Lidové noviny

Putin: Západ chce bojovat až do posledního Ukrajince

-

Čínský mírový plán by mohl být základem pro urovnání konfliktu na Ukrajině, prohlásil po druhém dni jednání s čínským vůdcem Si Ťin-pchingem ruský prezident Vladimir Putin. Dosud však nevidí ochotu Západu a Kyjeva jednat. Západ chce dle šéfa Kremlu bojovat „až do posledního Ukrajince“. Si označil čínský postoj k rusko-ukrajinské­mu konfliktu za nestranný. Čína se dle něj snaží aktivně pomáhat tomu, aby obě znepřátele­né strany uzavřely příměří a začaly spolu jednat.

Peking ve svém mírovém plánu mimo jiné vybízí, aby se obě země zdržely útoků na civilní obyvatelst­vo, vyzývá ke zřízení humanitárn­ích koridorů, ale i k ukončení západních sankcí proti Rusku.

Putin a Si vydali společné prohlášení proti „všem jednostran­ným sankcím“vyhlášeným s opomenutím Rady bezpečnost­i OSN, kde Rusko i Čína patří mezi pět stálých členů s právem veta. Vyzvali také USA, aby přestaly rozvracet globální strategick­ou stabilitu.

Kritika z Berlína

Prohlášení Moskvy a Pekingu „se nezmiňuje o skutečnost­i, že zažíváme útočnou válku, tedy jinak řečeno: jako by tato válka celý rok vůbec nebyla,“upozornila německá ministryně zahraničí Annalena Baerbockov­á, která ohledně jednání vyjádřila zklamání. Čínský plán urovnání konfliktu označila za poziční dokument, v němž není pojmenovan­ý útočník ani oběť a který proto nemůže znamenat „skutečný příspěvek na cestě k míru“. Bezpečnost­ní mluvčí Bílého domu John Kirby řekl, že chce-li Čína hrát konstrukti­vní roli, má na Rusko naléhat, aby válku ukončilo.

Putin a Si podepsali rámcové dohody o rozšíření strategick­ého partnerstv­í a spolupráci. Čínský prezident také pozval Putina do Číny.

Vládce Kremlu svou návštěvu z Číny ujistil, že Rusko je připraveno uspokojit energetick­ý hlad čínské ekonomiky spolehlivý­mi dodávkami ropy a plynu. Objem obchodu mezi Čínou a Ruskem loni dosáhl dle Putina rekordních téměř 190 miliard amerických dolarů (asi 4,2 bilionu korun) a letos by měl překročit 200 miliard.

Čínské „drobky“

„Celkový objem dodávek plynu (do Číny) do roku 2030 bude nejméně 98 miliard metrů krychlovýc­h,“řekl Putin. Surovinová velmoc Rusko se po zhroucení evropského odbytiště čím dál hojněji orientuje na Asii a Čína získává od Ruska energetick­é suroviny se slevou. Ruský vývoz plynu do Číny je ale stále jen zlomkem rekordních 177 miliard metrů krychlovýc­h, jež Rusko dodalo do Evropy v letech 2018–2019. Od vypuknutí války se objemy vývozu ruského plynu do Evropy zmenšily a v roce 2022 činily 62 miliard metrů krychlovýc­h.

Zatímco Čína se snaží vystupovat jako potenciáln­í mírotvorce, Siova návštěva též zdůraznila čím dál užší vztahy mezi Moskvou a Pekingem, uvedla agentura Reuters. A upozornila, že s ukrajinský­m prezidente­m Volodymyre­m Zelenským bude Si Ťin-pching po návratu z Moskvy hovořit asi jen telefonick­y. Zelenskyj včera uvedl, že Číně už navrhl, aby se připojila k ukrajinské­mu návrhu na ukončení války, odpovědi se prý zatím nedočkal. Základní podmínkou Ukrajiny pro mírová jednání je stažení ruských vojsk z ukrajinské­ho území.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Co prozradila řeč těla. Čínský prezident Si Ťin-pching při jednání působí uvolněněji a dominantně­ji než jeho ruský protějšek Vladimir Putin, všimli si experti na řeč těla. Zdůraznili, že Si o zlomek vteřiny předběhl Putina s podáním ruky před zraky televizníc­h kamer. Naznačuje to, že „i když je to on, kdo navštívil Moskvu, je to on, kdo bude mít v tomto vztahu hlavní slovo“. Když lídři seděli před novináři při zdvořilost­ní konverzaci a označovali se „drahý příteli“, Putin se dle expertů na řeč těla hrbil, škubal nohou, zatínal ruku v pěst a díval se do země, což může naznačovat skryté rozrušení. Si oproti tomu působil „sebejistě, dívá se na Putina jako starší bratr...“.
FOTO ČTK/AP Co prozradila řeč těla. Čínský prezident Si Ťin-pching při jednání působí uvolněněji a dominantně­ji než jeho ruský protějšek Vladimir Putin, všimli si experti na řeč těla. Zdůraznili, že Si o zlomek vteřiny předběhl Putina s podáním ruky před zraky televizníc­h kamer. Naznačuje to, že „i když je to on, kdo navštívil Moskvu, je to on, kdo bude mít v tomto vztahu hlavní slovo“. Když lídři seděli před novináři při zdvořilost­ní konverzaci a označovali se „drahý příteli“, Putin se dle expertů na řeč těla hrbil, škubal nohou, zatínal ruku v pěst a díval se do země, což může naznačovat skryté rozrušení. Si oproti tomu působil „sebejistě, dívá se na Putina jako starší bratr...“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia