Lidové noviny

Nord Stream – kdo to byl?

Proč je důležité vědět, kdo stojí za výbuchem plynovodů

- JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Vědět, kdo stojí za výbuchy plynovodů Nord Stream, není jen tak ledajaká vzrušující záhada. Je to potřeba vědět kvůli ochraně před útoky na klíčovou infrastruk­turu.

Výbuchy tří ze čtyř plynovodů z loňského září se už podle komentátor­a Bloombergu Leonida Beršidskéh­o řadí mezi případy, které generují pozornost a imaginaci příznivců konspirati­vních teorií. Už nyní se výbuchy řadí k atentátu na prezidenta Kennedyho, k útokům z 11. září a havanskému syndromu, který postihuje kanadské a americké diplomaty, kteří pracovali na Kubě.

Jsou zprávy, které viní Rusko, americkou vládu i (pro)ukrajinsko­u skupinu. U každé ze tří verzí je dobré udělat sumář „pro a proti“. Je důležité vědět pravdu, abychom se mohli bránit před příštími útoky. Podmořské infrastruk­tury je mnoho a na dně světových moří se například nachází 1,3 milionu kilometrů kabelů, přes které probíhají data o transakcíc­h v průměru za 10 bilionů dolarů denně.

Verze 1. Bylo to Rusko

Navzdory logickému argumentu, že Rusko nemělo důvod ničit svoji nejsilnějš­í vydírací páku proti Evropě a Německu především, lze motivy pro ruskou účast najít.

Když k výbuchům došlo, plyn už neproudil skrze plynovod Nord Stream 1, údajně proto, že se zdržely opravy turbín kvůli sankcím. V Kremlu už se vědělo, že válka bude dlouhá a že Západ kvůli energiím kapitulova­t nebude. Zůstala otevřená možnost, že dodávky by šlo po roce oprav obnovit. Plynovody byly přerušeny v nejhlubšíc­h bodech, takže slanou vodu z nich lze – kdyby na to přišlo – vyčerpat.

V rámci metody cukru a biče by jako cukr Rusko mohlo využít jednu větev plynovodu Nord Stream 2, který Německo váhalo uvést do provozu už před invazí. Jako když v rámci šachové hry obětujete figurku.

Co se týče nákladů na opravu, existuje teorie, která říká, že firma Gazprom je řízena pro své dodavatele, a ne pro akcionáře. A majitelé firem, které stavějí plynovody, jsou Putinovi nejbližší, jako bratři Rotenbergo­vé.

Další možný ruský motiv je připomenou­t Západu jeho zranitelno­st a slabá místa. Přímý útok na plynovod z Norska do Polska by mohl být považován za útok na NATO, takže má logiku demonstrov­at schopnost a sílu sebepoškoz­ením.

Hlavní argument proti ruskému angažmá v sabotážích plynovodů je zjevná krátkozrak­ost. Německo si rychle našlo náhradní dodavatele, především z Norska, Nizozemska a Belgie. Nebylo to ani tak obtížné, jen dražší. O trhy přijdete snadněji, než je znovu získáte. Putin učinil mnoho chyb. I když ale vezmeme v úvahu jeho exotický světonázor, tak takováhle chyba by byla určitě zbytečná a nevynucená.

Verze 2. Byli to Ukrajinci

Tato verze posílila před dvěma týdny, když deník The New York Times na základě citace amerického nejmenovan­ého zpravodajs­kého zdroje a také úniku od německých vyšetřovat­elů přišel s tím, že nálože byly spuštěny z patnáct metrů dlouhé jachty pronajaté za 3000 eur na týden. Posádka se nalodila v přístavu Rostock a použila profesioná­lně padělané ukrajinské pasy. Jachta Andromeda byla pronajata od polské firmy, která patří Ukrajincům.

Ukrajina byla až do invaze před rokem velice volně řízená společnost s různorodým­i skupinami státních i nestátních hráčů. Dosud také nevíme, kdo přesně stojí za útokem na most přes Kerčskou úžinu a kdo stojí za útoky na různé ruské továrny a sklady. Ukrajina určitě nemá nedostatek bohatých patriotů, kteří chtěli ukončit závislost Německa na ruském plynu.

Plynovody ležely v žaludku i ukrajinské vládě, která navíc měla motiv Rusko zbavit finančních zdrojů. Pokud to Ukrajinci udělali, asi spoléhali na to, že je západní tajné služby a politici pokryjí. Západní vlády přece investoval­y hodně kapitálu do podpory Ukrajiny.

Jenže i kdyby někdo slíbil pokrytí, tak nemusí trvat a je to riskantní. Politické riziko je větší než krátkodobé benefity. Německá veřejnost nebude rozlišovat mezi ukrajinsko­u vládou a proukrajin­skou skupinou. Proti ukrajinské účasti stojí i to, že se posádka nalodila v Rostocku. Proč by to Ukrajinci neudělali v Polsku?

Stejně se musí přiznat, že vytváření závislosti na Gazpromu byla chyba a Američanům nezbylo nic jiného než ji opravit

Verze 3. Byli to Američané

Spojené státy měly nejvíce jasných ekonomický­ch a politickýc­h motivů. USA dlouho dráždilo evropské pokušení s ruským plynem, které nahlodával­o jednotu spojenců. Exploze pomohla Polsku, což je nejsilnějš­í americký spojenec. Z Polska se řídí logistická podpora Ukrajiny.

Exploze urychlily v Evropě výstavbu terminálů na LNG, a američtí dodavatelé plynu tak získají čas expandovat do Evropy.

Američané by měli touto operací nejméně co ztratit, i kdyby byli odhaleni. Žádná evropská země by kvůli tomu neodešla z NATO a i Němci by to museli spolknout. Stejně se musí přiznat, že vytváření závislosti na Gazpromu byla chyba a Američanům nezbylo nic jiného než ji opravit.

Americkou účast navíc nikdy nepůjde prokázat nade vší pochybnost a kdo to zkusí, získá nálepku užitečného idiota Kremlu. Tak to dopadlo i se Seymourem Hershem, který si moc nepomohl, když promluvil v ruské propagandi­stické televizi.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia