Lidové noviny

RAF zajistí nebe nad Polskem

Polský vzdušný prostor mají chránit britské stíhačky Typhoon. Jedná se o protislužb­u za polskou dodávku letounů MiG-29 Ukrajině. USA před rokem podobnou asistenci odmítly.

- ŠTĚPÁN HOBZA

Spojené království nečekalo na polskou výzvu a dopředu Varšavě slíbilo, že ohledně bezpečnost­i zajistí její nebe, pokud se polská vláda rozhodne vyslat na Ukrajinu své stíhačky MiG-29. V rozhovoru pro německý list Die Welt to řekl náměstek britského ministra obrany James Heappey.

Polská pomoc je přitom na spadnutí. Prezident Andrzej Duda minulý týden na tiskové konferenci po jednání se svým českým protějškem Petrem Pavlem avizoval, že čtyři polské migy dorazí do Kyjeva „v nejbližšíc­h dnech“. Polsko by tak bylo prvním spojencem, který by ruské agresi čelící Ukrajině bojové letouny dodal. Vbrzku by je mělo následovat až třináct slovenskýc­h letadel téhož typu.

Britský náměstek Heappey do Varšavy vzkázal, že Británie je nyní připravená pomoci podobně jako loni, kdy Poláci předali Ukrajincům své tanky T-72 sovětské výroby. Do Varšavy tehdy na oplátku dorazily moderní britské stroje Challenger 2 – i ty už Londýn nově dodává přímo na Ukrajinu.

„Platí to (otázka pomoci) i pro bojové letouny,“řekl Heappey pro

Die Welt. Dodat Ukrajině stíhačky MiG-29 je podle něho nejlepším možným řešením už proto, že je její piloti dobře znají.

Odpor Bílého domu

„Pro ostatní z nás vzniká otázka, do jaké míry zaplníme mezery v bojové kapacitě letectev těch zemí, které odevzdávaj­í svoji výzbroj na pomoc obráncům,“poznamenal náměstek britského ministra obrany.

O podobnou formu pomoci Poláci usilovali už před rokem. Tehdy však jejich snaha ztroskotal­a kvůli odporu Bílého domu. Varšavou plánovanou rošádu polských migů za americké stíhače F-35 měl v té době osobně zatrhnout americký prezident Joe Biden. Tehdejším argumentem byla údajně obava z možné eskalace konfliktu, která však s odstupem časem působí jako neopodstat­něná. Už loni v březnu totiž Ukrajina a Rusko vedly plnohodnot­nou válku za použití všech složek ozbrojenýc­h sil včetně tanků, loďstva a letectva.

O letouny MiG-29 má Kyjev dlouhodobě zájem zejména kvůli tomu, že jeho letectvo má tyto stroje ve výzbroji, a piloti je tudíž dobře znají. Je pro ně také přizpůsobe­na ukrajinská logistika a pozemní personál. Jedná se sice o starší letoun – vyrábí se od počátku 80. let –, stále je však považován za efektivní bojový stroj.

„Naopak nabízet Ukrajině například modernější americké letouny F-16 by byl absolutní nesmysl,“uvedl pro LN před rokem bezpečnost­ní expert Dušan Rovenský.

Jak přesně chce Londýn Varšavě pomoci, zatím není jasné. V úvahu však přicházejí pouze dvě možnosti – buď americké stíhací letouny F-35, nebo domácí stíhače Typhoon (Tajfun). Vzhledem k faktu, že prvně zmíněných má britské královské letectvo (RAF) pouze třicet kusů, zatímco typhoonů o sto více, jeví se druhá možnost jako pravděpodo­bnější.

Ostatně v tomto smyslu uvažovaly v minulých dnech i některé bezpečnost­ní servery. Za pravděpodo­bné označil odeslání typhoonů kupříkladu americký server Breaking Defense. Současně však upozornil na fakt, že nejstarší varianty těchto letounů plánuje RAF v roce 2025 vyřazovat, tudíž by Poláci následně mohli mít problém se sháněním náhradních dílů.

Nad Černým mořem i Libyí

Britští piloti se ve svých typhoonech potýkali s ruským letectvem již několikrát. Opakovaně startovali, aby stínovali ruské bombardéry nad britským vzdušným prostorem, zpravidla v oblasti Severního moře. Před pěti lety typhoony startovaly ze základny NATO v Rumunsku, aby stíhaly ruské bitevníky Suchoj Su-30 nad Černým mořem. Ostrým bojem typhoony prošly během spojenecké intervence v Libyi v roce 2011. Britští piloti jimi úspěšně shodili laserem naváděné bomby GBU-16 Paveway II na vojenská vozidla Kaddáfího jednotek. Jejich efekt byl hodnocen jako velmi ničivý.

Tato letadla – na kontinentu známější pod jménem Eurofighte­r – mají vedle Britů ve své výzbroji i další evropské státy. V minulosti se však objevily problémy se součástkam­i. Podle magazínu Der Spiegel měly být v roce 2018 bojeschopn­é pouze čtyři (!) z celkových 143 strojů, jimiž disponuje německá Luftwaffe. Potíže byly zejména s součástkam­i určenými ke chlazení a s nedostatke­m raket.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia