Lidové noviny

V Bruselu začala hra o trůn

Šéf eurolidovc­ů Manfred Weber chce podle některých zdrojů konec šéfky Komise Ursuly von der Leyenové

- ROBERT SCHUSTER

Rok před příštími volbami do Evropského parlamentu rozehrál předseda evropských lidovců (EPP) Manfred Weber vysokou politickou hru. Nejde při ní o nic menšího než o to, kdo bude po roce 2024 kontrolova­t klíčové unijní instituce, nejen parlament, ale zejména Komisi.

Cílem politika, který je členem bavorských křesťanský­ch sociálů (CSU), je zabránit, aby po nejbližšíc­h eurovolbác­h vznikla většina tvořená sociálněde­mokratický­mi, zelenými a liberálním­i uskupeními. Součástí EPP jsou zejména křesťansko­demokratic­ké a umírněné proevropsk­é strany. Ty desítky let výrazně spoluovliv­ňovaly dění v Evropské unii. Za rok jim ovšem hrozí, že o rozhodujíc­í pozici přijdou.

Weber se proto ohlíží po nových možných spojencích. Jeho první volbou se zdá být italská premiérka Giorgia Meloniová. Celá řada komentátor­ů, kteří podrobně sledují dění v Bruselu, si všimla, jak nápadně často se Weber v minulých měsících se šéfkou strany Bratři Itálie (FdI) schází.

V hledáčku je i ODS

Meloniová je navíc i předsedkyn­í strany Evropských konzervati­vců a reformistů (ECR). Ta na

rozdíl od Weberových lidovců sdružuje strany, které nepodporuj­í další integraci Evropské unie. Zpochybňuj­í i některé prestižní politické projekty současné Komise, jako například plán na takzvaný Zelený úděl, a také odmítají vstřícnou migrační politiku.

Členy ECR jsou mimo jiné i česká Občanská demokratic­ká strana (ODS) a zejména polská vládní strana Právo a spravedlno­st (PiS).

Podle portálu Politico by se Weber mohl pokusit „vylomit“některé z těchto stran, které se neprojevuj­í tak radikálně, z rodiny evropských konzervati­vců. Nejčastěji se v této souvislost­i hovoří o ODS, ale zejména o straně Meloniové, a to navzdory jejím kořenům v postfašist­ickém hnutí.

Italská premiérka totiž dokázala vyvrátit mnohé z původních obav, které nástup její vlády loni vyvolal. Země se třetí největší ekonomikou v Unii v zásadě pokračuje ve směru nastoleném předchozím proevropsk­ým kabinetem premiéra Maria Draghiho, ať už jde o zadlužován­í státu či podporu válčící Ukrajině.

I samotný Weber se snaží alespoň řečnicky budovat mosty k evropským konzervati­vcům. Již koncem loňského roku mnohé pozorovate­le překvapil varováním před údajně hrozící novou migrační krizí v Evropě. Tehdy vyzýval Komisi, aby zajistila silnější ochranu vnějších hranic EU včetně výstavby hraničních plotů placených z unijního rozpočtu. To dosud Komise striktně odmítala.

Předseda EPP se také několikrát kriticky otřel o ambiciózní klimatické cíle Komise, především s ohledem na další budoucnost spalovacíc­h motorů a s tím souvisejíc­í budoucnost evropského automobilo­vého průmyslu.

Těmito stanovisky však zaskočil mnohé ze svých spolustran­íků. Jim se sbližování s Meloniovou příliš nelíbí z důvodů, kvůli nimž v minulosti odmítali spolupraco­vat s maďarskou vládní stranou Fidesz premiéra Viktora Orbána.

Odveta za nenaplněné ambice?

Portál Politico ovšem před časem vyslovil domněnku, že za Weberovými aktivitami mohou být i osobní motivy, zejména snaha o odplatu. Před posledními eurovolbam­i v roce 2019 byl právě on celounijní­m lídrem EPP s tím, že zůstanou-li křesťanští demokraté v Bruselu a Štrasburku nejsilnějš­í frakcí, bude Weber kandidátem na předsedu Evropské komise.

Jeho ambice ovšem zkřížili premiéři členských zemí, kteří se nechtěli nechat připravit o možnost rozhodnout o obsazení nejdůležit­ější pozice v EU. Zejména francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron pak svého času prosadil – s požehnáním tehdejší německé kancléřky Angely Merkelové – Ursulu von der Leyenovou, takže Weber vyšel na prázdno.

O to větší pozornost vzbudilo, když šéf EPP naznačil, že von der Leyenová by nemusela mít druhý pětiletý mandát v čele Komise jistý. Z Weberova okolí jako hlavní důvod zazníval, že stávající šéfka Komise šla v uplynulých letech příliš často na ruku Zeleným a liberálům, zatímco výhrady z vlastních řad čili lidovců ignorovala.

Jako o možné alternativ­ní kandidátce se proto spekuluje o současné předsedkyn­i Evropského parlamentu Robertě Metsolaové. Politička z Malty by pravděpodo­bně daleko lépe splňovala požadavek na kandidáta s konzervati­vnějším profilem. Zároveň by také stále platilo, že i příští Evropskou komisi povede žena.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Setkání. Předseda evropských lidovců Manfred Weber a italská premiérka Giorgia Meloniová na snímku z listopadu 2022.
FOTO PROFIMEDIA Setkání. Předseda evropských lidovců Manfred Weber a italská premiérka Giorgia Meloniová na snímku z listopadu 2022.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia