Lidové noviny

Neutrál jako Si?

Nejedná-li Čína i s Kyjevem, nemyslí to vážně

- Zbyněk Petráček

Bylo to takové skoro setkání. V době, kdy čínský lídr Si Ťin-pching jedná s Putinem v Moskvě, přijel do Kyjeva za Zelenským japonský premiér Fumio Kišida. Náhoda? Možná ano, možná ne. Ale ta paralelní cesta ukázala vztah k válce na Ukrajině. Kišida přijel do Kyjeva coby předseda skupiny G7 a netajil se podporou Ukrajiny. Si přijel do Moskvy v roli údajného neutrála, který se snaží ukončit válku. Proč ne, že. Ale pokud mluvil jen s Putinem, vyznělo to jako paralelní návštěvy spojenců: Kišida v Kyjevě, Si v Moskvě. Nebo si myslíte, že takto se chová neutrál, jehož ambicí je zprostředk­ovat příměří?

Tyto ambice lídr Si má. A ne prázdné. Před týdnem v Pekingu osobně sblížil Saúdy s Íránci a 24. února, k výročí ruské agrese na Ukrajinu, vyšlo Stanovisko Číny k politickém­u řešení ukrajinské krize. Ten dokument obsahuje leccos racionální­ho, třeba ochranu jaderných zařízení či vývoz obilí. Proto ho Zelenskyj paušálně neodmítl. Leč jeho těžištěm jsou pasáže s čínskými rysy, takové, které lze vykládat různě.

Třeba důraz na suverenitu. Myslí se tím suverenita Ukrajiny vůči Moskvě? Suverenita Kyjeva nad Donbasem? Suverenita Moskvy nad „lidovými republikam­i“v Donbasu? Račte si vybrat. Následuje bod Opustit mentalitu studené války. Až třetí je Ukončit nepřátelst­ví. To jako že zprvu se musí řešit suverenita (má být Ukrajina suverénní v mezinárodn­ě uznávaných hranicích, v hranicích po anexi Krymu, či v hranicích, jež teď rýsuje průběh fronty?) a teprve potom klid zbraní? Což o to, příklady známe z Korejského poloostrov­a, Kašmíru či Kypru. Ale může se do role neutrálníh­o vyjednavač­e pasovat někdo, kdo jedná jen s Moskvou, ale ne s Kyjevem?

I když většina z toho, o čem jednali Putin a Si, zůstala důvěrná, jakýsi obraz vylézá. Soudruh Si nemá potřebu provádět neutrální politiku v praxi (tlačit na Rusko, je-li v Rusku, a na Ukrajinu, je-li na Ukrajině). Zdá se, že Moskvě i Pekingu to tak vyhovuje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia