Lidové noviny

Úspěšný ČEZ

Obří zisk nezakryje nejistou budoucnost firmy

- Marek Hudema

Historicky rekordní zisk ohlásil včera polostátní elektráren­ský podnik ČEZ. Přes 80 miliard korun čistého nečekali ani největší optimisté. V sídle ČEZ v Duhové ulici by teď mělo bouchat šampaňské. Teoreticky. Vyhlídky do budoucna nejsou pro tamní manažery až tak růžové.

Mimořádný zisk je odrazem mimořádné situace, kdy elektřina zdražila kvůli ruské invazi na Ukrajinu, toho, že ČEZ úspěšně obchodoval s plynem, jeho elektrárny jely bez potíží a nebylo třeba obřích investic. To se asi nebude opakovat. Naopak přijde doba velkých investic a změní se zřejmě i struktura a podoba firmy.

Kromě „konvenčníc­h“elektráren se chystá v budoucnu ČEZ investovat i do těch jaderných. Stát, který má v podniku většinu, je chce stavět. Není to ale v zájmu menšinovýc­h soukromých akcionářů, kteří to mohou blokovat. Stavba jaderných elektráren je zdlouhavá a riziková záležitost. Technicky se příliš nevyvíjí, jen rostou požadavky na jejich bezpečnost. Protahuje to stavbu a nikdo nezná předem její konečnou cenu. Nelze tak posoudit návratnost investice, a tak se přirozeně soukromí akcionáři do něčeho takového nehrnou.

Výjimku jsou ochotni učinit jen tehdy, když jim návratnost investice zaručí stát. Tím, že stavbu sám zaplatí a zajistí i zisk, nebo k tomu donutí odběratele elektřiny. Záruka státu za zisky ČEZ je ale nyní v Česku neprůchodn­á. Politiky tak láká jiné řešení, a sice zestátnění firmy. Pak lze jaderné elektrárny stavět a navíc, jak plánuje část vlády i opozice, lze firmě nařídit prodávat levně elektřinu.

Stát by ale nejprve musel vyplatit drobné akcionáře, což by rozhodně nestálo drobné, pak by ČEZ chvíli prodával levnou elektřinu a pak by bylo třeba zvýšit daně, aby měl stát prostředky na výstavbu elektráren. Zkrátka, bylo by to takové české „nechci slevu zadarmo“. Jen někteří politici, kteří to dnes prosazují, by možná už nebyli v politice, a mohli by se tvářit, že oni za to přece vůbec nemohou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia