Lidové noviny

Státní podpora stavebka (asi) skončí

-

Ve vládní koalici panuje shoda na omezení státní podpory stavebního spoření, uvedla stanice CNN Prima News. U existující­ch smluv by se roční podpora snížila na polovinu ze současných 2000 korun, u nových smluv by se zcela zrušila. Dle Asociace českých stavebních spořitelen však jednání o podobě státního příspěvku nejsou ukončená. Vláda chce podporu stavebního spoření omezit kvůli snížení schodku státního rozpočtu. Podle stavebních spořitelen by omezení státní podpory zkomplikov­alo poskytován­í úvěrů především lidem s nižšími příjmy.

„Návrh na úpravu stavebního spoření je v pokročilé fázi koaličního vyjednáván­í,“potvrdil mluvčí ministerst­va financí Tomáš Weiss.

Zrušení podpory stavebního spoření, na niž stát loni vydal 4,3 miliardy

Stát na podpoře finančního spoření loni zaplatil 4,33 miliardy korun, což byla nejvyšší částka od roku 2015.

Celkový počet smluv

o stavebním spoření dosahoval ke konci roku 3,2 milionu, za rok se tak snížil o 114 tisíc. Snížila se i naspořená částka na účtech stavebních spořitelen, jež klesla na 334,7 miliardy korun ze

366,3 miliardy na konci roku 2021.

U stavebních spořitelen loni uzavřelo novou smlouvu zhruba

572 tisíc klientů, poskytly úvěry za 56,7 miliardy korun.

Stavební spořitelny (na českém trhu jich působí pět) poskytují úvěry ze svých zdrojů, tedy z vkladů klientů, kteří si spoří. Naopak hypoteční banky si na úvěr, jejž pak poskytnou klientovi, většinou půjčují. korun, je jedním z opatření, jež navrhla Národní rozpočtová rada vlády (NERV) ke snížení strukturál­ního schodku rozpočtu, který je nyní více než 200 miliard. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v minulosti uvedl, že pracuje se šesti desítkami návrhů, celková úspora by měla dosáhnout 70 miliard korun od příštího roku.

Argumenty pro a proti

Dle NERV stavební spoření vznikalo v době, kdy byl v Česku nedostatek kapitálu a neexistova­l trh s hypotékami. „Nyní už ale existují jiné produkty, jež slouží k financován­í bydlení, a stavební spoření funguje spíš jako spoření se státní podporou financovan­ou všemi daňovými poplatníky,“uvedl NERV.

Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) tento argument odmítá. Dle jejích údajů z minulého týdne je 70 procent úspor ze stavebního spoření využito k nákupu či rekonstruk­ci nemovitost­i nebo na pořízení vybavení domácnosti.

Asociace také upozorňuje na to, že úvěry ze stavebního spoření je možné poskytovat bez zástavního zajištění nemovitost­i, což zvyšuje dostupnost těchto půjček ve srovnání s hypotečním­i úvěry, a to i pro nízkopříjm­ové domácnosti. U úvěrů ze stavebního spoření jsou také nižší úrokové sazby, když aktuálně dosahují 3,68 procenta, zatímco u hypoték 5,93 procenta.

AČSS také upozornila, že s omezením státní podpory se sníží motivace lidí peníze do stavebního spoření vkládat. Tím by se zároveň snížila i dostupnost úvěrů ze stavebního spoření.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia