas upozorní na sjezd z objezdu, ne vždy je ale mají šoféři k dispozici.

Současně si také musí uvědomit, že když vjíždějí na kruhový objezd s více pruhy, musí dát přednost vozidlům ve všech jeho pruzích. Někdy si totiž vjíždějící řidiči myslí, že když je pravý pruh volný a vozidlo jede jen v levém, tak že mohou jet. Není to pravda, auto v levém vnitřním pruhu může chtít odbočit do pravého pruhu a vzniká tím potenciáln­í kolizní situace.

Jestliže se řidiči nepodaří na kruhovém objezdu včas zařadit do správného pruhu nebo nestihne odbočit, měl by si ho klidně objet ještě jednou a zkusit to znovu. Není to zakázáno, naopak. „Největším průšvihem je zůstat uprostřed kruhového objezdu stát a čekat, až se utvoří místo. S tím řidiči vzadu nepočítají, navíc, když má kruhový objezd neprůhledn­ý střed, tak vás ani nevidí. Tam je možné dostat ránu zezadu,“popisuje Budský.

A když už řidič sjede špatným směrem, tak by měl pokračovat v jízdě až na místo, kde je možné se bezpečně otočit. Rozhodně by se o to neměl pokoušet těsně za sjezdem, protože tam bývá provoz velmi silný. Pokus postavit se napříč by mohl skončit tragicky. Že z kruhového objezdu sjedou špatně, se podle Budského stává i zkušeným řidičům kamionů.

Hladký průjezd záleží také na tom, jak přehledně jsou označeny. „Na značky se není možné dívat jen podle dopravních norem. Spíše je třeba si zachovat pohled průměrného řidiče, který daným místem jede poprvé v životě. Zeptat se sám sebe, zda bude rozumět tomu, co se mu skrze značení snažíme sdělit. A pokud ne, tak značení upravit,“dodal Budský.

Po Česku přibývá komplikova­ných kruhových objezdů.

 ?? Na vozovce ?? Vodorovné značky
Jak se chovat před kruhovými objezdy a na nich? Nebát se před ním zpomalit a seznámit se s vedením pruhů, dodržovat přiměřenou rychlost
Před vjezdem na kruhový objezd se nedává znamení o změně směru jízdy, při sjezdu z něj ano
Když si nejste jistí správným výjezdem, klidně si objeďte celé kolečko
Při čekání na možnost odbočení nebo změny pruhu nezastavov­at
Příklad kruhového objezdu, který někteří řidiči špatně zvládají, najdeme v v Českých Budějovicí­ch (na snímku dole). Proč? Velmi frekventov­aný úsek
Doprava na něj míří ze dvou významných směrů Hlavní příčinou dopravních nehod je chybná jízda v pruzích před i na kruhovém objezdu
Roli hraje i nepozornos­t řidičů a nedodržení povolené rychlosti
Na vozovce Vodorovné značky Jak se chovat před kruhovými objezdy a na nich? Nebát se před ním zpomalit a seznámit se s vedením pruhů, dodržovat přiměřenou rychlost Před vjezdem na kruhový objezd se nedává znamení o změně směru jízdy, při sjezdu z něj ano Když si nejste jistí správným výjezdem, klidně si objeďte celé kolečko Při čekání na možnost odbočení nebo změny pruhu nezastavov­at Příklad kruhového objezdu, který někteří řidiči špatně zvládají, najdeme v v Českých Budějovicí­ch (na snímku dole). Proč? Velmi frekventov­aný úsek Doprava na něj míří ze dvou významných směrů Hlavní příčinou dopravních nehod je chybná jízda v pruzích před i na kruhovém objezdu Roli hraje i nepozornos­t řidičů a nedodržení povolené rychlosti

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia